Saturday, October 4, 2014

Pengalaman Interview dan Bekerja di Lembaga Zakat Selangor (MAIS)

Reactions: 
8 comments
Assalamualaikum..

hari ni mood nak menaip sudah mari..punyalah lama tak update blog sampai password pon 2 3x try baru boleh login..adessss..

ok kali ni nak cerita sikit tentang kerja baru aku di Lembaga Zakat Selangor (lzs)..Alhamdulillah aku baru je dapat surat pengesahan jawatan..walaupun jawatan kerani je tapi syukur Alhamdulillah..sekurang2nya aku dapat bekerja kat company islam..bos baik..kawan2 sekerja baik..sepanjang hari dengar zikir dari speaker office..jiwa tenang sangat..yang palinggggggggg penting sumber kewangan company dari sumber yang halal..InsyaAllah :) 

macam mana nak apply kerja kat lembaga zakat ni? mudah je..kalau ada iklan kat mana2 silalah apply melalui jobstreet..InsyaAllah kalau dah tertulis rezekinya dapat ler kan..aku dulu pon tak berapa yakin guna jobstreet ni..rasa macam harapan tipis bebenor..beribu kot yang apply..beribu yang berharap..tapi kekosongan satu je..time tu aku pon cuba2 je apply dengan niat nak kerja dengan company fully islamic..aku nak perbaiki diri aku..biasalah kan...iman ni ada turun naik nya..bila kita berdamping dengan orang baik-baik InsyaAllah kita pun akan berubah jadi baik..tak banyak sikit pon jadi la..kan kan kan 

kalau tak silap, aku apply kerja dalam pertengahan januari..hujung bulan interview..2 minggu lepas tu dapat tawaran kerja..time tu aku baru 15 hari berhenti kerja dari Sogo..ingat nak rileks2 sebulan dua..nampak tak betapa pemalas nya aku..hahaha..jadinya tanggal 24 Februari 2014 bermulahlah episod baru bertugas di lzs..

hari pertama bekerja..pukul 7.30pagi dah tercongok depan office..hehehehe..

Pengalaman Interview

kalau nak tau mula-mula aku ingat kerja kat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)..pulun la study pasal jais ni ha..siap print lagi tu info jais..lagi sehari nak interview baru perasan interview kat lzs..adehhhh..kelam kelibut la study pasal lzs..ekekeke..actually aku macam berat hati nak pi interview..sebabnya aku pikir aku takde transport..dah la dari sungai buloh ke shah alam tak ada public transport..naik ktm?gila kauuuu punya jauh..tapi family aku  bagi support supaya aku pi interview..dorang kata soal transport jangan risau..pi interview dulu..along boleh hantarkan pi kerja nanti..

gituuuu la akhirnya pi la jugak interview..along aku la yang banyak berjasa hantar aku pi interview..akan aku ingat jasa dia sampai bila2..cerita pasal interview mula2 tu hr bagitau interview start pukul 12..tup2 pukul 10 dapat call boleh tak datang pukul 11..sebab ramai yang dah habis interview..so dorang cepatkan masa interview aku..lagi sekali kelam kelibut aku bersiap..dup dap dup dap dah jantung ni..kalau lambat sampai apalah first impression dorang kat aku..dah la naik kereta proton saga lama..semua dah goyang2 gegar2..along plak bawak berdesup..risau pulak aku kot tercabut segala mak nenek dalam kereta tu..hahaha..hadoiii bila teringat balik memang lawak la..

pukul 11.10 aku pon sampai..mula2 pi blok depan..rupanya bahagian hr kat blok belakang..menapak ler sikit..sampai2 terus dapat kertas..ada soalan asas agama..tak susah pun..rukun iman..rukun islam..jenis haji..perkara sunat semasa berwuduk..lafaz syahadah..maksud syahadah..rukun solat..sebenarnya banyak lagi soalan tapi tu jela yang aku ingat..tak sempat jawab semua dah kena panggil masuk bilik interview..masa aku sampai tu ada 2 orang tengah menunggu giliran interview..aku cakap dalam hati sikit je panggil..rupanya pagi tu dah ramai yang interview..aku ler orang yang terakhir..kikiki..

ada 2 orang interviewer..sorang lelaki sorang pompuan..rupanya yang interviewer pompuan tu bos aku sekarang..namanya cik najwa..hehehe..n yang lelaki tu eksekutif hr nama nya encik hairul..Ni ringkasan soalan masa interview..yang aku ingat jelah..hahaha..mungkin boleh jadi panduan sikit2 bagi sesiapa yang nak interview kat zakat bagi jawatan pembantu tadbir..(soalan mungkin berbeza bagi setiap candidates..ni just pengalaman aku ye)

encik hairul : ceritakan pasal diri anda..

aku : bismillahirrohmanirrohim..assalamaulaikum w.b.t..pertama sekali saya nak ucapkan terima kasih kerana menjemput saya menghadiri temuduga ini..pot pet pot pet..

alhamdulillah dalam bm..kalau bi habis aku..tapi aku da prepare la pon speaking bi..tapi bila cakap dalam bm fuhh lega nokkk..terus rasa confident walaupun suara dah shaking2..hahaha..

cik najwa : apa yang u belajar bagi course office management ni..

aku : pot pet pot pet..

cik najwa : u ada degree..tapi jawatan ni jawatan pembantu tadbir..u tak kisah ke..

aku : saya tak kisah bermula dari bawah..saya akui banyak benda yang saya tak tahu..tapi saya tak kisah untuk belajar dan saya nak belajar..apa yang saya perlukan adalah peluang dari pihak cik.. 

ecewahhh kemain lagi jawapan aku..

encik hairul : boleh ke kerja sampai malam..kerja kat bahagian undang-undang ni selalu balik malam..

aku pon dengan confident cakap BOLEH..sebabnya masa kerja sogo memang ler hari2 aku balik malam..balik pukul 11 pon pernah masa pre-sales..huhuhu..

encik hairul : gaji kat zakat tak tinggi..tak pe ke..

aku : tak pe..saya tak kisah pasal gaji.,saya nak kerja dengan organisasi islam..saya nak jadi baik..yelah manusia ni imannya turun naik..saya ni bukanlah baik sangat..jadi bila bekerja dengan organisasi islam saya berharap saya jadi lebih baik..(alamak terjujur sangat plak..hahaha)

dorang ada tanya pasal transport pon aku cakap ada transport p kerja..dalam kepala aku along kan ado..hahaha..rupanya cik najwa fikirkan aku ada transport sendiri...tapi maksud aku along aku la transport aku..kikiki..

last dorang tanya pasal tempoh notis berhenti kat tempat kerja..aku cakap aku dah nak berhenti dah..dorang pon terkejut..dorang tanya kenapa nak berhenti..aku terus terang jelah cakap aku dah nak di confirmkan kat sogo..tapi aku tak nak kerja situ..sebabnya sogo ada jual arak..aku tak nak sumber pendapatan aku dari sumber yang tak halal..pastu aku takut kalau dapat tawaran kerja kat tempat lain kena bagi notis sebulan..punyalah lurus aku pi cerita tu semua..hadoiii..syalillah syalillah..nampak beno ko ni tak setia dengan company..please untuk yang cari kerja jangan lurus sangat jawab macam aku ni ye bila interview..takut kena reject..

akhir sekali dorang tanya aku ada apa2 nak tanya..aku pon tanya pasal waktu kerja..tu je kot..aku dah nervous sebab lama sangat dah rasanya dalam bilik tu..hahaha..lagi lama aku kat situ kang lagi merapu2 aku cakap..

habis interview aku mintak balik kertas soalan sebab tak habis jawab..sempat lagi berborak dengan 2 orang yang interview sebelum aku tu..sorang tu tengah pregnant..sorang lagi budak lagi..baru habis diploma..rumah pon katanya dekat dengan lzs..dalam hati tu fikir hmmmm tak ada rezeki la ni..mesti dorang nak ambil yang duduk dekat2 je..pastu aku compare la dorang dengan diri aku..aku ni tak lawa..gemok..agak2 dorang berminat tak nak ambil pekerja gemok..sebab gemok selalu dilabel sebagai pemalas..tu diaaa..rendah sangat self-esteem aku ni..pikir negatif je..hahaha..

nak dijadikan cerita..2 minggu lepas tu dapat call dari lzs..encik hariul yang call..mula2 dia tanya kerja lagi ke..kebetulan memang aku dah resign dari sogo..aku cakap la dah berhenti 2 minggu lepas..dia terkejut..dia tanya kenapa berhenti..sebab menunggu kerja dari zakat ke..hahaha..aku cakap takut nak berharap..tapi kalau dapat alhamdulillah..dalam hati tu dah berbunga2..dia tanya sekarang aku buat apa..aku cakap duk umah masak..kemas uma..menjahit..ekekeke..dia tanya rasa2 kenapa dia call aku..aku jawab rasanya kalau call tu dapat tawaran kerja..betul ke..hehehe..dia kata tahniah aku ni kiranya dapat dah..cuma kena buat medical checkup dulu..kalau lulus medical checkup insyaAllah dah boleh start kerja..Alhamdulillah..gembira sampai tak boleh nak kata apa dah..macam tak percaya pun ada..

bila dah hantar keputusan medical checkup tu, orang hr call bagitau dah boleh start kerja 24hb..aku pon cam blur..alamakkkk..cepatnya..macam mana nak pi kerja..naik apa..kena cari rumah sewa la camni..takkan nak harapkan along je..kesian la dia..kalau dia dapat kerja siapa nak hantar aku..hadoiii stress sudah..aku pun try call balik cakap dengan orang hr tanya boleh tak lewatkan sikit sebab aku nak cari rumah sewa dulu..dia kata kena tanya dengan cik najwa..aku pon call cik najwa..dia tanya kenapa nak cari rumah sewa..aku cakap la aku tak ada transport..jadi kena cari rumah sewa dulu..dia pun macam marah..ayat cik najwa yang masih aku ingat sampai sekarang

cik najwa : masa interview dulu u cakap u ada transport sendiri..u tipu i ke..

aku : tak cik najwa..saya tak tipu..saya cakap betul..abang saya kata boleh hantarkan..jadi bagi saya transport tak jadi masalah..

cik najwa : ok macam ni..u berterus terang dengan i..i paling tak suka dengan orang yang menipu..u ada transport sendiri atau tak untuk pi kerja..

aku : saya tak ada transport sendiri tapi saya ada lesen dan boleh bawak kereta..

aku : hmmmm....i tak suka la macam ni..masa interview u kata ada transport sendiri..i tak suka orang yang menipu..

aku : saya betul2 mintak maaf cik najwa..saya fahamkan soalannya kalau nak pergi kerja ada transport tak..saya jawab ada sebab abang saya boleh hantarkan..bukannya saya ada kereta sendiri..saya mintak maaf kalau bagi cik najwa saya menipu..tapi saya tak ada niat nak menipu..saya fahamkan lain..tapi cik najwa jangan risau..abang saya boleh hantarkan..

gila aaaaaa..aku rasa nak menangis dah time tu..garang nya bos aku ni..huwaaaaa..ni semua salah pemahaman antara aku dan dia..tapi kan sebenarnya cik najwa ni risau kalau aku kerja tak ada transport sebab kawasan office aku tu tak ada bas..teksi pun jarang2 masuk..dia tak nak la aku kerja kejap je pastu berhenti dengan alasan tak ada transport..huhuhu..dalam garang2 dia, dia sebenarnya sangat prihatin..first day aku kerja dia dah tanya macam mana pi kerja..aku cakap along hantar n jemput hari2..minggu pertama along hantar n jemput..minggu kedua aku dah start menyewa bilik dekat apartment brunsfield..dekat la jugak dengan office..kalau naik kereta 3 minit dah sampai..so aku cakap lepas ni aku pergi balik naik teksi..dekat je..cik najwa risau dah..semua orang dia tanya kalau lalu dekat apartment brunsfield tu..kebetulan budak praktikal, wahida namanya lalu kat area situ pagi2..tapi balik ikut jalan lain..tapi dia sudi nak tumpangkan aku..

ikutkan aku tak suka tumpang orang..aku malu..tapi cik najwa paksa aku naik dengan wahida..wahida pun ok je..budaknya memang baik sangattttttttttttt...selama dua bulan aku menumpang dengan wahida..ya Allah..aku terhutang budi sangat dengan wahida ni..sebab tu aku sayang gila dengan dia..aku doakan semoga Allah permudahkan segala urusan dia di dunia dan juga akhirat..cik najwa pun aku terhutang budi sebab beriya suruh aku tumpang wahida..walaupun mula2 dulu aku rasa macam janggal dengan dia akibat kes kena marah mula2 dulu..hahahaha..tapi bila dah lama bekerja dengan dia aku rasa dia seorang yang sangat baik..sangat prihatin..sangat pemurah..orangnya cakap lembut je tapi dalam lembut ada tegas..nama pun lawyer kan..kena la tegas sikit..hehehehe..

ni la wahida..budaknya sangat baik..happy sentiasa..n bukan calang2 orang yer..sekarang tengah amek master kat usim..tengok air muka pon dah tau orang nya jenis hati baik..

kemain lagi baju merah menyala..pastu perut buncit macam mengandung 9 bulan..kekeke..

aku tak putus2 ucap syukur pada Allah sebab Allah pilih aku untuk bekerja di lzs..lzs adalah organisasi terbaik setakat yang pernah aku bekerja..bukan organisasi je terbaik, tapi orang2 nya pun baik..yelah kebanyakkan nya dari background islamic..memang beza dengan tempat kerja lama dulu..jiwa lebih tenang..seronok..ALHAMDULILLAH.

ok la stop dulu kat sini..ada masa aku akan update tentang kerja di lzs...papai..

Assalamualaikum..

Saturday, June 21, 2014

Throwback - Istiadat Konvokesyen

Reactions: 
2 comments

Assalamualaikum..

Dah 2 tahun berlalu, baru hari ni tergerak hati nak update gambar2 kenangan masa aku konvo..hehehe..better late than never right?

Alhamdulillah 2 tahun berhempas pulas menghabiskan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat akhirnya konvo jua..tak ada kata yang mampu dizahir dari mulut selain memanjatkan kesyukuran di atas rezeki dan peluang untuk menambah ilmu daripada Allah swt. Ikutkan hati nak je sambung master tapi kewangan tak mengizinkan..hutang PTPTN pun tak sempat nak bayar lagi..kenapa la PR tak menang PRU aritu..kalau tak mesti tak payah bayar PTPTN..hahaha..(berangan jela kau ila) :p

konvo kali ni dapat ler merasa dewan agong tuanku cancelor (DATC) yang baru..kali ni mak & abah dapat merasa duduk kat dalam dewan..masa konvo diploma dulu mak & abah duduk kat khemah luar dewan je sebab adik & anak buah tak ada siapa yang jaga..kali ni angah datang sekali..cuma kecik hati la jugak sebab along tak datang...dulu ex-gf dia konvo dia sanggup pi..aku konvo tak nak dia pi (sedihhhhhhh)..dah la rashid pun tak datang sebab balik kampung..berganda la sedih..tapi tak apalah..asalkan mak & abah ada dah cukup membuakan hati ni gembira :)

yang tak boleh lupa siap bawak macam2 bekal dari rumah..keropok, coklat, nugget, ayam goreng, air, semua ada..tapi malangnya angah tak tau ada stok makanan dalam beg yang aku bagi dia..hadoiiiiii..pastu dia bising kat luar panas & lapar..kesian pulak kat diorang yang menunggu kat luar dewan tu..dari tengahari sampai petang baru habis sesi konvo..

jom layan gambar...
tan sri arshad ayub menyerahkan transkrip..dulu konvo diploma dengan dia jugak :)

gigih buat bunga konvo sendiri..sebabnya aku tak nak menyusahkan family beli mahal2..paham2 jela harga bunga time konvo mencanak2 harga naik..padahal bunga plastik je pon..aku beli bunga plastik, habis konvo boleh buat bunga hiasan kat rumah..kan jimat tu ;p patung pooh tu pun aku recycle balik..patung tu aku dapat masa konvo diploma..hahaha..

sebelum pergi dewan singgah dulu untuk bergambar kat area pintu belakang uitm..tak lengkap sebab along tak ada :( btw gambar2 untuk konvo ni aku mintak kawan baik aku jadi photographer..nama nya ayie..

yang transkrip tu ayie punya kawan..dia bagi pinjam dulu untuk sesi bergambar..terima kasih kawan ayie ;) 
abah & mak..sumber kekuatan aku :)

yeayyyy..akhirnya aku konvo..time ni berat aku 116kg..makan je kerja nya..





alahai cucu kesayangan mak ni..merajuk sebab nak bergambar dengan mak tapi kami tak perasan permintaan dia..last2 merajuk..

jommmm pergi ke DATC :)

ciuman tahniah dari mak & abah

berlakon tengok transkrip..hahaha..ni semua idea ayie..


ni pulak gambar tengah beratur nak masuk dewan..bersama kawan2 seperjuangan :)


my BFF..tapi tak cukup korum..hajar tak ada time ni..tak lengkap berempat :(

sesi membaling mortar board tanda tamat belajar..get ready..1 2 3..

okeyyyyy balinggggg

yeahhhhhhhhhhhhh...

sambut balikkkkkk mortar board..hahahaha..

ahhh jeles jijah dapat ANC..jadi kami nak tarik selempang dia..hahaha

tabik hormat kepada uitm..uitm di hatiku..

wajah kelegaan dah tamat belajar..now jadi alumni uitm sudah :)

usik mengusik..gurau senda..unforgettable memory..

posing gedik2 sikit..hahaha

thanks ziera sudi meraikan hari konvo kami <3 p="">
nak kiss sikit..muahhhhh

pandang kamera lain..

auwwww....terlebih glossy gambar ni..hahaha..edit guna photoscape..

pemandangan dari bawah tangga..

muka dah penat berposing..

ni aku pi kat tasik seksyen 7 shah alam untuk amek gambar outdoor..manik tu aku jahit sendiri tau..besar gabak bunga nya..first time cuba jahit bunga tu..salah pilih saiz labuci..tu yang bunga besar..tapi tinggal kenangan..aku dah cabut manik kat lengan ni..malu nak pakai sebab macam over sangat..hahaha

dah nak senja time ni..

ziera & I

last but not least ada jugak gambar photographer nya..thanks a lot ayie sebab sudi jadi photographer kami pada hari tu..jasamu di kenang selalu :)

ok la..itu sahaja yang dapat aku sharekan..nak bersiap2 balik sungai buloh ni..kang mak risau balik lambat..heeee..

Tuesday, June 17, 2014

Cebisan Kenangan di Sogo (K.L) - Last Part - Selamat Tinggal Sogo

Reactions: 
1 comments

Lama tak update blog rasa kaku pulak jari jemari ni nak menaip kisah sendiri..hmmmm.....ok la entry ni aku jadikan entry terakhir cerita tentang pengalaman aku kerja kat sogo..lagipun tak adalah banyak sangat pengalaman menarik yang nak diceritakan..kerja pun dalam 4 bulan je..tapi apa2 pun tetap nak share sikit2 pengalaman tu..kalau tak ditulis lama2 nanti lupa..betul tak? :)

Pengalaman seram


Mana-mana pejabat pun mesti ada kisah misterinya yang tersendiri..tak terkecuali kat sogo..hehehehe..korang yang seronok sangat shopping kat situ sampai tak hingat nak balik jangan tak tau sebenarnya ada makhluk halus kat sogo..jeng jeng jeng..aku sendiri dah dua kali berhadapan situasi menyeramkan..kejadian ni kat tempat yang sama..kat mana tempat tu?apa lagi area parking kereta la..kat autopay station Basement 2..tapi kat Basement 2 tu ada 4 autopay station..yang mana satu tempatnya tak dapat la aku nak cerita details..kang ada yang tak pi sogo dah..ekekeke..

yang gambar bawah ni bukanlah tempat kejadian cuma aku nak bagi gambaran je kat korang..untuk pengetahuan, aku akan pi kutip duit autopay parking ni setiap pagi dan petang..time aku kena kacau tu time pagi la..time orang tak ada lagi..

macam mana aku kena kacau? cam gini..tepi autopay tu akan ada cermin..sebelum cermin tu, ada pintu besi macam gambar bawah ni (aku tak tau apa nama spesific pintu besi ni..maybe boleh panggil penghadang besi?ahhh apa2 jela korang nak panggil apa)..dalam gambar ni macam ada ruang kan..tapi area yang aku kena kacau tu tak ada ruang untuk manusia duduk antara cermin dan penghadang besi tu..kalau budak umur setahun lebih maybe muat la untuk berdiri..tapi untuk orang dewasa memang tak muat..



ni contoh penghadang besi yang aku maksudkan..curik gambo dari google..(muka akak ni aku hitamkan..takmo dia glamour)

waktu pagi kadang2 dorang (tak sure sama ada budak maintenance or security guard) tak naikkan penghadang besi tu..jadinya time penghadang besi tu tak naik, time tu la aku kena kacau..huhuhu..ala tak ada la benda tu kacau teruk2 pun..just dia macam sepak kuat2 je besi penghadang tu..kalau lemah semangat boleh tercirit la dengar benda tu sepak dari dalam..hakhakhak (bajet aku kuat semangat la kan sebab tak tercirit)..mula-mula aku dengar time berdua dengan budak maintenance..biaselah budak lelaki kan pandai cover..bila aku tanya bunyi tu dia kata sorang pak cik maintenance tu yang ketuk dari luar..time tu aku macam terkejut beruk tak boleh nak fikir apa dah..bila sampai ofis baru boleh pikir macam mana pak cik tu boleh ketuk penghadang besi tu sedangkan ada cermin yang jadi pemisah..aku dah rasa lain macam..tapi malas nak fikir banyak2..beberapa minggu lepas tu kena lagi sekali..tapi time tu aku dah boleh berfikir secara logik..time tu dah rasa seram sejuk..budak maintenance tu pun cepat2 masukkan duit autopay dalam beg then cepat2 kami blah dari tempat tu..tak sanggup dah nak duduk lama2 kat situ..hihihi..mungkin jugak sebab kami bising sangat kot sampai benda tu terganggu..sebab tu dia sepak penghadang besi tu suh kami senyap sikit :p

lain-lain kejadian terkena kat staff lain..selalunya yang kena ganggu tu yang kerja shift malam..dah la sorang2 kena standby kat opis..time tu la benda tu galak nak mengacau..tapi benda tu tak menjelmakan diri..just kacau dengan bunyi-bunyian je or ketuk2 cermin..paling teruk pun ada budak kena histeria..huhuhu..bila ada kes histeria bos cina mulalah bising..rupa-rupanya benda tu mengamuk sebab pekerja kontrak indonesia dah lama tak bagi makan kemenyan..hadoiiiiii..dah la kemenyan tu dia letak kat tandas staff..nak membuang pun takut2 walaupun di siang hari..hahaha..

salah satu lokasi benda halus mengacau dengan mengetuk cermin adalah dari dalam bilik fail..ha ni gambo hari terakhir aku kerja..bayangkan sorang je perempuan kena standby..Alhamdulillah aku tak pernah lagi kena duty sorang2 time malam :)

sini pon pernah benda tu dok ketuk2..maybe benda2 halus kat sogo ni hobinya mengetuk2 la..aku agak jeeeeee ^.^

ok la dah takmo cerita pasal seram2 ni..kang nak terberak pukul 3 pagi tak berani pulak nak pi tandas..

surprise birthday party boss

salah satu kenangan best kat sogo adalah masa buat surprise sempena birthday manager deparment kami..memang meriah la..

selamat hari lahir Mr. Yong dari M&E, Food Court.

semua tak sabar menanti ketibaan mr. yong..bukan nya apa..tak sabo nak makan sebenarnya..hahaha..

hamboiii busy betul abang2 maintenance ni pasang lilin..

akhirnya yang diraikan pun sampai..konon2 ada meeting..tup2 ada kek..kalau aku kompom menangis terharu diraikan macam ni :')

betul2 terkejut or buat2 terkejut?wallahualam..hahahaha

masa untuk tiup lilin..errrr adakah ada percikan air liur mr. yong atas kek ni?harap2 tak adalah sebab aku makan je kek ni..hahahaha..dah habis licin baru terfikir ada ke idok air liur dia..muahahaha..

wajah gembira mr. yong..kalau tak muka serious jeeeeee..tapi dia ni baik je sebenarnya..tapi biasalah boss kenalah tunjuk muka garang supaya pekerja lain tak pijak kepala..betul ke bohong kenyataan aku ni??? ;p

ujang pakaikan crown untuk mr. yong..birthday boyyyy la katakan..

ha ni part paling seronok..bak kata arwah wan..makanan apa yang paling sedap kat dunia ni..jawapannya makanan free..hakhakhak..aku amek lauk daging kambing..menyesal tak amek ayam..ayam lagi sedap kotttt..daging kambing ni hamis sikit..esoknya terus aku mc sebab demam..tak tau la sebab makan kambing ataupun sebab lain ;)

ok done cerita pasal boss..last nak cerita pasal hari terakhir aku bekerja

alamak...ngantok la pulak..sambung esok la..ni pun dah pukul 12.04am..zzzzzz..mata tak tahan da woooooiiii..jom tidur..

********************************************************

sambungan....

alhamdulillah masih lagi bernafas hari ini untuk meneruskan hidup yang penuh pancaroba..ecececeh..penat betul hari ni sebab siang tadi ada program jejak kemiskinan bandar anjuran lembaga zakat selangor..next next next entry akan aku ceritakan pengalaman program hari ni ye..InsyaAllah :)

nak cerita saat2 terakhir aku bekerja di Sogo..

Entry yang lepas2 aku tak ceritakan sebab2 aku berhenti..Actually aku berhenti pun secara mengejut..sebelum tu hari2 dok menyebut nak berhenti nak berhenti tapi tak berhenti pon..10 sebab yang menguatkan aku nak berhenti adalah :
  1. selalu kena balik malam..pernah aku balik awal ada sorang pekerja bisu spesis muka mintak penampar akan cakap aku pemalas..walaupun dia guna bahasa isyarat kat bf dia tapi aku faham sebab kok kent dah ajar aku bahasa isyarat 'pemalas'..dia ingat aku tak tahu kot..hahaha..
  2. aku tak suka kerja pakai uniform baju putih pastu tudung masuk dalam baju..rimas kottttt..
  3. aku tak suka tunggu lif pekerja..sesak..berebut2..panas..lif slow..lif penuh barang2..pintu selalu problem bila nak tutup..
  4. tak suka prosedur kat sogo..nak balik kena check dulu kat security guard..aku kerja admin pun tak terkecuali..kalau pakai cardigan kena bukak..beg kena tunjuk..apa ingat aku hadap sangat nak curik barang2 kat sogo tu..ingat aku ni tak ada agama ke (marah ni) huhuhu..nak merayau2 dalam sogo time rehat tak digalakkan..seelok2nya jangan tunjuk kau tu pekerja sogo..sorok identiti tu..tak boleh naik escalator or evalator..kena naik lif pekerja..baca balik sebab no. 3 aku tak suka naik lif pekerja..
  5. susah dapat cuti..nak cuti kena apply seminggu awal..kalau ada betul2 kecemasan baru boleh cuti..kalau dah apply cuti kena bagi alasan yang munasabah kat bos..kalau tak munasabah cuti tak di approve kan kononnya mengganggu shift schedule orang lain..aku pernah apply cuti sebab nak ikut family day opis mak tapi di reject..lanjiooooo bak kata amran pekida :p
  6. aku tak suka kerja dengan cina..bukan aku rasis tapi aku lebih suka kerja dengan orang islam..jiwa lebih tenang..
  7. ramai pekerja berhenti sebab tak tahan kerja sogo..kalau pekerja banyak berhenti paham2 jela macam mana management sesebuah company tu..kalau bagus management tu pastinya pekerja berat hati nak berhenti..betul tak..
  8. kerja sogo tak ada life..sabtu ahad alternate cuti..minggu ni sabtu kerja ahad cuti, minggu depan sabtu cuti ahad kerja..tapi makin lama aku dikerah untuk bekerja hari sabtu dan ahad..mana tahan beb! public holiday pun kena kerja..gaji tak bayar triple tapi dikira ot je..
  9. bos nak bagi permanent position aku awal..sepatutnya tempoh prohibition 6 bulan..tapi 4 bulan kerja dia dah nak serap..takmo la aku kerja lama kat situ..dah la kalau nak berhenti kena bagi notis sebulan..kalau tak kena bayar ganti rugi..ala admin assistant je pon nak kena notis sebulan..tak berbaloi..
  10. tapi sebab UTAMA aku berhenti ----> bila seorang ibu dah mengeluh dia dah tak ada masa dengan anaknya sebab anaknya kerja time dia cuti, anaknya cuti dia kerja, balik malam time dia dah nak tidur, saat tu la paling sebak dan buat aku terfikir semula perlu ke aku meneruskan bekerja di sogo..kalau gaji beso sekalipun tapi masa dengan family pun dah tak ada, apalah maknanya lagi..duit memang penting tapi masa berkualiti dengan family itu lebih penting dari segala2nya..jangan jadi hamba duit or hamba kerja..kerja tak akan pernah habis..time balik haruslah kita balik..itu yang aku praktikkan kat tempat kerja baru sekarang..hehehehehehehehehe..
Redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa kita..bila mak aku dah mengeluh aku dah tak ada masa dengan family sejak kerja sogo membuatkan aku nekad untuk berhenti..aku tanya dulu dengan mak adakah dia redha sekiranya aku berhenti kerja..Alhamdulillah dengan yakinnya mak aku jawab "mak redha". maka tanggal 3 February 2014 secara rasminya aku meletak jawatan di sogo..yeahhhhh..seronok gila..bila aku bagitau nak berhenti staff lain macam tak percaya..yelah aku kan macam lalang..kejap nak berhenti..kejap tak jadi berhenti..bila betul2 nak berhenti pun orang dah tak percaya..heeee..

maka sebelum berpisah akak ana belikan sebiji kek tanda perpisahan untuk aku dah sorang lagi staff yang bakal berhenti jugak..hehehe..baiknya kak ana..lain2 yang sudi meraikan pun dah cukup buat aku terharu..jom layan gambo hari2 terakhir2 aku di sogo..gambar dari kamera kak rog..camera 360 uolssss..jadi gambonya agak licin semacam..hahaha..

cae..aku..kak harni..depan tu kak ana yang lembut orangnya :)

kami lagi..

yasir pon join sekali..

ehem selfie..hidung dah la kembang..hewhewhew..

candid..

bergambo dengan pak cik..pak cik ni la yang konon nya ketuk penghadang besi..padahal benda lain yang ketuk..hahaha..

ha ramai2 baru meriah..

yang diraikan..cae yang berhenti sebab nak kahwin..aku berhenti sebab errr baca balik 10 sebab aku berhenti kat atas tu ;p

encik mat, kak harni n budak baru yang pendiam jadinya aku tak ingat nama dia..hohoho..

lagi2 kami..ehehehe..

ado lagi..

no caption..

-___-

rakan2 sekerja bahagian maintenance..

kek coklat yang sedap..

budak gemokkkkkk..perut buncit..tangan beso..hidung kembang..pipi tembam..ahakss..

tawa dalam tangisan..eh bukan tangisan dalam tawa..di hari terakhir aku menangis sorang2 dalam bilik mengira duit..sampai bengkak2 mata..tahan2 pun keluar jugak air mata ni..sedih sebab terpaksa tinggalkan kawan2 yang happening..tapi nangis time nak balik tu je..lepas tu seronok tak hingat dunia dapat lepak kat rumah 3 minggu sebelum dapat panggilan kerja kat lembaga zakat selangor :)

sebelum mengakhiri entry ni nak jugak tepek gambo selfie sepanjang kerja kat sogo..hahahaha..harap jangan ada yang muntah hijo..






ok itu sahaja yang dapat aku coretkan cebisan2 kenangan di sogo..yang baik semuanya datang dari Allah..yang tak baik semua tu datang dari diri aku sendiri..nexttttt aku akan ceritakan tentang dunia baru aku di Lembaga Zakat Selangor yang sememangnya sangat menyeronokkan..