Tuesday, August 2, 2011

tutorial header blog

Reactions: 
fuh2..berpeluh2 aku dok print screen cara2 buat header ni..tapi mengenangkan ada yang tanya macam mana buat header, so kena la aku share ilmu kan..ni lah cara aku buat header..tak tau la pulak kalau orang lain ada cara yang lebih best dan senang..hehehehe..

kalau ada yang nak tengok koleksi header yang tak seberapa hasil kerja aku, klik jew SINI tak pun INI

okeh2 meh start belajar cara2 buat header versi nur syalillah..hehehe

*klik gambar untuk paparan lebih jelas*
*dimulakan dengan bismillah..hehehe*

1.  firstly kena create new file..cara2 nya p kat file>new>then choose size header..macam blog aku ni width nye 920..kalau height pulak terpulang..nak lagi beso kasik lebih la..tapi aku just buat 400..kang beso sangat menyemak mata gak..hehehe


2.  ha ni ler rupanya new file tu..

 3.  then klik kat gradient tool tu..ala yang aku dah bulatkan warna merah tu..nampak tak?kalau tak nampak beso kan mata..hehehe

4.  then choose color favourite korang..then pilih macam yang aku dah bulatkan tu..

 5.  tarikkan cursor korang dari bawah terus menyerong ke atas..ikut anak panah tu..

6.  tadaaaa..dah jadi sikit..memang style colour macam tu yer.  next klik kat new layer..kat bahagian kanan bawah sekali tu..


7.  untuk second layer, pilih lah colour lain untuk nampak contra.

8.  untuk seccond layer/colour ni, tarik cursor dari belah kanan, atas ke bawah pulak..

 9.  now dah jadi background header..

10.  sekarang nak tambah perasa keceriaan blog tu, korang tambahlah pape gambar..kalau rasa nak tempek gambar sendiri pun boleh..tak ada siapa melarang..hehehe..caranya file>open>pilih gambar yang berkenan dihati.


11.  next untuk memudahkan korang letak gambar tu tanpa menggunakan lasso tool(sebab leceh guna lasso tool), so korang boleh guna clone stamp tool..tekan Alt then click kat gambar korang..seelok2 nya click kat tengah2 gambar..
12.  then p kat background tu, korang just click jew kat mana2 area untuk paste kan gambar tu..

13.  untuk masukkan tulisan pulak, click kat simbol T tu..then taip la pape ayat yang korang rasa best & sesuai untuk blog kesayangan korang tuh..

14.  untuk cantikkan lagi tulisan tu, right click kat layer tulisan tu..then pilih blending options.  ha time ni lah korang kena bermain dengan blending style..explore sendiri la ye untuk mendapatkan hasil yang di inginkan..

15.  kalau rasa nak tambah meriah, korang tambah la gambar kartun kew, bunga kew, apa2 jelah yang berkenan dihati..aku selalu nya guna vector sebab transparent..so gambar lebih cantik..korang boleh search kat google vector cute..then korang cut & paste jew vector tu..cara nak cut & paste p kat lasso tool..pilih area yang korang nak, then click move tool and tarik masuk ke header korang..senang kan? :)

16. dah puas menata rias header korang, pilih save for web..kalau nak transparent kan blog, ada cara lain pulak..insyallah kalau berkesempatan aku ajar ek :)


tadaaaaaaa..ni lah hasilnya..macam aku cakap awal2 tadi, ni adalah cara aku..maybe orang lain ada cara yang lebih best, lagi menarik tertarik..hehehe..

diharapkan tutorial ni sedikit sebanyak dapat membantu korang membuat header sendiri..segala kekurangan harap maaf la ye..hehehehe..

15 comments:

  1. Replies
    1. gune adobe photoshope..gune jugak photoscape..campur2..hehehhee

      Delete
    2. bayar apa maksud adik? utk software tu or buat header tu? kalau software tu free jew, download kat internet. tapi kalau untuk header tu akak buat suka2 utk diri sendiri jew..hehehe :)

      Delete
  2. nice blOg...thanks sudi kongsi..=)...sama daerah duduk..sg buloh...=)

    ReplyDelete
  3. tentiu sis for this tutorial.. kami nak try buat lah untuk blog kami ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur most welcome dear :) juz simple tutorial..harap adik faham la ape yg akak buat ni..hahaha :)

      Delete
  4. Macam mana nak download app tu eh?
    Boleh bagi link nak download?
    Btw nice tutorial :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau adobe photoshop kamu download kat sini

      http://www.4shared.com/rar/mEqWc075/Adobe_Photoshop_CS5_Portable_2.html

      Delete
  5. salam, akak.. saya stuck dekat nak pastekan gmbar tu.. caner eh nk paste, lpas tekan alt, then dh click kt tgh2 gmbar tu.. nk paste nyer mcm mne :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dear..akak jrg online skrg :)

      kalau gune clone stamp tu just tekan alt (jgn lepas, tekan je) sambil tu halakan cursor tu kat bahagian yang kita nak..masa halakan cursor tu jgn lupe klik..otomatik nanti dier tlg paste kan sikit2 pic yg kite nak paste tu..

      alamak phm ke ni?huhuhu..xreti plak nak explain cmne..hehehe..anyone help me to explain this step :( kesian kat adik yg bertanya ni..

      Delete
  6. salam, macam mana nak tahu saiz header yang sesuai? kira cam buka je blog pastu nak hnya nampk header je? n kne scroll bawah untuk baca entry..

    ReplyDelete