Wednesday, January 25, 2012

alahai lipan

Reactions: 
hadoiiii...aku paling benci dengan lipan..tapi kenapa aku selalu sangat terjumpa dengan serangga berbisa ni..fobia aku dibuatnya..semalam aku buat operasi membersihkan bilik air..yelah dah berbulan aku tak guna bilik air tu..jadinya haruslah dibersihkan segala kekotoran especially kat kolam..tengah syok buang air guna gayung, nampak macam benda panjang2 dalam air tu..tapi tak jelas sebab air kolam tu still penuh..dengan berhati2 aku pun buang slow2 air kolam..dalam hati ni dah fikir mesti lipan sebab dah 2x aku jumpa lipan dalam bilik air ni..nahhhh..akhirnya terang tak payah bersuluh lagi memang sah lipan dalam kolam tu..auwwww..meremang bulu roma aku..mencik mencik mencik!!!aku mencik lipannnnn..

nasib baik  4 5 hari ni aku mandi guna getah paip jew..kalau aku mandi guna air kolam tu alahai tak tau apa jadi..mau nya bengkak kena gigit, tak pun pengsan sebab lipan ni walaupun kecik tapi bisanya bahaya jugak..


...................................................................................................................................
 meh close up sikit lipan jahat ni..huhuhu
euwwwww...meremang weh tengok lipan ni..!!!


agak2 kalau kena sengat apa yang perlu kita lakukan?tau tak tau tak?haaaa tak tau??wokeh2 ni aku dah search tips2 untuk rawatan digigit lipan..

  1. TEMBAKAU:  ambil tembakau, kunyah2 sikit (jangan telan lak) then sapukan air perahan tembakau tu kat tempat kena gigit..tak ada tembakau?okeh baca tips kedua pulak :)
  2. ASAM JAWA:  ha asam jawa ni senang sikit nak dapat kan..mesti ada kat dapur tu..sonang jo, ambil sedikit asam jawa, bancuh sikit dengan air, then air perahan asam jawa tu disapu pada tempat yang kena gigit tu..buat berulang kali sampai rasa sakit tu hilang..ada jugak yang kata tampal jew asam jawa tu kat tempat gigitan..tak payah perah2..kalau tak hilang gak?next tips..
  3. PERGI HOSPITAL:  kalau rawatan tradisional tak berkesan, jangan tunggu lama2, p jew hospital tu..nanti doctor bagi injection..kalau dibiarkan boleh bawak maut tau..yelah ada orang yang alergik dengan bisa lipan..so kena cepat2 dapatkan rawatan ok :)
yang paling best aku jumpa information pasal sumpahan ular & lipan..orang tua dulu2 ada bagi tips atau pantang larang bila berhadapan dengan ular & lipan..
-  jumpa ular, jangan terjerit2 sebut ular! ular! ular! tapi panggilah ia dengan nama akar rotan! kekekeke..
-  kalau jumpa lipan lak, kena sebut tulang lauk..hahahahaha..lagi kelakar :p
kononnya kalau sebut akar rotan or tulang lauk tu akan membuatkan ular & lipan tu jadi lemah, lesu dan tak bermaya..so senang la nak bunuh..wow!!hebat2 :) kelakar kan tapi cuba jelah..kot2 berkesan..kekeke..yang aku tau kalau jumpa ular just pukul dengan buluh, insyallah ular tu jadi lemah..wallahualam :)

okeh itu sahaja tips2 yang aku dapat..harap2nya berguna untuk pembaca blog aku ni..
assalamualaikum :)

8 comments:

  1. lipan memng seram pon..takut gle la..nak2 ag yg warne merah 2..

    ReplyDelete
  2. a..ah yg tu la...yg ade org buat bela gak 2..

    ReplyDelete
  3. huhu..bahayanya..nasib baik tak kene sengat. iskk..myra pun mencik gak ngan lipan :-l

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 la alhamdulillah tak kena:) mencik, geli, nyampah kt lipan ni..hehehe

      Delete
  4. tau x u all,smlm lipan bara msuk blik sy..nseb bek sy xtpegang sbb mse tu lipan kat suis lampu..mse tu sy nk bukak lampu so sy tgk la ape bnde yg bgerak2,bl suluh lampu fon sy tkejut lipan bsr wrna merah,alhamdullilah sy xde ape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kamu x kena apa2 ngn lipan tu..so lipan tu cmne?kamu biarkn or bunuh?

      Delete