Friday, February 20, 2015

Mars Bar Slice

Reactions: 
Ni gambo lama..baru berkesempatan nak update dalam blog..sekarang ni mars bar slice ni dah tak trend in pon..masa mula2 popular dulu kemain merata orang jual..hehehe..tapi pedulik hapeee aku..nak jugak abadikan dalam blog aku ni..senang lepas ni kot la teringin nak buat balik tapi dah lupa resepi, baca balik dalam blog ni..

ok takmo banyak cerita..jom terjah resepi..ni pon sebenarnya aku dah ingat2 lupa resepinya..aiyakkkk..

bahan-bahan

3 cawan rice krispies (aku guna 4 cawan) (ni aku beli kat tesco extra)
1 bar besar coklat cadbury (aku guna 1 setengah bar..setengah bar tu aku guna yang ada kacang hazelnut) p/s : time ni tak kecoh lagi pasal dna khinzir dalam coklat..tapi sekarang dah halal balik kan..so makanlah tanpa was2 selagi mana jakim dah sahkan halal..kalau was2 xpayah makan k..banyak lagi coklat jenama lain..
3 ketul mars coklat size beso..
100gm butter (untuk butter ni aku agak2 je..untuk kasi masin berlemak2 sikit..)


cara buat :

1. cairkan butter & mars bar tu dengan teknik double boiler..dah cair tuangkan atas rice krispies tu..kacau sampai rata..masukkan dalam bekas..henyak2 ikut suka sampai mampat..

2. cairkan pulak coklat cadbury tu dengan teknik double boiler jugak..then topping atas rice krispies yang dah di henyak2 tu..masuk dalam peti ais..sejukkan..then potong..makannnnnn..senang je kan..tapi kan..agak tinggi gak kos buat menda alah ni..patotla pun orang jual sebalang kecik je dah rm10..cumanya bila buat sendiri ni kepuasan tu lebih sikit..makan pon dapat lebih..hahaha..


bahan-bahan

teknik double boiler..cara yang tepat, didihkan air..tutup api..baru cairkan coklat..kalau api masih terbukak, air tu melompat2 masuk dalam bekas coklat tu..

dah siap di topping n di sejukkan..yang timbul2 macam jerawat batu tu kacang hazelnut..


potong kecik2..yang cantik2 amik gambo..yang potong senget2 tu terus masuk mulut..hehehe

zoom in sikit..

bahagian bawah ni melekit2..sodap..


selamat mencuba resepi yang dah tak trending ni ;p

0 comments:

Post a Comment