Saturday, December 14, 2013

Cadar Baru - Akemi

Reactions: 
Assalammu'alaikum..

Alhamdulillah hari ni berkesempatan nak mencorat-coret sikit di blog..Hari ni off day jadi aku kena gunakan cuti yang ada untuk beli barang keperluan..Actually bukan keperluan sangat la..Lebih kepada nafsu semata..heh!

Isnin lepas aku ada beli satu cadar tilam yang baru..almaklum ler last beli cadar setahun 3 bulan yang lalu..asyik ulang pakai cadar masa belajar dolu2 je sampai dah naik kusam rupanya..jadi tibalah masanya untuk beli yang baruuuuuu..itu pun kebetulan aku pi tesco manjalara..konon2 nya nak jalan2 je sebab tak pernah pi sana..sampai2 je tengok ada sales untuk cadar jenama Akemi.  Aku tak tau la cadar ni baguih ke tak..sebab aku ni bukanlah jenis memilih nak beli barang..asal lawo aku rembat ler (itu pun tengok dulu duit dalam purse cukup ke tak..hihihi)..

sebelum ni pernah hampir2 nak beli masa pi parkson selayang mall..tapi si rashid  bising2 tak bagi beli..katanya mahal..hamboiiii macam la aku mintak duit dia kannnn..merajuk kejap 10 saat..tapi bila difikirkan balik ada hikmahnya dia tak bagi beli sebab time tu harga cadar untuk katil single lebih kurang rm50++ (after less)..tak ingat la jenama Akemi ke tak..jenama lain kotttttt..

berbalik kepada kisah di tesco, mula-mula tu belek-belek je..tak ada niat nak beli pun..dalam hati berkira2 nak beli ke tak..nak beli ke tak..tengah berkira2 tu si rashid dah bising2 ajak p tempat lain..aku stress betul la kalau pi shopping dengan mamat ni..tak boleh lama2 kat satu2 tempat..semua nak cepat..tak sempat nak belek lama2 :( bukan p mana pun..tengok ikan..tengok maggi..tengok biskut..tengok frozen food..tak ada yang menarik..bagi dia menarik la kot..hahaha..dalam kepala otak ni dok terbayang cadarrrr..cadarrrr...cadarrrr (sila baca dengan nada suara ala2 zombi)

aishhh tak boleh jadi ni..nanti tak lena tidur dok terbayang cadar..aku suruh dia pi bahagian lain..ahhh lega dia tak ada..kalau tak membebel je mulut dia suruh cepat..hahaha..aku rasa lebih kurang 15 minit aku belek2 cadar2 tu..semua nampak lawo..ikut hati nak beli semua..hahaha..

tiba2 rashid menjengah..aku cakap p tempat lain dulu..tak habis tengok lagi..suka2 je halau anak orang kan..hahaha..tapi dia berdiri je perati aku..lebih kurang 5 minit dia menunggu aku pun tak sedap hati..kang membebel pulak orang tua ni..dalam keterpaksaan aku pilih la jugak satu design..konon2 matching la dengan warna bilik aku..

kalau ada comforter lagi best..tapi budget tak ada..ratus2 harganya..ok lupa nak bagitau harga..bagi aku murah la kalau nak dibandingkan dengan harga asal..harga asal tak ingat la..semua harga rm100++..tapi lepas tolak discount just rm35.80..

kain cadarnya memang lembut..best sangat..berbaloi kalau beli dengan harga yang murah..

kalau dah namanya perempuan, nafsu nya ada 9 akal ada 1 memang tak pandai puas..astaghfirullahalazimm..sedar membazir itu perangai syaitonnnn tapi nak jugak beli lagi satu..huhuhu..

hari ni off day, hari ni jugak hari terakhir si rashid kat semenanjung..dia nak balik kampung kat sabah..2 minggu lebih la tak dapat jumpa dia :(  so ajak ler dia jumpa..dalam masa yang sama request kat dia nak pi tesco manjalara lagi..

aku: jom p tesco
dia: aikk..nak buat apa pi sana
aku: nak beli cadar lagi..hehehe
dia: kan hari tu dah beli..tak payah la beli lagi..membazir je.. (sambil buat muka tak puas hati)
aku: nak beli lagi..kalau lagi satu basuh boleh pakai lagi satu..hehehe
dia: tak pandai puas la dia ni
grrrrrr...

yeayyyy...akhirnya..

rambang mata woooo..ni hanya sebahagian..ada banyak lagi pilihan..tapi takut nak ambil gambo banyak2..kang promoter tu fikir aku ni apa pulak..batak bebeno nak ambil gambo cadar..kehkehkehkeh..

harga asal rm129 jadi rm25.80..yang ni paling murah..ok la tu kannn..kalau tak ada diskaun jangan harap ler aku nak beli..baik aku kumpul duit untuk kahwin..eh!

kompius mak..yang biru ke yang coklat..biru ke coklat..biru ke coklat..lama jugak la usung menda alah ni sambil tengok2 design yang lain..tanya dengan rashid dia akan bagi jawapan normal "ikut suka awak la"..cehhh..langsung tak membantu..beli dua2 sekali la senang cerita..

apa yang membezakan harga adalah jenis kain & thread count..apa itu thread count? promoter akemi ni bagitau, thread count ni senang cerita kerapatan benang kain cadar tu per inci..lagi tinggi thread count nya lagi rapat benangnya lagi tinggi kualiti kain cadar tersebut..yang cadar atas ni satu inci mempunyai 330 helai benang..wahh gitu..baru ku tau..selama ni tak tau pulak..yang tau design cadar lawo..kikiki

yang ni pulak ada 350 benang per inci..patut la yang ni kainnya lebih ok dari yang atas..yang ni harganya sama macam cadar pertama yang aku beli rm35.80..ada yang 600 benang per inci..tapi harga nya lagi tinggi la ek mengikut jumlah benang per inci..heeee..

last2 aku pilih warna coklat ni je..tak baik membazir..kat rumah ada lagi satu tak pakai lagi..tapiiiii..tak jadi beli dua, aku beli pulak sarung bantal..kehkehkeh..membazir jugak ke ni? tak kot..sebab ada satu je sarung bantal untuk size single.tu pun untuk bantal kepala je..mana cukup..bantal untuk peluk & bantal kat kaki tak ada sarung..mana aci..kesian bantal2 lain..(alasan)

harga 1 pek rm13.90..setiap pek ada 2 sarung bantal..lembut sangat..rasa macam sarung bantal kat hotel..confirm kalau tidur selesa..jangan tak bangun tidur sudah sebab terlampau selesa ;p

rashid hanya mampu menggeleng kepala sambil buat mimik muka..hahahaha..janganlah begitu..terus rasa macam tak jadi nak beli..masa nak sampai kaunter bayaran pun masih berkira2 membazir ke tak ni..rashid terus tarik aku pi bayar.."dah tak payah nak fikir2 lagi..bayar je..nak sangat kan"
hamboiii marah bebeno bunyi nya tu..hahaha..

sampai rumah terus pasang..tak dan nak basuh dulu..hahaha..tapi bantal aku kecik..sarung nya beso..nanti ada masa nak jahit bantal baru la..kasik tambah kekabu..biar gebuuuu macam bantal kat hotel..(berangan)

last but not least selit la sekeping gambo #camera360 dengan rashid..(nak jugekkkk tayang bf yang tak sporting bab shopping ni)..ampunnnn..nampak tak muka aku muka kepuasan..? ke nampak macam tak puas lagi..tak apa, sales sampai bulan feb tahun depan..ada duit beli lagi..bhahaha..eh tak boleh..mak kata duit jangan dihabiskan..simpan untuk kahwin -,-

sekian..
~tammat~

3 comments:

  1. wah . you are like me . cadar lover ;)

    ReplyDelete
  2. Salam,bminat utk mbeli cadar quilted ala2 patchwork. Xkomot walaupun anak2 mlompat2,sng sgt urus. 100% cotton. Rm145 Queen size, rm120 utk single size (wothout comforter). Can try one.
    Bleh visit my fb page, Sarray Cadar Quilted Patchwork. Tq - ct

    ReplyDelete