Sunday, February 17, 2013

Pengalaman ambil lesen kereta (bahagian III) -Malang Mendapat Cikgu Memandu Gatal

Reactions: 
12 comments

Assalamualaikum..

Aloha!! Malam ni terasa rajin pulak nak update blog..apa2 pun sebelum tidur tetap nak hapdate jap entry pasal pengalaman ambil lesen bahagian III dengan specific title 'Malang Mendapat Cikgu Memandu Gatal'.  Ha ok tak tajuk episod kali ni?panjang benor ke tajuk nya ek?agak2 rating pembaca tinggi tak?kehkehkeh..

First of all, nak bagitau tujuan entry ni ditulis bukanlah untuk mengaibkan sesiapa..malah nama sebenar cikgu tu pun aku tak expose kan..ia sekadar untuk bercerita pengalaman aku sendiri yang berhadapan dengan cikgu memandu yang over gatal..

ceritanya bermula disini.........

sila baca entry bahagian Ibahagian II untuk pencerahan bagaimana aku terjebak dengan cikgu memandu gatal gilo tu..

disebabkan fail QTI, jadi aku kena ambil kelas tambahan..tak ada pilihan lain terpaksa aku ambil cikgu M..aku ambil 4 jam kelas tambahan dengan dia..dalam hati ni duk berdoa harap2 ok la cikgu M ni sebab sebelum ni belajar dengan cikgu perempuan..

hari pertama belajar dengan dia adalah pada hari ahad, pukul 2 petang..mula2 tu ok je..tak ada la pulak dia cakap yang bukan2..aku pun mula rasa lega dapat cikgu lelaki yang tak gatal..kami berborak dalam kereta untuk hilangkan bosan..yelah tak mau ler skema sangat..lagipun aku ni jenis peramah & aku anggap dia macam seorang lelaki tua yang perlu aku hormat..takmo la menyombong sangat..

aku ada bagitau dia untuk next class pada hari rabu pukul 7 pagi..lepas tu aku bagitau aku tak ada transport nak balik rumah lepas habis class tu nanti..aku tak booking transport sebab pukul 9pagi budak transport tu busy nak ambil orang..jadi aku mintak dia nanti tolong hantarkan aku ke jalan besar untuk aku tunggu bas..jadi aku fikir baik aku naik bas..jimat rm10..hehehehe..tapi dia dengan baik hatinya (time tu aku tak sedar pun kegatalan dia dah terserlah) meng'offer' hantar aku balik terus ke rumah..tak payah tunggu2 bas lagi..free of charge lagi tu...tapi jangan bagitau kat orang akademi yang dia hantar aku balik rumah..perghhh dalam hati aku kata syukur alhamdulillah..tak ada masalah transport lagi untuk difikirkan..

habis kelas 2 jam pertama tu, aku mintak nombor telefon dia..sebabnya mudah aku nak contact & remind dia untuk next class..kang dia lupa rugi la aku dah bayar mahal2..lagipun masa dengan cikgu perempuan tu pun aku ada mintak nombor & aku akan call dia kalau aku dah sampai kat akademi..bukan saja2 nak ambil nombor dia pun..aku pun cuak kalau cikgu M tu lupa next class dengan aku..yelah next class tu pagi2 buta..gila tak gila aku terpaksa ambil kelas pukul 7 pagi tu jugak sebab itu je time yang ada..lain2 waktu semua dah full..

akhirnya tibalah jugak hari rabu yang dinanti2kan..pukul 6.50pagi aku dah tercongok sorang2 kat akademi tu..mak aku yang menghantar pun cuak nak tinggalkan aku sorang2 kat situ..dah la gelap, banyak nyamuk pulak tu..alhamdulillah time tu ada pak guard dengan bini dia..jadi tak adalah rasa takut sangat..aku pun call cikgu M..tak berangkat pulak..ahhhh sudeyyy..dia lupa ke kelas aku pagi ni..banyak kali aku call..pastu aku fikir mungkin dia tengah drive kot..betul sangkaan aku..pukul 7.05 dia sampai..ciss..rugi 5 minit aku -.-'

pastu terkedek2 check kereta..angin tak cukup la..nak isi minyak la..terpaksa singgah kat petronas dulu..buat itu ini dah pukul 7.20pagi..dalam hati ni rasa macam nak maki hamun je..20 minit hoiiii..aku bayar ok..ni la namanya makan rezeki yang tak berkat..kerja patutnya 2 jam, tapi buat sejam lebih je..grrrrrrr....

dah siap semua aku pun mula la drive..Cikgu M ni panggil aku nur..mungkin sebab dia tak reti sebut nama aku kot..hahahaha..tapi aku geli la dengan cara dia panggil aku..macam mengada2..isk susah aku nak terangkan kat sini..sebut jela nur..tak payah la nak sebut nurrrrr..ala2 gedik..hoiii tolong la..geli ok!

pastu sibuk bercerita tentang diri dia..asal kelantan..tapi dah lama duduk KL..dia lebih terer jalan KL dari jalan kat Kelantan..so?ada aku kesah?hahaha..aku sikit pun tak tanya tapi dia sibuk bercerita itu ini..sibuk tanya family aku pakai kereta apa..aku cakap la pakai kereta Persona je..dia pun sibuk la cerita dia pun pakai Persona..Auto lagi..so?ada aku kesah?kereta mak aku tu pun auto gak..tak ada pulak aku kecoh2..hahahaha..

lepas tu asyik hasut aku suruh bayar duit 'INSURANS'..insurans yang dimaksudkan ialah menyogok duit kat dia supaya dia boleh kawtim dengan JPJ untuk meluluskan aku walaupun aku fail..ohhhh pelisssss..ingat aku ni apa?suka merasuah orang ke?pastu kemain lagi letak harga tinggi..kalau fail dalam litar bayar rm250..fail bahagian jalan rm250..dua2 sekali rm500..tak habis2 memujuk aku suruh bayar..alahai pak cik tua ni..ingat aku tak tau ke dia sebenarnya nak doit poket lebih..

cikgu M : nurrrrr, bayar kat saya..nanti saya bagitau kat JPJ tu yang nur ada insurans..tapi kalau nur tak nak tak apa..saya tak paksa..kalau nak, nurrrrr bagi saya duit hari ni..

aku : tak apalah cikgu, esok saya cuba buat yang terbaik..kalau fail saya buat jela ulangan..

Cikgu M : ok..terpulanglah pada nurrrrr..

sat g dia ulang balik ayat yang sama..lebih 5x dia pujuk aku suruh ambil 'insurans' aka rasuah tu..dasar orang tua tak paham bahasa betul..grrrrrrr..

pastu dengan baik hatinya nak mengajar aku free of charge..

Cikgu M : nurrrr, kalau nurrr nak saya ajar nurrr, malam2 nanti saya boleh ajar nurrrr..nurrr bawak la persona saya tu..kita pergi kuala selangor..ataupun pergi bukit melawati..

dalam hati aku dok pikir, apa kejadahnya nak belajar malam2..pastu bawak kereta auto..apa motif dia???dah la aku test JPJ nanti bawak kereta manual, tapi dia nak ajar guna kereta auto..kan bongok al bangang namanya tu..hahahahaha..lagi satu kenapa nak bawak sampai ke kuala selangor & bukit melawati tu?bukannya test JPJ tu p jalan situ pun?lagi satu kebodohan al kegatalan dia terserlah..dia ingat aku ni perempuan murahan ke yang senang nak dibawa ke hulu ke hilir malam2?huh! (marah ni)

aku pun nak tukar topik, aku cakap la aku nerves esok nak test JPJ sampai tak boleh tidur malam..pastu dia boleh kata --> laaaaa..kenapa nurrr tak bagitau saya tak boleh tidur malam..kalau tak boleh saya call kacau2 nurrrr..kita borak2..

aku : -___-"

geli sangat ok dengar dia cakap macam tu..kalau cikgu muda yang cakap macam tu ok kot di pendengaran aku ni..tapi bila orang tua, umur 60 tahun cakap macam tu, rasa macam nak muntah hijau pekat tau..dalam hati ni dok menyumpah2..kenapa la orang tua ni tak sedar diri ek..ibaratnya rumah kata pergi, kubur kata mari tapi masih sempat nak menggatal dengan budak umur 25 tahun (iolss muda remaja lagi tau..hakhakhak)..aku ni dah macam anak2 kepada dia je..iskkk....time tu rasa macam nak habis cepat je kelas memandu..rasa tak selesa sangat..

tapi ayat paling tak boleh blah adalah :
Cikgu M : nurrrrr..nurrrr ada facebook tak?saya ada facebook..

muahahahahahahahahaha..dia ada facebook ok! :-D

aku :  errr..saya tak ada facebook cikgu..tak minat la saya facebook2 ni..buang masa..lagipun kat rumah saya tak ada line internet..

hahahaha..tipu sunat wehhh..tak sanggup aku nak bagitau aku ada fb..nanti sibuk mengaruk suh add dia pulak..

Cikgu M :  oh, saya pun saja2 je..saya pakai broadband maxis..

aku : (dalam hati - ada aku kesah?)hahahaha

lepas tu dia dok mengutuk pelajar dia yang dah tua..kononnya mak cik tu susah nak di ajar..kalau nurrrr ni senang je ajar..ecececehh.....nak bodek aku la tu..ingat aku cair la dengar pujian dia tu?

Cikgu M : nanti kalau esok nurrr lulus, tak dapat la saya tengok nurrr lagi..kalau nurrr gagal boleh la saya jumpa nurrr lagi..

aku : huhuhuhu (buat2 gelak tak ikhlas padahal dalam hati - tak guna punya orang tua..dia nak aku fail ke)

Cikgu M : nurrrrrr..jangan marah yer saya kata macam tu..

aku : ha tak pa cikgu..saya anggap kata2 cikgu tu satu gurauan antara cikgu dengan anak muridnya..tak lebih daripada tu (aku dah warning secara baik yang aku anggap dia cikgu aku je..harap dia faham la kan)

terus dia senyap..hahaha..bagus..aku tak boleh nak fokus bawak kereta bila dia start cakap bukan2..better diam..terasa aman..

pukul 8.50 dia dah arahkan aku balik akademi..hamboi2..dah la start lambat, habis nak awal..ni tak boleh jadi..aku bayar kau mahal2 untuk belajar 2 jam..tiba2 setengah jam nak biarkan macam tu je?aku dah la tak yakin lagi nak bawak kereta..last2 aku berdegil nak buat 1 round lagi kat jalan no 3..jalan tu dekat sikit dengan akademi..

aku pun dah tak ada hati nak mintak tolong dia hantarkan aku balik..kang dia tau rumah aku naya je..aku pun cakap baik2 kat dia mintak dia hantar aku kat bustop je..dia sibuk tanya tak apa ke naik bas..iskkkkkk..lebih baik aku naik bas daripada dia tau rumah aku kat mana..

lepas tu sibuk tanya aku time test JPJ nanti ada transport nak balik tak..kalau tak ada, dia nak bawak kereta persona dia..kalau ada orang jemput aku, dia bawak motor je..terus cepat2 aku cakap tak apa, abang saya boleh jemput..huh!beriya sangat la orang tua ni..nak muntah..tak payah nak tunjuk caring sangat la..

habis satu pusingan kat jalan no 3 tu terus aku berhenti kat bustop jalan besar..tak sanggup aku lama2 dalam kereta dengan dia..bila keluar je dari kereta tu automatik hilang rasa beban dalam kepala otak aku ni..lagi lama aku dengan dia, lagi stress aku dibuatnya..

aku pun menonong terus p kat bustop..sempat lagi dia cakap kat aku-->

Cikgu M : malam nanti saya call nurrrr boleh?saya nak kacau2 nurrrr..

aku:  errrr..haa..(kang aku cakap tak boleh, tak reti nak blah pulak dia nanti)

Cikgu M : bye nurrrr..malam nanti saya call ok..

aku dah tak pandang muka gatal dia lagi..jijik! bila dia blah, cepat2 aku ambil handphone, tekan menu-->setting-->call setup-->black list-->tambah no dia-->save..hahahahahahaha..lega gila..dia call la seratus kali pun tak akan dapat punya..pastu cepat2 call pak cik rashid meluahkan isi hati..dia boleh gelak je..caisssss...

petang tu dia ada call aku..tapi disebabkan aku dah block nombor dia, jadi masuk voicemail je la..tup2 mesej dia masuk..'call sy skrg..tq'..selisih malaikat 44 la aku nak call dia balik kan..dia bagi satu juta pun aku tak hingin call balik..harap dia faham la yang aku rimas dengan dia..hahaha..

esoknya adalah hari test JPJ..ada lagi cerita dia menganggu aku..next entry aku cerita..mata dah mengantuk..

salam...


Try Order Hp di lazada.com.my

Reactions: 
3 comments
Assalamualaikum..

Tetiba petang semalaam tergatai tangan meng'order' handphone kat lazada..actually sebelum ni pernah la sekali usha2 website lazada ni..tapi sekadar meng'usha' je ler..idok ler terpikir nak order ka, sebab aku memang tak berapa nak yakin purchase through online ni..nak2 lagi barang elektronik..tapi entah kenapa hari ni berkobar2 pulak..

kebetulan aku memang tengah nak membeli hp baru tapi masih lagi survey sana sini..sejujurnya aku ni tak pandai bab2 handphone..ori ka, tipu ka, langsung tak dapat nak detect..walaupun kakak ipar aku kerja kat kedai handphone, tak pernah pulak aku nak menaya pasal handphone2 ni..

ikut kemampuan aku sekarang ni hanya handphone sony xperia miro yang layak untuk aku beli..budget dalam rm600..kamera pun ok 5 megapixel..tu yang aku suka..hihihi..dia punya ram ka, 3G ka, 4G ka, internal storage ka tak jadi hal pada aku..janji kamera cantik..

petang tadi dok bosan2 bukak la forum cari..saja nak baca gosip2 artis terkini..hihihi..nampak pulak iklan lazada..bukak page 1, ada iklan lazada..bukak page 2, iklan lazada lagi..sampai la page 23, iklan lazada lagi dok tempek kat situ..aishhhh..saja nak menggoda aku lettew..

aku pun klik la iklan lazada tu..teruih keluar senarai handphone terkini lagi sensasi..tengok2 harga semua lebih rm600..iskk...sedeyyy je rasa..aku memang tak mampu ler nak beli handphone ribu riban tu..telan air liur jela ek..hehehehe..pastu usha2 lagi, ternampak handphone sony xperia go (black) harga rm533..gulppp..biar betoiiiii..murah gilo..setahu aku kat website sony harga rm999..

betul tak tipu..ce tengok aku da print screen ni ha..

 yang ni pulak harga kalau beli dari sony


dah excited sangat time tu..terus google pengalaman customer lazada ni..tapi yang tak bestnya ramai yang complaint dengan servis lazada yang lembap..ada jugak yang order barang A, dapat barang B..aishh..ada yang order sebulan tak sampai2..aishhhh..lagi melampau..tapi nasib baik ada option untuk pilih cash on delivery (COD) at selected location..COD tu bermaksud kita tak payah bayar dulu..barang dah sampai baru bayar..cam gitu senang ler..agak2 sebulan tak dapat lagi beli je kat kedai terus..

aku pun saja gatai2 tangan isi order form..ikut nasiblah..untung sabut timbul..untung batu tenggelam..eh betul ke ayat aku ni..hahahaha..harap2 aku ada ong..leh dapat cepat..ewah2 berangan sangat kan..lepas isi order form terus check email..so far aku dah dapat order confirmation..


area lembah kelang je yang boleh buat COD..ok pasni aku kena tunggu apakah kesudahannya..ikut kat website kononnya 48hours delivery..kite tengok..kite tengok..hahahaha..aku pun takut nak berharap sangat..nanti kecewa dikemudian hari..hihihi..bila aku cerita kat pak cik rashid tu, kemain lagi dia gelakkan aku..dia kata percayalah sangat beli online ni..entah2 kena tipu..elehhhhhh..jeles lettew..macam aku tak tau..nanti kalau betul2 dapat aku nak tayang2 kat dia..wahhhh...berangan dah..hahahaha..

ok apa2 hal aku akan update samada berjaya atau tak beli handphone ni kat lazada..kalau servis diorang baguih, aku akan promote kat blog aku ni..kalau hampeh, haruslah aku kutuk kaw2..hahahahahahaha(gelak jahat)..

kita tungguuuuuuuuuuuuu..............

already updated..baca kat new entry -->  terima kasih lazada




Sunday, February 3, 2013

Pengalaman ambil lesen kereta (bahagian II)

Reactions: 
2 comments
Assalamualaikum..

ok bersambung lagi kita untuk siri ke II pengalaman ambil lesen kereta..eceh2 siap ada bahagian2 lagi..ala sequel pilem gitu..ahaks..

previous entry aku ada bercerita bagaimana aku mula terjebak dengan ambil lesen kereta ni..kalau belum baca meh tekan sini Pengalaman ambil lesen kereta (bahagian I)

dipendekkan cerita, setelah mendaftar pada 29.09.2012, lepas tu attend kelas kppp (apa kejadah nama kelas ni aku tak ingat..nampak sangat aku tak berminat kelas ni..tu pasai tak ingat..hahaha), then lulus ujian berkomputer, masuk kelas amali pulak, maka bermulalah episod 'ngeri' dalam hidup aku..ngeeeeeeeee ;p

lihatlah doniaaaaaaa..aku dah ada lesen L..muahahahahahahahahahahahahahaha..(lesen L je pun nak kecoh kan)

seumur hidup aku memang tak pernah bawak kereta..pegang stereng kereta pun masa lepas daftar ambil lesen tu..tu pun pegang2, usap2, lap2 je tau..kalau tak, sepanjang masa jadi MEM duduk kat seat sebelah pemandu atau pun jadi mak datin duduk kat seat belakang..hahaha..

first time aku dipaksa untuk memandu kereta adalah pada hari kelas amali..walaupun hanya satu round je kat dalam litar, tapi rasa macam 1000x round tau..punyalah penat aku rasa..nak kawal stereng lagi..nak kawal clutch lagi..nak kawal break lagi masa kat selekoh..sangat hazab!!hahaha..

time tu sebelah aku adalah cikgu (nasib baik cikgu perempuan), kat belakang ada dua orang lagi student..aku pulak jadi orang first yang kena bawak jadi memang tak berapa nak pandai..untung budak lagi dua orang tu sebab dia dah tengok macam mana aku kena bawak..pastu bila turn diorang bawak, smooth je diorang drive..time tu mula rasa macam nak buat sekali lagi..tapi apakan daya, masa tak cukup..(dah start excited)

2 minggu selepas kelas amali tu baru aku booked untuk personal coaching dengan selected cikgu..aku pulak dah serba salah, nak ambil cikgu perempuan tu ke atau cikgu lelaki..kalau cikgu perempuan tu, mulut dia bising sangat..tension la..tapi kalau cikgu lelaki aku geli ah kalau tergesel2 ka, tersentuh2 ka time belajar..jadi aku buat keputusan untuk ambil cikgu perempuan tu..pulak tu cikgu perempuan ada sorang je..i have no choice..mulut bising pun bising la janji aku selesa tak payah tersentuh2 dengan cikgu lelaki.

10 jam masa diperuntukkan untuk belajar..9 jam setengah belajar, baki setengah jam lagi untuk sesi QTI..masa belajar 9 jam setengah dengan cikgu perempuan tu (biarlah aku gelarkan dia Cikgu S), aku boleh katakan okok la..nak kata best sangat, tak ada la pulak aku rasa macam tu..lagi aku tension dengan mulut bising dia adalah..memang betul dia bising sebab nak mengajar..tapi cara dia ajar tu memang tak menyeronokkan..start dari hari first belajar aku dah rasa tension..aku rasa nak tukar cikgu lain tapi aku tak mau la dia terasa hati ke..jadinya aku bertahan jela walaupun diriku merana..eceh2..hahaha..

tapi apa2 pun aku tetap hargai jasa dia mengajar aku mengenal erti clutch, gear, brek, handbreak, minyak, cara naik bukit dan lain-lain lagi..bayangkanlah orang lain paling lama pun ambil kelas dalam 2 jam ke 3 jam..3 jam tu pun dah kira lama tau..tapi aku ni advance, ambil kelas sampai 4 jam untuk sesi terakhir..hahaha..actually aku malas nak ulang-alik ke akademi tu..konon2 yakin boleh..last2 kepenatan..

masa hari terakhir tu ada sesi penilaian (QTI) dengan cikgu lelaki ni..nama dia cikgu A..cikgu A ni seorang yang terkenal dengan kegarangan dia, setiap kata2 dia agak sinis, muka dia memang sombong gila..aku pun dah menggelabah gila time tu..untuk bukit aku fail..dia dok sindir2 aku..takpa takpa..memang salah aku..tapi time tu aku memang dah down gila..bukan nak bagi kata semangat..time parking pun aku fail gak sebabnya aku lupa pusing stereng..sikit lagi nak langgar divider..lagilah dia sindir2 aku..sabar lagi..time 3 penjuru, pun aku fail sebab mati enjin..time tu dia dok sindir2 kata penat cikgu S ajar aku..so what?aku bayar kot..tak payah r nak sindir2 ke..rupanya2 baru aku tau, Cikgu S tu bini keempat dia..patut la kemain lagi cakap kesian kat Cikgu S..ada aku kesah?hahaha..(eee jahat pulak aku mengutuk diorang laki bini)

maka dari itu, terpaksalah aku menambah kelas untuk improve skills memandu aku selama 4 jam..tu pun ikut plan nak ambil 5 jam..tapi akak kerani tu cakap --> 4 jam cukuplah dikkkkk..(aikkk..takmo untung lebih ka?)hahaha..

and again, i have no choice nak pilih cikgu memandu aku..yang cikgu best2 semua dah fully booked..ada tinggal lagi sorang cikgu lelaki yang free..aku kira cikgu ni cikgu tak famous atau pun tak best, sebab tu dia tak busy dengan kelas2 lain..muahahaha..mulut puaka betul aku ni..yelah, cikgu2 lain semua full..dia sorang je yang ada..mesti dia bukan cikgu favourite..hmmmm..nampak gayanya aku masih tak berpeluang untuk memilih cikgu kesukaan aku..apa boleh buat, redha jelah..hahaha..

nama cikgu untuk kelas tambahan aku biarlah aku gelarkan dia cikgu M..

M untuk MIANG..
M untuk MENGGATAL..
M untuk MANGKUK HAYUN..
M untuk MATAI (bahasa sabah)..
M untuk MUNTAH HIJO..
M untuk MENGGELABAH..

hahahaha..ganas+kuang ajo tak ayat aku?tapi ada sebab kenapa aku gelarkan dia macam tu..nak tau?tunggu next entry..hahahahaa

assalamaulaikum...