Tuesday, March 13, 2012

Dunia Baruku

Reactions: 
ehem..alhamdulillah sekarang aku dah bergelar wanita berkerjaya..ahaks..tapi tak ada la bekerjaya sangat..insyallah lagi 10 tahun maybe baru boleh bergelar wanita berkerjaya kot..la ni jadi pencacai jela dulu..hakhakhak..gaji pon ala2 kelulusan spm je..aku rasa gaji kelulusan spm lagi banyak kot..hahaha..tapi tak apalah yang penting dapat pengalaman..boleh tambah pengalaman kerja kat resume yang selama ni mengharapkan pengalaman praktikal je..heeeee :)

ikutkan hati ni rasa macam tak nak je terima kerja ni..tapi bila bila difikirkan daripada duduk rumah menambah koleksi lelemaks kat badan je better aku p kerja..biarlah gaji nye ciput..asalkan aku kerja..tapi dalam masa yang sama still dok merungut2 gak kat mak..konon2 kerja ni tak setaraf dengan degree yang aku ada..baik aku tak payah susah2 belajar sampai degree..baik lepas spm aku terus kerja je..membazir duit (pinjaman ptptn lagi dah membebankan), membazir tenaga..hmmm..isk apalah aku ni kan..ilmu tu anugerah dari Allah..patutnya bersyukur la kan dapat peluang masuk u..hehehehe..

bila mak nasihat2 sikit barulah ada keinsafan tu timbul..mak pun mula la membuka kisah lama dia-->masa  mak kerja mula2 dulu selalu tertanya2 kenapa kawan mak yang tak berapa nak pandai, boleh dapat kerja jadi kerani (time tu kerani dah hebat sangat dah) tapi mak yang pandai(wah puji diri sendiri mak aku tuh), result bagus, dapat kerja typist je..tapi berkat kesabaran mak lama2 dapat naik pangkat jugak..

hmmm..aku diam sekejap..betul gak kata mak tu..sabar lah sikit..baru je nak membina kerjaya..kenalah bermula dari bawah..takkan nak ke upper level terus kan..kena la mendaki sikit2..then aku cerita lagi kat mak yang aku cemburu kat sorang member ni sebab dia dapat kerja gaji RM2000..wow!! sangat jeles ok..nasihat mak aku satu je--> itu rezeki dia..betul jugak tu maybe rezeki dia nak kahwin kot..insyallah bulan 10 ni naik pelamin la dia..mesti nak guna duit banyak untuk majlis dia nanti..

ayat tambahan mak-->ha tulah, mak cakap lagi dua tahun kahwin kau kata awal sangat..nak tunggu 3 4 tahun lagi..nak rezeki murah kahwin la awal2..cuba plan nak kahwin awal mana tau rezeki dapat kerja bagus tu datang..opssssss..mak ni..ke situ pulok *malu2 kucing aku dibuatnya..meowwww ;)

macam mana dapat kerja?
ok sambung cerita pasal karier aku ni, actually aku dapat kerja ni melalui kelly services..wah apa itu kelly services? ha kelly services ni lebih kurang macam jobstreet gak..agen pekerjaan..yang memperkenalkan aku dengan kelly ni adalah mak sedara aku (sebaya tapi pangkat mak sedara)..dia yang beriya2 ajak aku p kelly ni..beriya2 suruh aku bawak resume p interview kat situ..aku sebenarnya tak paham apa itu kelly so aku menonong jela ikut dia p kelly ni..langsung tak prepare apa2 untuk interview dan tak harap pun dapat kerja..aku p pejabat dia yang kat jalan changkat chulan..dah la tak tau kat mana office nya..kena menapak jauh giler time tu..rasa macam nak nangis je tapi mengenangkan effort mak sedara aku yang call banyak kali pekerja kelly tu, aku teruskan jugak lah..

sampai2 kat office kelly tu, duduk2 jap terus kena panggil interview..walawehhh tak tau nak cakap apa..hahaha..aku bantai jela apa2 yang ada dalam kepala tu..tapi tak adalah nervous sangat sebab mak sedara aku tu ada sekali..so rasa macam sesi berborak je dengan interviewer tu..interviewer tu namanya azi..dia kata ada kerja kosong kat bukit jalil sebagai hr exec..gaji dalam RM1600..wow...banyak gak tu..dia tanya boleh tak kalau kat bukit jalil..aku iyakan je..yelah jobless, apa pun boleh padahal bukit jalil tu jauh kot dari rumah..macam lah ada transport sendiri nak p sana..hahahaha..dia kata apa2 hal dia akan contact aku..

nak dijadikan cerita dua hari aku menunggu si azi ni call..tapi hampa je..masuk hari ke 3, bateri hp kong..aku yang dah putus harapan malas la nak cas bateri tu..dan2 la time tu si azi call..hadoiiii..time bateri penuh tak ada pulak nak call, time hp off la dia nak call kannnn..huhuhu..then aku call balik dia , tapi tak dapat lak..banyak kali kot call..ah lantak la..malas nak pikir lagi..tapi kata hati suruh cuba call lagi & esoknya (jumaat) aku call..hampa sebab dia kata jawatan tu dia dah bagi kat orang lain..aku lambat sikitttttt je..hmmmm..tak apalah tak ada rezeki lagi sekarang..nanti ada rezeki adalah..

then aku ceritalah kat mak sedara aku pasal terlepas kerja tu..dia yang rajin p call banyak kali si azi tu tanya pasal kekosongan kerja lain..then azi tu cakap ada kerja kosong tapi kerja kontrak jelah..gaji RM1100 sebagai filing clerk..tapi time tu aku tak tau lagi kat mana kerja ni..aku pun cakap ok la..gaji sikit pun tak apalah..dah terdesak giler nak kerja ni..hehehehe..so azi tu suruh aku hantar resume kat dia..mak sedara aku tu pun mintak gak kerja tu tapi rezeki aku kot, aku yang dapat kerja tu..alhamdulillah..maka tanggal 12/03/2012 aku sah bergelar pekerja kontrak untuk amanah raya bhd..tak tau la berapa lama kontrak aku dengan amanah raya ni..rasanya sebulan je kot..kekekeke

yang mak sedara aku tu pun cakap dia sebenarnya tak mau kerja admin ni..dia nak kerja telecollector kat bank..gaji tinggi la kot..aku bukannya tak mau kerja telecollector tu, cuma aku tak ada bakat la nak call2 orang, suruh bayar hutang, ingatkan tentang due date bayaran..lagi pulak kerja tu ada target..lagi aku tak mau kerja ada target2 ni..nanti target tak sampai gaji pun tak dapat..kan haru tu...biarlah aku kerja biasa sebagai admin..syok gak kerja admin ni..tengok la time kerja pun sempat update blog lagi..muehehehehe..kejam tak? ;)

ok la jari tembam aku ni pun dah lenguh menaip..agak2 ada tak yang larat nak baca karangan aku ni?kahkahkah..kalau ada aku salute la (^___^)
byeeeeee~~

24 comments:

  1. heeh baru kerja memang cmtu.lisa x kerja lg tp memandai je nak komen :D daripada duk rumah, baik kerja.dpt gaji.hehe haa ikut ckp mak sis tu, kahwin awal, baru rezeki plusplus :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..xpe xkeje pon leh nasihat gak kn :)
      2 la dprd duk uma xde hasil bek keje..
      ehemmm..kahwin ye.. ;)

      Delete
  2. huhu..akak tau x apa kelebihan yg ade pd akak? I really enjoy to read ur entry smpai xleh miss satu pkataan pun,huhu...dulu bace entry akak,ayu asyik gelak sorang2..huhu..bile ayu buat blog, terfikir gak nk follow akak tp mcm dah lost contact je ngn blog akak..dulu naik gak kat fb,huhu..skrg ayu mls sikit nak buka fb...pahtu ade rezeki la plak terserempak ngn blog akak...huhu..leh bace balik entry2 akak:)

    akak, xpe tau, gaji rendah2 pun permulaan ni..ayu pun terfikir gak, penat je blaja susah2, kuar nnt lum tentu ade kej,huhu..tp tu la, rezeki kiter xtau cmne Allah bahagi2kan cmne..Just blieve in Allah kan? Ayu pun nnt insya Allah main rembat je keje:P

    ops, sori pnjng lak komen...ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadoiiii jujur akak ckp ni-->akak terharu bce komen ayu :) ala akak ni klu nk menulis ikut suka je..kalau org suka alhamdulillah la..tp klu owg xsuke alamak malunya apalah yg dowg pk kn pasal akak ni..hehehehe..

      ayu jgn gelak sowg2..bahaya :p

      wah yeke..2la dulu akak rajin jugak ler share link kt fb..la ni dah xwt..malu pulak klu kawan2 baca..hahaha..btw tenks tau baca blog akak yg entah apa2 ni..

      wt permulaan boleh la..dlm 6 bln pertama..tp klu lama2 gaji still mcm ni, susah nk survive..malu gak kalau family still tanggung akak..doit pt pon xlepas klu mcm ni..hahaha..but akak percaya perancangan Allah..bsusah2 dulu bsenang kemudian..maybe Allah nak uji samada akak bersyukur ke tidak dengan rezeki yang diberi :) ayu nti keje jew apa2 asalkn ada minat..

      opss..akak pon terpanjang komen nye..hakhakhak ;)

      Delete
  3. hi..singgah sini http://qisse-in-d-house.blogspot.com/2012/03/pv12-platinum-lake-condominiumdanau.html

    ReplyDelete
  4. nak tanye lah... gaji kelly masuk bank mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutkan diorang prefer public bank..tapi saya hari tu guna maybank..cume lambat sikit la nak cash kan cheque tu kalau gune selain daripada public bank :)

      Delete
  5. senang dapat ke guna kelly ni? nak no fon azi tu boleehhhh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah senang based on experienced saya n kwn2..sekali interview terus dapat tapi tak boleh nak expect gaji tinggi la yer..hehehe..nak nombor dia ke?bagi email, nanti saya bagi no azi

      Delete
  6. As Salam,nk tanya..camne ye nk deal kerja dgn kelly ni? takpe ke klu just mlalui azi ni or kne contact ofis kelly ni dlu? tq in advance.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..kena contact kelly dulu..nanti diorang akan set the date untuk interview..time saya dulu dapat azi as interviewer..then bila da dapat kerja, kite akan deal dengan orang lain..sebab kak azi tu just interview orang..yg uruskan gaji, cuti, staff lain..hope jawapan ni dapat membantu :)

      Delete
  7. Assalam, terserempak dgn blog ni, tertarik dgn entry awk pasal kerja baru ni. nk cite, kalau awak keje collector tu gaji mmg agak tinggi dlm 2500 ke 2800 sebulan. tp tension taw smpai satu thp nk berhenti kalau tak minat,lg2 terpaksa. x brbaloi klo kita tak minat even gaji tinggi. tp kalau suke ok la.

    thp spm pun cukup nk gaji mcm tu tak payah susah2 degree. lg satu, kalau kita dh prnh kerja kutip hutang org ni, bila nk try career lain, org akan offer benda sama je. huhu.(tersangkut) tulah pengalaman sy.. kerja admin tenang sikit lama2 nti dptlah yg gaji lebih sikit tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..

      yer betul tu..mak saudara saya pun sampai sekarang kerja telecollector..gaji lagi tinggi dari admin..tapi apakan daya, saya ni tak ada bakat sangat bab bercakap2 ni..hati macam tisu..kang kena marah sikit dengan orang yang berhutang tu, mau nye nagis time tu jugak..hahaha..tapi bagi yang ada skill communication yang bagus boleh try jadi telecollector..masyukkkk ooooo ;)

      Delete
  8. salam. terjumpa blog awak kat google. dok mencari ape entah tibe2 terjumpe. best la, suke baca awak mengomel ehehe... follow u tau <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..terima kasih..alhamdulillah kalau suka..kalau ada yg tak suka tu sorry yer..kadang2 terannoying jugak..hahaha

      Delete
  9. So macam mane dengan keje kat kelly services?0k x?
    sbb saya pun dapat gak kerja under kelly services..takut..takut kena tipu..hope u can reply my msg...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kerja sebulan je under kelly..lepas tu dapat kerja lain..hehehe..
      so far berdasarkan pengalaman sebulan tu ok la..akak2 kat kelly tu memang friendly..ada apa2 masalah memang senang r nak deals dgn diorang..

      Delete
  10. Salam,
    nak tanya ckit bleh ^_^ yang kerja telecollector tu, de xde fixed salary ker? mean kalo xdpat cpai trget tu xde gaji ke mcm mne.??
    or gaji yg dia tnjuk tu trmasuk komisen..??
    **byk tanye la plak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      tak pasti la sbb saya bkn kerja telecollector..kalau ikutkan pengalaman saudara saya yg kerja telecollector di bank rakyat (under kelly) dapat fixed salary..ada ot..tapi komisen xada..n pasal target tu memang xpasti..takut salah bagi info plak..heheherasanya bergantung pada bank tempat kita kerja..

      Delete
  11. Salam. Nak tanya, camne nak contact kak azie nie ek? Sebabnya saya memang nak kerja dengan bank tp still tak dapat. Hope awk boleh bantu saya .

    *berharap sgt hehe

    ReplyDelete
  12. maybe awak boleh balas di email saya, anifabdullah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak xsure kak azie still kerja di kelly atau x.

      Delete
  13. Assalamualaikum..sy dpt keje dkt rhb bank melalui kelly services... alhamdulillah...senang dpt keje..ari isnin sy apply as telecollector, selasa interview ngn ejen kelly iaitu en.fendy and rabu interview dgn phk rhb bank. Ari khamis, sy dpt panggilan mengatakan sy dpt keje.. jumaat, g jumpa ejen nk sign kontrak selama 1thn.. gaji basic mula2 memang sikit tp bila campur dgn commission and incentive, gaji bleh mencecah rm5k.. tension 2 x dinafikan tp berbaloi.. semua kerja ada thp tensionnya, tp cara kita kerja and menangani tension 2 kena cerdik.. saya akan mula bekerja bln jun ini...

    Oppsss...sori ye klo sy terkomen panjang plk...hehehe

    ReplyDelete