Friday, August 26, 2011

tutorial doodles

Reactions: 
assalamualaikum..

hari ni aku nak tunjuk sikit cara2 buat doodle..actually aku bukanlah pakar buat doodle..tapi disebabkan ada beberapa orang yang request tutorial buat doodle, so dengan sedikit ilmu ni, aku tunjukkan cara2 nya..tapi diingatkan sekali lagi yer bahawa aku bukanlah expert bab doodle mendoodle ni..hehehe..apa2 pun sebelum korang baca tutorial aku, aku cadangkan korang p dulu kat blog ADIK MANIS NI ..dari blog dia la aku tau buat menda alah ni semua..hehehe..tutorial aku ni pun lebih kurang macam tutorial adik manis ni :)

okeh first of all, korang kenalah ada software Paint Tool SAI..korang google jew nama software ni nanti keluarlah senarai website untuk korang download..lepas download silalah bukak..aip2..baca bismillah dulu yer sebelum mula..

next, korang kena lah create new file..caranya mudah jew..p kat file, then choose new..eh korang kalau gambar ni kecik sangat, sila klik gambar ni untuk tumbesaran yer..hehehe..cian korang..mesti kecik beso kecik beso mata nak nengok gambar ni kan..heeeee ;p


dah create new file tu, korang adjust la saiz canvas tu..selalu aku buat paling beso..hehehe..


next korang kena klik new linework layer..ha nampak tak yang belah kiri, aku dah bulatkan warna merah..klik kat situ yer untuk start buat lakaran..


pastikan korang klik kat linework layer yer..kalau tak pilih tu memang sampai kesudah ler korang tak boleh nak melukis..hehehe..then klik curve..saiz tu ikut suka hati korang.kalau rasa nak line doodle tu pekat, pilih la saiz beso..tapi selalunya aku guna antara saiz 5-7..


 then pick up kaler line..selalunya kaler hitam..tapi kadang2 aku gune kelabu pekat..untuk buat doodle, selalunya start bahagian muka dulu..bila dah nak start melukis, aku akan zoom kasik beso sikit canvas tu..so jelas sikit..untuk zoom in tekan tanda + yang aku dah bulatkan tu..kalau nak zoom out tekan tanda -..senang kan?hehehe..

untuk buat muka doodle, ikut step yer..buat langkah 1, then 2, 3 ,4 & 5..kalau rasa ada tersalah tu, just klik kat eraser button tu..then padam lah mana yang salah..


kalau rasa malas nak padam, korang boleh juga tekan edit --> undo..takpun kalau malas nak tekan2 banyak kali, tekan ctl+z jew..



seterusnya korang lukis la ikut kreativiti korang..jangan lupa buat kening & mulut..macam aku tak lukis hidung sebab tak reti sangat..hehehe..

okeh2..jom tengok cara nak kaler doodle pulak..

pastikan bila nak mewarna lukisan korang, klik kat layer..then pilih bucket..pastikan jugak korang pilih yang aku dah bulatkan kat gambar bawah ni..


pilih kaler kesukaan korang, then klik kat selected area yang korang nak warnakan tu..pastikan garisan semua bersambung..kalau ada yang tak habis bersambung, nanti satu canvas tu berwarna..then pilih airbrush untuk buat blusher kat pipi doodle tu..dalam gambar kat bawah ni aku tersalah bulatkan..bukan brush yer tapi airbrush..


dah pun siap doodle..eh2..takkan mata tak ada kan..hehehe..mestilah ada..bab mata ni memang aku fail...tapi sekarang dah tak ada masalah bila aku dah ada vector mata untuk doodle..cara aku buat mata--> aku p kat photoscape, then pilih object-->photo-->pilih mata yang berkenan..


korang adjust lah mata tu..kalau kecik korang tarik la kasik besar..lagi bulat mata doodle tu, makin comel..hehehe..ok dah siap..lastly korang save la picture tu..pilih format jpeg..aku tak boleh nak tunjuk cara save gambar sebab tempoh trial software ni dah tamat, jadi aku tak boleh save gambar..aku selalu print screen jew then crop gune photoscape..hehehehehehe :) selamat mencuba kawan2..


aku dah buatkan vector mata..actually gambar mata ni aku ambil dari google..then aku cut & paste then jadikan vector..kalau nak ambillah..sharing is caring right? :)





sekian sahaja tutorial doodle ni..harap korang faham la yer..kalau tak faham, buat2 faham gak tau..heeeee..yang penting explore la software tu..dah lama2 nanti tak adalah masalah..buat sambil pejam mata pon boleh..kekeke..daaa...salam

p/s:  simpati pada kawan baikku ayie..dah nak siap buat doodle, tetiba tak ada elektrik kat office..tak sempat dia nak save..dia kata baru nak tunjuk doodle yang dia buat kat aku..kekeke..sabar la yer ayie..buat doodle ni memang banyak dugaan & cabaran..kekekekkekeke ;)

18 comments:

  1. blogwalking , jalan jalan , singgah singgah n bace entry kart sini . .
    erm ,
    jom terjah blog kami . .
    ade new entry taw . .
    cdey )':

    ReplyDelete
  2. susah jugak nak wat doodle aek..ngatkan snag je...

    ReplyDelete
  3. mr pot n mrs lat: wokeh..tenks :)
    zora: hehehe..susah jugak..tp lame2 nti ok la 2..try la wt doodle ngeri..nk tgk..hehehehe

    ReplyDelete
  4. better klu tulis blog sediakan terus link untuk download.. baru orang sukaa

    ReplyDelete
  5. dorky: owh yeke..wokeh next time sy wt cm gitu yer :)

    ReplyDelete
  6. alamak...cam susah la guna software nih..x pandai nak matikan line curve tuh..hikhik..yath amek mata tuh ye.boleh x?kesah x?hehe...

    ReplyDelete
  7. yayath: hehehe..lama2 nti sng la 2..line curve 2 kena smbung betul2..klu x nk mwarna xmjd..hehehe..double klik jew nti mati la line 2.. :) amek la..moja pon amek dr google then tukar ke format vector jew..

    ReplyDelete
  8. kak,yg mata tu nak paste kan dkt doodles kite cam mne?

    ReplyDelete
  9. @mia damia

    yang mata 2 akak guna photoscape..insert picture.. :)

    ReplyDelete
  10. akhirnya jumpa jugak macam mana na buat doodle yg kiut miut nehh . thanks sis fer ur tuto nii . ;D

    ReplyDelete
  11. @♥nitnot abc
    ur most welcome adik..ala tuto biasa2 jew ni..harap fhm la yer..hehehe

    ReplyDelete
  12. x boleh download lah...

    ReplyDelete
  13. fisha amek tau mata doodle ni. thanks bagi tuto :)

    ReplyDelete
  14. cik ila.. nak2 jugak boleh x?? bestfie kan.. hhihihi

    ReplyDelete
  15. tehee >..<
    baru tahu macam mana nak buat doodles.
    thanks kali 33 kak :)

    ReplyDelete