Sunday, March 3, 2013

Terima Kasih Lazada

Reactions: 
Assalamualaikum..

Sorry lambat update pasal beli handphone di lazada..hehehe..Alhamdulillah dapat juga handphone yang aku order di lazada..Sangat pantas servis lazada ni..salute sama diorang..ecececeh..kemain lagi puji2 kan..hahaha..

aku order hari sabtu..hari isnin pagi tu dalam pukul 9 lebih aku call customer service (CS) lazada (bersemangat waja)..CS tu cakap proses selalunya paling awal 2 3 hari bekerja..aku order hari sabtu, jadi hari isnin baru diorang proses..means hari rabu kot baru dapat...tak pun hari khamis..owh gituuuuuu..

tup2 pukul 10 lebih CS lazada call untuk order confirmation..yeay!! just confirmkan nama, alamat & price..time tu aku excited gile tapi cover ler sikit..kat opis kot time tu..haruslah menjaga kesopanan dan kesusilaan..hai kak sue! ehem2 ;p (kak sue akak opis aku..dia dah tau blog aku..hahahaha)

ok sambung cerita...

malam isnin tu pukul 11 lebih aku dapat mesej dari lazada yang barang aku diorang already shipped..siap bagi tracking number lagi..wah3..hebat!katanya barang aku will be delivered by taqbin..so aku pun g la kat website www.taqbin.com.my & checked tracking num..yup memang betul barang aku dah pun dihantar ke taqbin..dup dap dup dap jantung aku sebab too excited (excited lagi..siang dah excited..malam pun excited jugak) ;p sampai tak boleh tidur dah time tu..hahaha..giler betul aku ni..

pastu pagi2 sampai opis terus check kat website taqbin..wah order aku dah sampai kat cawangan KLNorth..pastu dalam pukul 11 lebih dapat call dari orang taqbin..dia nak confirmkan alamat..pastu pukul 12 lebih barang dah sampai kat tangan aku..yeay! alhamdulillah :)

mudah sangat beli kat lazada..order sabtu..isnin confirmkan order..selasa dah dapat barang..bayar pun bila barang dah sampai..no risk..no worries :)

masa nak bukak plastik tu pun terketar2..siap belajar dari abang kurier tu lagi macam mana nak check nombor imei handphone tu..hahaha..nak tau handphone kita ori atau tak sila lah check nombor imei handphone samada sama atau tak dekat kotak handphone tu..alhamdulillah aku punya nombor imei sama yang kat kotak..syukurrrrr bukan barang tiruan..hehehehe..

masa sibuk check nombor imei handphone sempat lagi aku interview abang kurier tu..

aku:  risau akak handphone ni tak sampai tau sebab terbaca kat internet ramai orang complaint lazada ni penipu sebab barang sampai lambat..ada yang order barang lain, dapat lain..

abang kurier:  sekarang dah ok sikit..hehehe (dia tak gelak, dia sengih je..sila bayangkan)

aku:  owh..pernah tak kena marah dengan customer sebab hantar barang lambat?

abang kurier:  pernah dulu time nak dekat raya..barang time tu banyak nak kena hantar..dalam sehari kita boleh hantar barang maksimum 40 je..time nak raya hari tu sampai lebih 80 barang sehari..tu yang ada dapat lambat..

ha jadi moral of the story, jangan order time2 nak raya ye..hahahaha

time rehat sanggup tu tak makan..konon2 kenyang..makan roti je..padahal nak mengadap handphone baru..kekekeke..

nampak tak elemen2 keganasan kat gambar atas ni?hehehehe..ni disebabkan terlalu excited, tangan jadi menggigil..nak koyakkan plastik pun tak reti koyak elok2 dah..


tadaaaaaaaaaaaaaaa...kotak lazada...bukti bahawa aku beli dari lazada..

taqbin..tenkiu abang taqbin..eh masa aku mintak tolong ajarkan aku guna handphone tu, aku gelarkan diri aku 'akak' kat abang tu..padahal aku muda lagi daripada dia (aku agak jela) hahahaha..tak apalah, disebabkan badan aku ni macam mak2 orang, jadi biarlah aku menggelarkan diri aku akak je kat dia..heeee

ha bukti kukuh aku beli handphone murah kat lazada..aku dah check kat pertama kompleks..paling murah diorang boleh jual rm700..tu pun set AP..masa survey kat pertama kompleks tu kemain lagi aku tanya itu ini kat mamat cina tu..tup2 aku cakap owh saya saja nak usha harga (time tu  macam nak yakinkan diri yang handphone aku beli kat lazada ni lagi berbaloi sebab aku still tak percaya aku dapat beli dengan harga yang murah)..saya dah beli dah..cina tu tanya berapa u beli..lima ratus tiga puluh lapan ringgit je..ternganga cina tu..hahahaha..



motif tunjuk handphone lama?hahahaha..sebenarnya aku sangat suka handphone CSL ni..sebab mudah nak taip bila mesej..pejam mata pon boleh..pastu tak payah pasang ringtone pun tak apa sebab vibrate dia sangat kuat..aku sentiasa gune silent mode je..tapi apakan daya, kita kenalah mengikut arus kemodenan..ewah2..kemain lagi ayat kau yer nur syalillah..orang dah pakai handphone touch screen ni berkurun lama, kau baru terkedek2 nak belajar bertouch2 screen ni..pastu poyo kena ikut arus kemodenan konon..hahaha

yang kelakarnya adik2 kat opis aku ni yang ajar aku cara guna handphone ni..hahaha..tak malu sungguh ;p

ok la tu je kot nak cerita..next time aku cerita pengalaman aku beli barang kat zalora pulak..tungguuuuuuu :D

p/s:  alamak lazada attach link entry ni kat fb diorang..patot la ramai yang tetibe komen..kena edit sikit..jangan nampak gedik sangat entry ni..kang kantoi..hahahaha

62 comments:

  1. what? u bli xperia go rm538?? wowww! aritu lmbt reply la kt komen i. i ade komen b4 this kt entry order kt lazada tu. igt u bli xperia miro. i bru bli miro smlm, rm620 tp dpt diamond screen protector, casing, 8mb memory..cuma xdpt earphone sony. die bg earphone len. camera die ok x? yg miro ni 5mp gak tp mcm xcntik la..vdeo lg la xcntik.. rugi lak.. xperia go dpt under rm600 mmg daebak la! ruginyeeeee :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorryyyy..jarang update blog :( niat asal mmg nk beli miro tapi dah go murah, jd sy beli go je la..hehehe

      skrg ni kan, sy rajin gak usha website lazada..hari2 tgk kot..hahaha..xperia go mmg dah susah nk dpt rm533 mcm saya order ari tu..paling murah pun boleh dapat rm733 kot ari 2 (kalau xsilap la)..tp skrg standard harga lazada letak rm777..tips nk murah order la time weekend..harga mmg jauh murah..insyallah

      sy beli ari tu xdpt screen protector..earphone dapat sony punya..

      camera cantik..cuma yg xtahan nya kalau psg flash berpinar2 mata lepas tu..hahaha..jd sy disable je flash tu..video pun ok..cantik sbb support format HD..tapi kelebihan miro ada front camera..kalau nk skype mmg best la..go xde front camera tau :(


      Delete
    2. awak, kat lazada miro baru rm565..barang dijamin ORI punya..awk beli miro kat kedai ek?

      Delete
    3. salam...sye brminat nk bli hndpone dri lazada.tpi,se konfius...brg kat lazada ni ori ker?i mean tkut gak le klu dpat secondhand ker....apsal kat lazada murah yer???sye budk bru blajar......tlong yer.

      Delete
  2. and 1 more, kite byr time org taqbin tu dtg ke? byr kt org tu ek? in case kite tgk hp tu pastu kite x berkenan, leh cancel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer time orang tu hantar baru bayar..tapi kena charge rm5 ye..tapi ok la tu atleast barang dah selamat sampai, baru bayar..

      macam sy haritu, bayar dulu baru org taqbin bagi bukak bungkusan barang..time tu la baru check ok ke x barang..kalau x ok, contohnya rosak or pecah ke, boleh pulangkan..tapi kalau nak cancelkan order tak pasti..rasanya boleh but make sure bungkusan tak dibukak lagi la :)

      Delete
  3. kite bli kt kedai.. pstu bkn ori set, AP set sbb yg ori kena order dlu die ckp. brg yg sama cuma waranti je len nti. yg kt lazada tu mmg ori? waranty sony la ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh yeke..xpe ap pun ok gak..cume kalau ada kerosakkan kena hantar kat kedai yang kita beli..kalau set ori boleh hantar kat mana2 kedai sony..tu je bezanya..dalam semua sama..hehehe

      yer kat lazada sume ori..warranty dari sony selama setahun :)

      Delete
  4. setuju dgn akak ni.. sy order brh kat lazada.. hari ke2 dah dapat call dr courier service.. nk delivery brg.. so, lazada ni bkn la penipu mcm yg heboh org katakan.. kalau betol penipu, xde la system COD kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..rasanya lazada pun dah improve sistem diorang..memang cepat..kalau rasa tak yakin boleh gune servis COD..try dulu baru tau..hehehe

      Delete
  5. setuju sangat sangat.. beli power bank kt lazada last week.. beli ptg selasa dlm pkul 5.30pm, the next day time ngah meeting da org koll nak delivery barang.. tekezuttt gakk.. i dpt brang dlm pkul 9.30pagi the next day.. wowww.. mmg hebat lazada nie.. then bli lagi 2 powerbank utk my colleague, dia pun nak jugakkk.. beli ptg semalam dlm pkul 5 lebih.. jeng jeng jeng.. pagi nie dh smpai jugak.. kelasssss... slepas nie shopping kt lazada je la.. kekeke.. good job for lazada team!!

    Kean

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah cepatnya dapat..mesti hepi gila kan..tapi kenapa la lazada tak call customer untuk buat confirmation ek..atau pun mungkin ada specific price/item yang diorang tak akan call..terus pos je..hehehe..

      saya pun lepas beli hp ni, ada my colleague yang beli hp kat lazada..pagi order, petang tu CS da call untuk confirmation..esok nya taqbin hantar sms bgtau barang dlm proses penghantaran..lusa pagi terus dapat barang..kira cepat la jugak tu kan :)

      Delete
  6. Seronok baca celoteh Syalillah...selamat brkenalan... ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih datin..hehehe..slmt bkenalan juge :)

      Delete
  7. Saya dapat beli laptop lenovo harga cuma 626 sahaja lebih kurang harga hp jer.2 hari bekerja laptop sampai ke opis.dapat laptop sleve dan mouse wireless.memang berbaloi.tq lazada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..!!!! untunggggggg nyeeeee..

      awak beli time bila?lazada ni kita kena sentiasa tgk website dia..bila time promosi tu memang murah gilo2.. tapi kejap je barang dah takde stok..hehehe

      Delete
    2. Saya beli hari sabtu.mula2 fikir juga.tapi mana nak dapat harga laptop macam tu.terus beli jer.masa tu weekend clearance.

      Delete
  8. baru nak beli samsung tab 7.0..terbaca blog u..bagus2.tx a lot

    ReplyDelete
  9. good that you've your phone on time.

    I am very disappointed with lazada though. Very very disappointed. :( will blog bout it soon. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. i felt sorry for ur bad experienced with lazada..i hope they will take an appropriate action to solve this matter next time :)

      Delete
  10. ada 3g x... means boleh buat video call x hp yang kamu beli tu??

    ReplyDelete
  11. Hi Syalillah... sy pon br jek aritu beli Power Bank dgn Lazada.. order ptg kol 4, dpt sok pg nyer kol 11.. mmg cpt! Terus teruja nk bli MSI Tab esok harinyer plak... Tp lps dh wat order, byr on9 n dpt confirmation number, br stumble across komen2 org yg xpuas hati dgn servis Lazada.. ade yg dpt lambat giler sampai 2-3bln.. ade yg bli lain, dpt lain (tp sy perasan sume komen2 tahun lps).. skrg nie sy dh panik, sbb tracking order sy hny sampai takat pembelian dan process started, blom lg packaging.
    Bile tny CS, die kate amik ms 4-6 hari bekerja (so leh rs sabar lg la).. tp bl jumpe byk2 artikel lain, risau jugak ni. Takat harini br masuk hari ke-3, tolak hari berkerja br 2 hari la.. huhu... hopefully Tab saya selamat sampai nxt week... kalau lambat berbln2, mmg confirm BAN terus Lazada ni... ^^

    -Anne

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi anon :) so how? dapat x barang spt yg dijanjikan?hehehe

      Delete
    2. Yes... dah dapat.. alhamdulillah~ brg pon OK... lps ni nk wat COD la.. takut nk byr dl.. hehe ^^

      Delete
  12. assalamualaikum.. sy pun baru nak beli brg dkat lazada.. igt nk order laptop, tp was2 ckit.. bce entry awk, igtkn awk bli laptop, rpenye hp.. tp, ok la kan, brg slamat smpai.. alhamdulillah :)

    sy dh pnh shop online kt zalora.. okay service dia.. dowg pn xbosan lyan karenah pelanggan.. hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :)

      alhamdulillah dapat brg dengan jaya nye..hehehe

      zalora pon ok gak..tapi zalora kadang2 tak call untuk buat pengesahan mcm lazada buat..tup2 da hantar ke taqbin..hehehe

      Delete
  13. saye pulak hari hari order
    tak tengok tak tahu
    sekali tengok hari hari mau

    lazada comfirm barang best

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..duit banyak xpe..hari2 pun boleh..
      memang la tengok hari2 semua mau..semua mcm best je..

      Delete
  14. salam..nk tnya lazada btul2 OK ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..
      so far dah 3x berurusan dengan lazada..semuanya ok..cepat je..xtau la kalau orang lain punya pengalaman :)

      Delete
  15. review la sikit pasal xperia go ni~ pakai gps x~ bape saiz memory dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sangat..xreti nak review sbb pasal gadget2 ni sebab memang lemah sikit..hehehe..boleh dapatkan review dari website gadget2.. :)

      Delete
  16. Hi sis. Hp yg sis beli haritu memory card semua ada ke? Knp screen protector xde ek?

    ReplyDelete
  17. Today i ada beli 1 barang gak. Tapi sebelum tu tak pulak baca any forum pasal delivery dia ada yang sampai tak dapat tu.Ape pon hope barang yang di oder today sampai lah.hehehe...!!! rm100 lebih gak tu. :)

    Nak tanya mcm mana nak apply untuk COD tu? Sbb i nye terus dia mintak alamat je. Kat mana nak tengok erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa purchase order tu ada pilihan bayaran..pilih cod method..

      Delete
    2. COD tu applied utk seluruh malaysia or sekitar Kl je yer?
      hehe..awk cam dah jdi CS lazada plak...seronok baca review awk..harap sy pon dpt good service..hehe

      Delete
    3. hahaha..mana tau satu hari nanti tukar kerjaya jadi cs lazada plak..
      cod ni kalau xsilap area klang valley, penang & jb je..kalau xsilap aaa..heeeeee..insyaAllah dapat good service nanti..

      Delete
    4. syalillah tinggal area mne dpt buat COD tu??

      Delete
    5. syalillah tinggal area mne dpt buat COD tu??

      Delete
  18. Salam, wah bestnya dapat hp murah dan ori lagi.
    Tapi saya nak tanya la.Kalau beli tab or hp dari samsung sure ke ori sme?
    Dah terminat samsung tab 3.
    ada sesiapa yang tau x?
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      alhamdulillah..
      insyallah barang2 lazada ori..katanya la..hehehe

      Delete
  19. order ari sabtu,napa kena kol g isnin ye..keliru ckit,aku dah call lazada nak cod brng ari khamis tp smpi skrg x kol pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kira hari bekerja sahaja utk proses penghantaran..

      Delete
  20. Saya pon sangat berpuas hati dengan perkhidmatan lazada..padahal nuh hantar ke felda..deliver to my doorstep lgi...masa tu beli printer pixma E510..market price RM270 something..tapi masa tu dapat RM217..guna coupon 1st time register lazada..total RM207..berbaloi jimat...printer pon ok, xde masalah...ni terfikir nak beli laptop or hp plak..hari2 dapat email promo lazada, boleh jadik xkeruan..banyak sangat diorg punya promo..

    Lazada mungkin bermasalah masa mula mula diorg beroperasi..sekarang pon dah bnyk review Lazada services ok..Dok KL lgi best boleh COD..klu duduk luar KL kenela jugak transfer duit terus...hehe...good review btw..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh..thumbs up to lazada..nowadays service dorg dah ok :) n seriously kalau ada promo kat lazada better beli sebab murah dari harga pasaran..barang pun original :)

      Delete
  21. Byak kali dah beli brg kat lazada.semua laju je sampai.xpenah la lebih dari 3hari.beli iron steamer,kasut,mp3,jam,epilator.murah pon murah la kirenye :)good job lazada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss..betul tu..sy pun ada bbrapa kali gak beli brg dr lazada ni..as usual sampai dalam 2 3 hari lepas confirm order :)

      Delete
  22. Haii.. admin wahhh rasa teruja review comment pasal Lazada nak jugaklah shopping kat Lazada nih moga yang diharapkan berjalan dengan lancar hendaknya..hihiiii

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum.. hye kak. Syok baca blog akk. Nk tnya.. sye nk beli iphone. Tp ada detail import.. original refurbished.. factory refurbished.. means that ?? Cmne nk tahu ori ke x ?? Tlong jelaskan.. hehe.. terima kasih..

    ReplyDelete
  24. kita kne check tracking number kt taqbin tu ke ?

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum.. hye kak. Nk tnya.. sye nk beli iphone. Tp ada detail import.. original refurbished.. factory refurbished.. ap maksd dye ehh ? cmnr nk tau bnde tu ori ke tk ? hee . rep my commnt please . tq :)

    ReplyDelete
  26. Kenapa taqbin ni..status item kelmarin delivering..semalam undelivered(other)..hari ni ,langsung xde status..)':..
    Btw order kt Lazada laptop asus x453ma..harga gempak gile..dari RM 1199 jadi RM988..tapi tu lah xsampai2 barang den..haisy..

    ReplyDelete
  27. Lazada terbaik...byk dah shop kat lazada...tiada masalah...

    ReplyDelete
  28. akak saya nk cite pengalaman saya sikit boleh tak.. haritu saya beli jam.. tapi saya dah tengok dekat number traking dkt laman web lazada.. lazada kata dia dah siap hantar item dkt pihak kurrier utk di hantar kepada saya.. tapi yang mengecewakan saya pihak kurrier tak hantar2 lagi barang yang saya pesan daripada lazada..saya ada dapat missed call banyak kali dari pihak kurrier tapi masa tu tepon saya tinggal dkat rumah saya tak de masa tu.. saya nk tanya dkt akak kalau pihak kurrier nak hantar item dekat saya die kena dulu dengar suara saya ke.. maksudnya kena saya tentukan pengesahan item yg saya pesan tu ke.. barulah dia hantar.. macam tu ke.. ni baru pertama kali saya beli barang online saya tak tahu lah polisi pembelian online ni mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa pihak kurier ni bukan nk dgr suara. Tp dia x dpt hntr, u kene pergi sndr gdex ambik. Tgk pd jenis kurier..

      Delete
    2. Ada masa pihak kurier ni bukan nk dgr suara. Tp dia x dpt hntr, u kene pergi sndr gdex ambik. Tgk pd jenis kurier..

      Delete