Monday, June 6, 2011

kek sandwich

Reactions: 
hai hai hai..tak boleh tidur pulak malam ni..so daripada dok berangan sorang2 baik aku update blog..ada gak pekdahnya kan..hihihihi..kalau aku nak bagi resepi kek sandwich, korang nak tak??ha?tak nak?hurmm..nak merajuk la macam ni..:( hihihihi..saja nak manja2 dengan korang..yewwww..

korang nak kew, tak nak kew, aku dengan hidung tak mancung pipi tersorong2 tetap gak nak bagi resepi ni..ni resepi turun temurun tau..hehehe...ha korang janganlah heran dengan nama kek ni ek..even kek ni diberi nama kek sandwich, bukan bermakna kek ni bukan diperbuat daripada sandwich sardin or sandwich tuna yang selalu korang makan pagi2 tu..jangan confius yer..kek ni dipanggil kek sandwich sebab ada jem antara 2 lapisan..isk cakap tulis banyak pun tak guna kalau korang tak tengok bentuk kek tu kan..so ni lah rupa bentuk kek sandwich ni -->

sebenarnya kan..aku kan..hmmm...sebenarnya aku tak reti buat kek..hahahaha...seriously aku rasa macam nak menangis bila tiap kali buat kek mesti kek aku tak berapa nak gebu..hurmmm...aku tak tau apa dosa aku..nak kata mengumpat time buat kek tu, tak ada pulak..entahlah kenapa kek aku tak berapa nak jadi seperti yang di impikan..heeeee :p
ni la kek sandwich pertama yang aku buat..first time buat, sangat lah besar & tebal tapi tetap sedap yer..kekekeke..masalah aku bila buat kek, kek tu mesti batat..batat tu makna nya tak gebu, tak lembut..aish..tukang masaknya dah gebu, kek jew yang tak gebu2.. :)

okeh2 termembebel pulak..meh tengok bahan2 yang digunakan:
4 cawan tepung gandum
2 cawan gula ising
2 cawan mentega
6 biji telur
sedikit baking powder
madu
jem

saja nak tunjuk stand mixer tu..setelah berbulan terkepam kat bilik aku, akhirnya berjaya jugak aku menggunakan stand mixer tu untuk kali pertama..kekekeke..teruja rasanya bila guna stand mixer ni..sebelum ni guna mixer yang manual tu..agak penat la jugak guna manual..

sedikit panduan untuk korang:
tepung tu mesti di ayak untuk elak tepung berketul2..
telur tu kena pukul awal2..campur je telur kuning+putih sekali..

okeh first step, korang masukkan mentega & gula..then pukul hingga kembang..pastikan adunan tu dah bertukar warna daripada kuning ke putih..korang kaut sikit adunan tu dengan sudu, then kalau ada terasa gula yang tak hancur lagi, korang pukul adunan tu sampai pengsan..hehehe..

bila dah bertukar warna tu, masukkan baking powder..actually kena ayak sekali dengan tepung gandum tu, tapi terlupa..tu agaknya kek aku batat..agak jew..hehehehe..

next masukkan 2 sudu madu..korang letak lebih pun boleh..tapi dah letak gula, tu, korang kurangkan lah penggunaan madu tu..takut kang ada yang terkena kencing manis..hehehe

last sekali masukkan telur & tepung tadi..gaul hingga sebati dan masukkan ke dalam loyang yang dah siap diletakkan kertas minyak or kalau tak ada, guna surat khabar pun boleh..buat dua bekas adunan okeh, satu untuk lapisan bahagian bawah, satu lagi bahagian atas..then panaskan rice cooker oven..untuk suhu oven, aku tak sure la..tapi aku gune over butterfly ala zaman jepun dulu tu..so meter suhu tu tunjuk angka 200, baru masukkan adunan kek tu dalam oven..

bakar lebih kurang 20 minint..untuk pastikan kek tu dah masak ke belum, korang cucuk sikit kek dengan garfu..kalau garfu tu still berminyak means tak masak lagi..kalau garfu tu kering jew, tandanya dah masak ler tu :)

then bila dua2 bahagian kek dah siap, korang letakkan jem atas bahagian bawah, then letakkan lapisan atas pulak..lepas tu potong ikut suka..hehehe..siap untuk dimakan :) senang jew kan nak masak kek sandwich ni..budget pun tak adalah mahal sangat..dalam rm20 jew..

ni kek yang dah siap di packing untuk dibawa time berdating dengan incik rashid..kek ni aku buat khas untuk dia..sungguh happy bila yang tersayang makan dengan penuh selera masakan kita..even aku tak berapa pandai masak kek, janji ada kesungguhan nak buat..kan kan kan..diharapkan lama2 nanti aku expert la buat kek..hehehe..

kalau korang ada petua nak elakkan kek jadi batat, share2 lah dengan aku yer :)
p/s:  tenks for reading :)

20 comments:

  1. T'guling2 kte gelak bace entry ila nih... XD

    ReplyDelete
  2. Lupe2..kite ni...Dayah... ;p

    ReplyDelete
  3. hikhikhik..dayah2..ko ni, aku wt entry mesti ko gelak kn..hahahaha..btw tenks sbb gelak..meh2 rasa kek sandwich aku..heeee :)

    ReplyDelete
  4. dik..tebal sgt la kek awak 2...n acuan die kene pakai yg berbunge2 kat tepi acuan 2..hehe..ni pun resepi turun temurun akak gak..slalu je akak wat kek ni atas permintaan org ramai.hehe.... (^_^)

    ReplyDelete
  5. hahaha..2 ler kak..spupu tgk kek 2 pon tkejut..owh yeke..klu bunga2 lg cntik ek :)kek ni sy jumpa time raya jew..

    ReplyDelete
  6. haha..xpe..leh try lg...hehe..tp dlm resepi 2 adk pkai madu kn?akak xpkai pun...

    *suke bce blog ni..best sbb bnyk cite menarik...
    *kite ni mcm ade psamaan la..hehe
    1)bf dok jauh
    2)bdn same2 'sht' hehe
    3)suke memasak... (^_^)

    ReplyDelete
  7. @sheqein

    owh yeke..madu 2 pon letak sikit jew sebab dah letak gula kn..

    tenks sbb baca blog picisan sy ni..ada jugak org suka baca.. :)

    yeke..hehehe..bf akak dok mana?apa blog akak?leh gk sy follow nanti :)

    ReplyDelete
  8. bf akak keje kat kuching,srwk..da 6thn keje kat sane..tp die bkn la org srwk..die org rawang je..
    tp susah nak blk coz bnyk keje n kalo blk slalu bnyk pkai duit..hehe..sthn die blk pun dlm 2@3 kali je...sdh gler mse mule2 dulu...hehe...tp skg cm blh trime da...akak xde blog la...lg pu xpndai la nk mgarang ayat pnjg lebar ni...hehe... (^_^)

    ReplyDelete
  9. @sheqein

    owh..srwk..lama tu 6 tahun..yela tiket bkn nye murah.tmbh2 kalau da keje bkn sng nk dpt cuti..

    sy ni xtau la macam mana..kot2 dah habis blaja dier dpt keje kt sabah plak kew, mesti saya sedih gilerrrrr..huhuhu

    kalau dah kahwin nanti akak nk duduk srwk kew?

    akak buat la blog..nak gak baca pengalaman cinta akak..hehehe..yelah bkn sng bcinta jarak jauh ni :)

    ReplyDelete
  10. aah..tau pun..hehe..
    insyaallah akak ikot die pas kawen nti...mane leh bpisah.. :)
    seyes akak xreti wat blog n kalo ade blog xtau nak tulis pe..hehehe..

    ReplyDelete
  11. @sheqein

    wah jd warga srwk la akak nti..hehehe..bf akak duduk srwk area mana?dier army kew?

    ala tulis jew pape kak..tulis resepi kew..tulis psl kerja kew..hihihi :)

    ReplyDelete
  12. bf akak duk kat kuching je..xla..keje ngn united engineering malaysia (UEM)..company ni wat keje2 mcm expressways, perbandaran&pembangunan hartanah, engineering&construction dan Pengurusan Aset&Infrastruktur...keje die susah gak..die keje as a assistant project manager..tiap2 hri kene g site..hri2 site bnyk problem..site yg die kene jg smpai 6site.blk smpai tgh2 mlm.tu blm lg site yg kat sabah n brunei...slalu la die ulang alik g sana..bz memanjang..hehe...nak msg @ call akak pun xde mse...mule2 dulu slalu la nangis,majok,mrh2 n stress jgk, tp lame2 ok da blh trime ngan redhanye...hehee...xpe akak slalu pk bkn kuantiti mse yg die de utk akak, tp kualiti tu yg lg penting... (^_^)

    ReplyDelete
  13. @sheqein
    bz giler kak..kalau saya confirm dah meroyan..ntah2 sampai putus sebab saya ni panas baran org nye.. hehehe..jd akak buat apa utk mgisi masa tu?macam mana akak bina rasa percaya utk hubungan jarak jauh ni?

    ReplyDelete
  14. @Nur Syalillah Kamrudin
    xde la smpai meroyan.hehe..akak knl die da lame..mule2 kwn bese je.2thn kwn bese je..pas 2 bru jd luar bese.hehe..akak da tau prangai die cmne kn, so akak pcye kat die..tp xde la pcye 100%..rase insecure n xpcye 2 ttp ade..tpu la kalo akak ckp xde kn..dlu akak mse study akak study je.mse study lg trok jumpe 4kali je..then xjumpe hampir 3thn.gler kn??skg da keje bz ngn keje plak..xde la nak pk2 sgt.xtau la knp maybe kiteorg trust each other 2 yg blh kekal sampai hri ni..insyaallah.....kalo da tertulis die jodoh kite die ttp jodoh kite..tp kalo kite contact tiap mse,tiap hri,slalu jumpe,kalo da tertulis die bkn jodoh kite,kite wat cmne pun la die ttp bkn jodoh kite..btl x??hehe..sorry la..pnjg lebar plak akak taip kat blog adk ni...da mcm blog sendiri plak...sorry ekk... (^_^)

    ReplyDelete
  15. actually, akak pun baran gak..hehe..tp die cool je.. kite org mcm air n api...tp api la slalu klh..hahaha..

    ReplyDelete
  16. @sheqein
    wah kire nye akak da lama la bkwn ngn bf akak sblm declare..sungguh sy rasa kisah pcintaan akak ni special..bukan semua orang boleh hadapi..bab jumpa 4x dalam tempoh 3thun 2 mmg sy salute giler la..hehehe..yer betul 2 kak..kalau dah ttulis jodoh nye memang tak kemana..it's ok kak..sy mmg suka dgn cerita cinta akak ni..lain drpd yg lain..hehehe..untunglah akak dapat bf macam tu..kahwin nanti jemput tau :)

    ReplyDelete
  17. @Nur Syalillah Kamrudin

    aah da lame da kwn.start thn 2004 smpai skg..insyaallah kiteorg plan kwen sblm umo 30thn..so ade lbh kurang 5thn lg la.insyaallah akak jemput awk+family+mr.odong...hehe..doa kn la jodoh kiteorg kekal hingga akhir hayat ek.. (^_^)

    *actly search google nak cri psl sate sri subang then akak click blog adk ni n tbce kisah2 adk yg best2 tu... :)

    ReplyDelete
  18. @sheqein
    uiii..da 7 thun bsme..lme sungguh..hehehe..tp klu mjlis kat srwk xdpt ler sy p..hehehehe..yer sy doakn moge jodoh akak dgn si dia yg jauh nun kat srwk 2..aminnn :)

    owh yeke..hahaha..sate sri subang kat kuang tu kew yg akak cari?ke cari sate tmpt lain?hehehe

    ReplyDelete
  19. @Nur Syalillah Kamrudin

    hehe..thanks..aah sate sri subang yg kat kuang 2 la...jauh x kalo akak dr ampang nak p sane?

    ReplyDelete
  20. @sheqein
    alamak..sy xreti bab jalan ni..hehehehe..jauh kot..akak ada gps x?

    ReplyDelete