Sunday, December 29, 2013

Zaman Bekerja

Reactions: 
0 comments
gini ler kalau dah bekerja..keluar rumah keadaan gelap..balik pun dalam keadaan gelap..tak dan nak jumpa matahari..huhuhu..kalau dapat balik pukul 6 petang pun dah kira bersyukur sangat..rasa macam ohhh indahnya hidup hari ni..tapi kalau balik malam rasa macam nak berhenti kerja boleh tak T__T

ini ler nasib orang takdak transport sendiri..terpaksa keluar awal pagi..pukul 6.40 pagi

menunggu bas di kepong sentral pukul 9 malam..

so kepada adik2 yang masih belajar bersyukurlah kehidupan belajar lebih seronok daripada kehidupan bekerja..

mak, tolong carikan calon suami yang kaya raya supaya ila tak payah kerja, duduk rumah jaga suami & anak2 je..heeeee..gatai pulak ;)

Thursday, December 26, 2013

Kisah Ekstra

Reactions: 
3 comments
Assalammua'alaikum..

Sekarang ni dah jadi macam ketagihan pulak nak makan nasi ayam kat food court Sogo..hari2 mau nasi ayam..sebab apa?sebab pertama : mestilah kerana kesedapan nasi ayamnya..tapi opismate aku cakap dia rasa macam biasa je..tapi tekak aku kata luar biasa..hehehe..

sebab kedua : dapat segalanya ekstra..ekstra nasi..ekstra ayam..ekstra timun..hahaha..aku pon terkejut bila pekerja2 bangla n myanmar tu bagi lebih..tak mintak pun..kenyit2 mata pun tak..inilah yang dinamakan rezeki..dah dua kali dapat lebih..harap2 pada masa hadapan dapat lagi :)

masa lunch tadi tengah beratur nak bayar, sorang pekerja bangla ni tunjuk2 kat arah aku..pastu senyum2..aku pon dengan ramah senyum la balik..yelah aku kan kerja bahagian maintenance..bos aku yang uruskan pekerja2 food court tu semua..agaknya diorang dah kenal aku..tu yang dapat ekstra..baguih2..i loikeeee...walaupun aku tak cam muka bangla2 tu semua (sebab ramai bebenor pekerja bangla kat food court)..pastu sampai kaunter nasi, bangla tu cakap dengan kawan2 dia tambah ayam n nasi..wahhhhhh..rasa dihargai sangat..choiiiiii!!! ;) ke sebenarnya dia tengok size badan aku macam tak cukup je nasi tu..tu yang dia bagi ekstra..alahaiiii....tak leh nak kurus macam ni gaya nya..hahaha

kali kedua dapat ekstra terus snap gambo..teruja sangat..bukan selalu dapat keistimewaan macam ni..(bajet sangat) kahkahkahkah...yang ni aku pilih bbq honey chicken rice..memang sedap..harga pun murah..rm4.30 sahaja..meh2 datang sogo rasa sendiri sedap ke idok nasi ayam ni..ada 4 pilihan penambah rasa..sambal, kicap, cili api & halia..

bila sampai kat meja makan, terkejut beruk opismate aku bila tengok punyalah banyak aku dapat..pastu dia terus bagitau macam ni --> 

berwasapadalah jika stella (supervisor) nampak pekerja nasi ayam bagi u lebih, nanti dia akan marah pada pekerja itu..

grrrr...baru nak happy2 -_-"

Wednesday, December 25, 2013

Tekanan Bekerja

Reactions: 
0 comments
Assalammu'alaikum..

Sedar tak sedar dah nak masuk tiga bulan aku bekerja di KL Sogo..walaupun bukan menjawat jawatan idaman tapi tak apalah, untuk sementara ni aku cuba untuk bertahan..tapi semalam betul2 menguji kesabaran aku..ya aku akui walau kat company mana pun kita bekerja, company besar atau kecil, kita memang tak boleh nak lari dari hadapi stress bekerja..

Tapi......bilamana kita cuba untuk puaskan hati semua pihak tapi dek terbatasnya kudrat & tekanan dari rakan sekerja, air mata ni mengalir jugak..bukan untuk menagih simpati..tapi bila orang tak faham situasi kita, rasa diri ni tak berdaya lagi untuk teruskan bertahan..maka hari ini, walaupun public holiday sempena krismas, aku tak diberikan cuti dan akhirnya aku buat cuti sendiri..hohoho..

Aku sedar aku masih dibawah pemerhatian untuk diserap tapi apakan daya, aku memang tak larat dah nak pergi kerja..badan aku lemah kepenatan bekerja lebih 12jam sehari..minda aku dah tak berdaya untuk memotivasikan diri sendiri..masih ada baki 3 bulan sebelum betul2 confirm jadi permanent staff..aku redha segalanya kalau takdir menetapkan rezeki aku bukan di situ..

***********************************************************************
Kejadian Semalam

nota dari rakan sekerja

aku faham dia buat macam ni sebab tekanan kerja..aku tak salahkan dia 100%..aku tau ada isu yang dia tak puas hati dengan pihak pengurusan deparment kami cuma janganlah dilepaskan kemarahan tu pada aku..dan tentulah aku terasa sebab aku salah seorang yang handle duit topup mesin parking..bukan aku sengaja melewat2kan duit topup tu..cuma kudrat aku tak mampu nak handle semua..bayangkanlah dari pukul 9 pagi aku start bekerja, pukul 4.15 petang baru dapat lunch! balik2 dari makan dapat nota layang atas meja..siapa yang tak sedih??? T_T sambil menuju ke lif untuk kutip duit parking, air mata dah menitik..lap2 air mata takmo orang lain perasan..tapi sampai je ofis parking nampak pulak mamat tu, hati bertambah sedih & terus tak boleh tahan..nahhhh..melimpah terus air mata..bikin malu!

mungkin orang lain yang tak bekerja di dalam cash room tak faham situasi kami..mengira duit yang bukan sikit-sikit..sekali buat collection parking berbelas ribu..nak asingkan duit rm1, rm5 rm10 baru & lama, duit rm20 lagi..duit tu pulak kena pastikan kedudukan betul, gambar kepala YDP Agong  kat duit kertas tu kena betul..tak boleh kejap atas..kejap bawah..kejap kiri..kejap kanan..kejap depan..kejap belakang..duit buruk kena asingkan..itu belum lagi dah siap kira2 duit kurang pulak sebab kadang2 mesin pengira duit kertas tak detect..kena kira balik..nak2 pulak mesin pengira duit syiling rosak lagi la haru..kira la satu2 duit syiling tu pakai tangan..kira manually ok..SEMUA MAKAN MASA! tapi orang lain tak faham dan tak pernah cuba untuk faham..

bila staff bercuti panjang timbul pulak masalah lain..bila tenaga kerja kurang so bebanan kerja meningkat..staff yang ada pun tak menang tangan nak settlekan semua..mana lagi nak kira duit kutipan parking, kutipan toilet, kutipan food court, nak tukar duit ini, nak tukar duit itu, nak topup ini, nak topup itu..yang uruskan 2 staff je..PENGSAN!!

sebab tu bila ada yang merungut dapat duit lambat la, bising2 duit nak kena on time la, call banyak kali desak suruh cepat la, hati ni mula la jadi tak keruan..cakap banyak kali dalam hati 'sabar ila'..ikutkan hati ni nak je menjerit kuat2, tinggalkan semua kerja & balik rumah..tidur puas2..hahaha..

disebabkan terlampau stress aku nekad untuk ponteng hari ni..potong gaji pon potonglah..kena marah dengan bos, tahan jelah..aku hadap kan jela telinga ni untuk dengar bos membebel..aku tebalkan jelah muka untuk dimalukan bila kena marah depan staff lain nanti..yang penting aku dapat lari sekejap dari stress yang tak berkesudahan ni..dapat notis termination 24jam?cari jela kerja lain..bukan susah pon..rezeki Allah itu maha luas ;)

Allahumma yassir wa la tu'asir ya kareem

Ya Allah, permudahkanlah dan janganlah Engkau menyukarkan, wahai Tuhan Yang Maha Mulia

Monday, December 23, 2013

Isnin Hari Memasak

Reactions: 
0 comments
Assalammualaikum..

Tiada lagi istilah monday blues semenjak kerja di sogo..apa tak nya aku cuti hari isnin..orang lain seronok cuti sabtu ahad, aku pulak kena kerja T_T nasib baik ler aku awal2 dah cop cuti setiap hari isnin..so dapat ler berehat walaupun sehari je..huhuhu..tak apalah, demi mencari rezeki halal, kerja jela selagi ada kerja, daripada hidup jadi penganggur tegar..hohoho

bila dah cuti ni memang dah jadi kewajipan la untuk memasak..yelah kesian kat mak..hari2 kena masak..weekend pun kena masak..katanya ingatkan anak dah besar hujung minggu boleh la berehat dari masak memasak..hehehehe..apa boleh buat anak daranya ni busy kerja..

hari ni tak tau nak masak apa..kalau ikutkan perangai malas, nak goreng telur je..hahaha..bukak peti ais ada ayam n ikan kembung je..semalam along dah masak ayam goreng rempah..takkan nak makan ayam lagi hari ni..kalau aku ok je..hari2 ayam pun tak apa..tak pernah muak! :p

godek2 lagi ada nampak daun kesum..masak asam rebus taruk daun kesum sedap ni..tapiiiii macam malas pulak nak masak asam..senang cerita, buat ikan bakar jela..kemalasan tahap infiniti..hohoho..

cuci2 ikan, gaul dengan garam sikit, taruk atas kuali..hasilnya:

tadaaaaa!!!!

ikan bakar terlebih bakar..hahahaha


macam ikan goreng dah..gara2 leka kopek ikan bilis..hahaha..apa2 pun tatap sadap! (puji masakan sendiri)
actually bukan bakar la..ni namanya ikan panggang atas kuali tanpa daun pisang..wahhh panjang gitu nama resepi ni..

tak ada kicap+cili api+bawang rasa macam tak sempurna makan ikan panggang atas kuali tanpa daun pisang ni..ada orang lebih suka cicah dengan air asam..tak pun budu..mana2 pun boleh..tapi aku lebih suka kicap..

menu sampingan - ikan bilis goreng berlada terlebih garam namanya..orang kata kalau masakan terlebih garam maknanya dah nak kahwin..yola tu..dah banyak kali masak terlebih garam, tak jugak kahwin aku ni..hahaha..
ikan bilis goreng garing2 pastu cili lebih sikit..perghhhh lupa diet jap..menu sampingan ni kena ada sebab confirm menjelang malam tak cukup lauk ikan bakar tu..family aku just masak sekali je sehari..ada sesetengah family lauk tengahari lain..lauk malam lain..family kami pulak masak sekali harung je..senang dan tak penat..

sayur jangan dilupakan..harussss ada menu sayur..tapi kadang2 kalau kemalasan melanda diri tak masak pun..hahaha..sayur kacang panjang memang kegemaran aku..aku kalau makan sayur paling tak suka sayur yang terlebih masak aka lodoh..aku suka yang separuh masak..bila makan krup krap krup krap..alahaiiiii..nikmat sungguh ;) yang ni aku masak kering..tak berkuah dan lebihkan bawang putih n ikan bilis..

ni jela yang termampu aku masak hari ni..lepas masak terus tangkap gambar..makan nya kemudian pun tak apa..janji ada gambarnya..hahaha..gaya orang zaman sekarang kan..

ok la sungai pelong dibasahi hujan rahmat..sedap tidur ni..zzzzzz

tata!!!

Assalammualaikum..

Saturday, December 14, 2013

Cadar Baru - Akemi

Reactions: 
3 comments
Assalammu'alaikum..

Alhamdulillah hari ni berkesempatan nak mencorat-coret sikit di blog..Hari ni off day jadi aku kena gunakan cuti yang ada untuk beli barang keperluan..Actually bukan keperluan sangat la..Lebih kepada nafsu semata..heh!

Isnin lepas aku ada beli satu cadar tilam yang baru..almaklum ler last beli cadar setahun 3 bulan yang lalu..asyik ulang pakai cadar masa belajar dolu2 je sampai dah naik kusam rupanya..jadi tibalah masanya untuk beli yang baruuuuuu..itu pun kebetulan aku pi tesco manjalara..konon2 nya nak jalan2 je sebab tak pernah pi sana..sampai2 je tengok ada sales untuk cadar jenama Akemi.  Aku tak tau la cadar ni baguih ke tak..sebab aku ni bukanlah jenis memilih nak beli barang..asal lawo aku rembat ler (itu pun tengok dulu duit dalam purse cukup ke tak..hihihi)..

sebelum ni pernah hampir2 nak beli masa pi parkson selayang mall..tapi si rashid  bising2 tak bagi beli..katanya mahal..hamboiiii macam la aku mintak duit dia kannnn..merajuk kejap 10 saat..tapi bila difikirkan balik ada hikmahnya dia tak bagi beli sebab time tu harga cadar untuk katil single lebih kurang rm50++ (after less)..tak ingat la jenama Akemi ke tak..jenama lain kotttttt..

berbalik kepada kisah di tesco, mula-mula tu belek-belek je..tak ada niat nak beli pun..dalam hati berkira2 nak beli ke tak..nak beli ke tak..tengah berkira2 tu si rashid dah bising2 ajak p tempat lain..aku stress betul la kalau pi shopping dengan mamat ni..tak boleh lama2 kat satu2 tempat..semua nak cepat..tak sempat nak belek lama2 :( bukan p mana pun..tengok ikan..tengok maggi..tengok biskut..tengok frozen food..tak ada yang menarik..bagi dia menarik la kot..hahaha..dalam kepala otak ni dok terbayang cadarrrr..cadarrrr...cadarrrr (sila baca dengan nada suara ala2 zombi)

aishhh tak boleh jadi ni..nanti tak lena tidur dok terbayang cadar..aku suruh dia pi bahagian lain..ahhh lega dia tak ada..kalau tak membebel je mulut dia suruh cepat..hahaha..aku rasa lebih kurang 15 minit aku belek2 cadar2 tu..semua nampak lawo..ikut hati nak beli semua..hahaha..

tiba2 rashid menjengah..aku cakap p tempat lain dulu..tak habis tengok lagi..suka2 je halau anak orang kan..hahaha..tapi dia berdiri je perati aku..lebih kurang 5 minit dia menunggu aku pun tak sedap hati..kang membebel pulak orang tua ni..dalam keterpaksaan aku pilih la jugak satu design..konon2 matching la dengan warna bilik aku..

kalau ada comforter lagi best..tapi budget tak ada..ratus2 harganya..ok lupa nak bagitau harga..bagi aku murah la kalau nak dibandingkan dengan harga asal..harga asal tak ingat la..semua harga rm100++..tapi lepas tolak discount just rm35.80..

kain cadarnya memang lembut..best sangat..berbaloi kalau beli dengan harga yang murah..

kalau dah namanya perempuan, nafsu nya ada 9 akal ada 1 memang tak pandai puas..astaghfirullahalazimm..sedar membazir itu perangai syaitonnnn tapi nak jugak beli lagi satu..huhuhu..

hari ni off day, hari ni jugak hari terakhir si rashid kat semenanjung..dia nak balik kampung kat sabah..2 minggu lebih la tak dapat jumpa dia :(  so ajak ler dia jumpa..dalam masa yang sama request kat dia nak pi tesco manjalara lagi..

aku: jom p tesco
dia: aikk..nak buat apa pi sana
aku: nak beli cadar lagi..hehehe
dia: kan hari tu dah beli..tak payah la beli lagi..membazir je.. (sambil buat muka tak puas hati)
aku: nak beli lagi..kalau lagi satu basuh boleh pakai lagi satu..hehehe
dia: tak pandai puas la dia ni
grrrrrr...

yeayyyy...akhirnya..

rambang mata woooo..ni hanya sebahagian..ada banyak lagi pilihan..tapi takut nak ambil gambo banyak2..kang promoter tu fikir aku ni apa pulak..batak bebeno nak ambil gambo cadar..kehkehkehkeh..

harga asal rm129 jadi rm25.80..yang ni paling murah..ok la tu kannn..kalau tak ada diskaun jangan harap ler aku nak beli..baik aku kumpul duit untuk kahwin..eh!

kompius mak..yang biru ke yang coklat..biru ke coklat..biru ke coklat..lama jugak la usung menda alah ni sambil tengok2 design yang lain..tanya dengan rashid dia akan bagi jawapan normal "ikut suka awak la"..cehhh..langsung tak membantu..beli dua2 sekali la senang cerita..

apa yang membezakan harga adalah jenis kain & thread count..apa itu thread count? promoter akemi ni bagitau, thread count ni senang cerita kerapatan benang kain cadar tu per inci..lagi tinggi thread count nya lagi rapat benangnya lagi tinggi kualiti kain cadar tersebut..yang cadar atas ni satu inci mempunyai 330 helai benang..wahh gitu..baru ku tau..selama ni tak tau pulak..yang tau design cadar lawo..kikiki

yang ni pulak ada 350 benang per inci..patut la yang ni kainnya lebih ok dari yang atas..yang ni harganya sama macam cadar pertama yang aku beli rm35.80..ada yang 600 benang per inci..tapi harga nya lagi tinggi la ek mengikut jumlah benang per inci..heeee..

last2 aku pilih warna coklat ni je..tak baik membazir..kat rumah ada lagi satu tak pakai lagi..tapiiiii..tak jadi beli dua, aku beli pulak sarung bantal..kehkehkeh..membazir jugak ke ni? tak kot..sebab ada satu je sarung bantal untuk size single.tu pun untuk bantal kepala je..mana cukup..bantal untuk peluk & bantal kat kaki tak ada sarung..mana aci..kesian bantal2 lain..(alasan)

harga 1 pek rm13.90..setiap pek ada 2 sarung bantal..lembut sangat..rasa macam sarung bantal kat hotel..confirm kalau tidur selesa..jangan tak bangun tidur sudah sebab terlampau selesa ;p

rashid hanya mampu menggeleng kepala sambil buat mimik muka..hahahaha..janganlah begitu..terus rasa macam tak jadi nak beli..masa nak sampai kaunter bayaran pun masih berkira2 membazir ke tak ni..rashid terus tarik aku pi bayar.."dah tak payah nak fikir2 lagi..bayar je..nak sangat kan"
hamboiii marah bebeno bunyi nya tu..hahaha..

sampai rumah terus pasang..tak dan nak basuh dulu..hahaha..tapi bantal aku kecik..sarung nya beso..nanti ada masa nak jahit bantal baru la..kasik tambah kekabu..biar gebuuuu macam bantal kat hotel..(berangan)

last but not least selit la sekeping gambo #camera360 dengan rashid..(nak jugekkkk tayang bf yang tak sporting bab shopping ni)..ampunnnn..nampak tak muka aku muka kepuasan..? ke nampak macam tak puas lagi..tak apa, sales sampai bulan feb tahun depan..ada duit beli lagi..bhahaha..eh tak boleh..mak kata duit jangan dihabiskan..simpan untuk kahwin -,-

sekian..
~tammat~

Monday, December 9, 2013

Kemunculan Semula

Reactions: 
4 comments
Assalammualaikum..

Ewah2 title post macam artis yang buat pengumuman nak pencen tup2 berlakon balik je..'kemunculan semula' la konon..padahal ada ke orang peduli kau update ke tak ila oiii -,-

lama rasanya tak membebel pasal diri sendiri kat blog..kadang2 ada benda nak update tapi macam malu2 kucing plak nak taip sebab takut sangat orang yang baca blog ni terfikir "over la minah ni..sikit2 nak update" ataupun "bajet la minah ni. itu pun nak kabor kat blog"

but then aku terfikir hak menulis kan hak owner blog..

eh rasa mengantuk pulak..esok la sambung entry baru kalau rajin..hahaha

(kemunculan semula sekadar hangat2 tahi ayam je..sekian)


mamat baju hijau belang2 tu memang tak suka bergambar..grrrrr..
-_-"