Tuesday, May 3, 2011

kenangan diploma (uitm seri iskandar, perak) : part III

Reactions: 
assalamualaikum..hari ni tetiba tangan ni gatal nak update blog..tapi tak tau nak cerita apa..kang cerita pasal bf orang bosan lak..macam lah aku sorang je yang ada bf kat dunia ni...kan kan kan..hahaha..then baru teringat aku nak sangat ceritakan pengalaman yang paling aku tak boleh lupa sepanjang diploma..korang dah baca belum kenangan diploma (uitm seri iskandar, perak) : part I dan kenangan diploma (uitm seri iskandar, perak) : part II??kalau belum jangan segan2 baca erk..hehehe..
okeh2 aku nak ceritakan pengalaman paling dasattttt sampai membuatkan aku dan kawan2 fobia dengan final exam..apakah itu??jeng jeng jeng..hehehe..korang pernah tak tersalah tarikh exam..???kalau jawapannya ya, meh join kami ke kelab salah tarikh exam..sila daftar nama di kaunter pendaftaran..hahaha :)
masa part 2 aku, hajar & ecah (1 roomate) dah tersilap tarikh exam..bayangkanlah hari ni nak exam, tapi still boleh melepak2, buku pun tak habis baca lagi..sekali tiba2 kawan datang bilik dah siap2 nak pergi exam..ce bayang ce bayang..hehehe..agak2 korang buat apa ek time tu? maybe korang akan relaks kalau dah khatam buku teks yang tebal tu..tapi kalau korang tak habis menelaah lagi, agak2 korang menangis tak?hehehe..tu la yang terjadi kat kiteorang..cuak gila time tu..okeh2 korang baca la sendiri pengalaman aku berhadapan situasi ni..ni aku copy balik dari blog friendster aku..kisah ni aku tulis time 2007 :))

lain kali semak jadual periksa betul2 :)

hari malang buat kami penghuni c1128

al-kisah bermula di sini.......

suatu pagi yang hening :)

pagi ni macam hari2 lain..tak ada yang special bagi kami..lepak2 sambil baca buku..almaklumlah esok ada exam IPC (interpersonal communication)..zira datang bilik ajak pergi makan awal sikit..lapar katanya..so aku dengan ecah janji dengan zira pergi dewan makan pukul 11pagi..hajar biasa la diet katenya..hehehe..pukul 11 seperti yang dijanjikan kiteorang pergi DM..kiteorang bungkus nasi makan dalam bilik..masa makan tu jijah dengan zira bincan pasal nak pergi exam pukul berapa..jijah kata nak g pukul 1.35petang, tapi zira kata awal sangat...aku lak menyampuk cadang pergi pukul 2 petang..lagi lambat padahal exam start pukul 2.15..


lepas makan zira dengan jijah balik bilik diorang..nak study la tu..akhirnya tinggalah kami bertiga je dalam bilik..aduss sunyi giler..mengantuk pun ada rasanya..almaklumlah baru lepas makan..kalau tidur best ni..buku IPC tu pun aku tengok tulisannya antara nampak dengan tak je..huhuhu...tapi aku gagahkan diri..mengantuk macam mana sekali pun aku kena baca gak sebab baru baca sampai bab 7 je..ada lagi 4 bab aku kena baca..otak aku da penat dok menghafal..tapi disebabkan esok exam terpaksa lah aku baca gak..hehehe..kalau tak jangan harap lah :p


tengahari yang membara :)


aku tengok ecah dah terlentok kat katil atas..amboi sedapnye dia tidur..dia tak apalah tidur sebab dah habis baca semua bab..aku ni je yang masih merangkak2 baca..hajar dah start masak air panas, nak masak megi..megi ni kalau duduk asrama jadi makanan yang paling sedap..hahaha..aku kagum lah dengan hajar ni, dalam dok makan megi tu tangan tetap pegang notes..hehhee..lepas dia makan tu kami pun berborak2 kosong jap..nak release tensionlah katakan..ecah pun dah bangun..tibe2 dengar azan zuhur..selama ni aku bukanlah jenis punctual, tapi entahlah maybe sebab aku diberi hidayah kot..hahaha..terus aku pergi toilet & 
ambil wudhu'..lepas solat tu aku lepak2 lagi dengan diorang..gelak2 macam pontianak..ecah dah turun dari katil sebab nak lipat baju..


ketenangan dan kegembiraan kami diragut :(


pukul 1 lebih tu bilik kami diketuk seseorang..ooo jijah rupanya..tapi kiteorang heran kenapa la si jijah ni pakai baju kurung, siap mekap lagi..aku fikir maybe dia nak pergi library kot dengan ecah..tapi kenapa aku tak tau diorang nak pergi library..


aku pun tanya lah jijah-->  nak pergi mana ni jijah?
jijah dengan muka terkejut-->  eh korang tak siap lagi ke? hari ni periksa lah

kiteorang pun buat muka selamba lagi..ingatkan jijah bergurau.. sebab periksa esok..bukan hari ni..
aku pun cakap dengan nada confident-->  kan esok periksanya..ko jangan main2 jijah..
jijah muka dah pelik-->  ya Allah korang jangan main2..hari ni la periksa IPC

apeeee...hari ni ke periksa??bukannye esok...???!!! serentak tu jugak ecah campak semua baju yang nak dilipat tu dalam almari..aku dengan hajar pergi tengok kat luar..aku tengok budak bilik depan dah bersiap..

aku tanya marshi (tak percaya lagi tu..hehehe)--> betul ke hari ni periksa?
marshi--> ha la..awat tak siap lagi??

lepas tu zira pulak datang..dia pun dah bersiap gak..hajar dengan ecah meluru pergi tandas..aku pulak dah mengalirkan air mata..huhuhu..macam mana ni..buku pun tak khatam lagi..macam mana nak jawab nanti..jijah tenangkan aku..aku tak fikir apa terus capai baju kurung yang tak bergosok & terus pakai..nak gosok memang dah tak sempat pun..ecah solat zuhur dulu..mak aih, sempat lagi solat..yelah pape pun solat tu utamakan dulu..aku tengok ecah solat khusyuk betul..wah tabah betul dia..hajar pulak gosok tudung..baju tak gosok gak..hehehe..aku pulak dah terduduk kat katil sambil menangis2..hingus dah meleleh2..hahaha


aku dah terbayang sem depan repeat paper ni..tulah ada masa tak nak baca buku..baru rasa menyesal..tapi tak boleh buat apa dah..sambil2 tunggu diorang bersiap tu aku baca notes jijah..tiba2 aku terpandang kat pipi hajar berdarah..hahaha..rupa2nya jerawat dia terpecah masa dia menggelabah cuci muka..sempat lagi kiteorang gelak2 kat dia..hehehe


otw pergi dewan peksa tu aku sempat bincang2 sikit dengan jijah..harap2 dapat la serap dalam kepala otak ni..sampai kat dewa peksa, korridor nya gelap pulak..apesal lah tak ada lampu ni..aku merungut2 dah..nak baca notes pun tak nampak..then aku perasan de sorang mak cik..maybe dia student pjj kot..aku pun berbalas senyuman dengan dia..kang tak senyum kata aku sombong pulak padahal time tu aku dah cuak gile..mak cik tu siap interview aku lagi..tanya aku part berapa..hehehe..dalam hati ni dah berkata2 dah, aduh kenapa m.cik ni tanya2 time macam ni..hehehe..lepas tu aku dah tak pandang muka dia..takut dia banyak tanya lagi..so aku just concentrate kat notes jijah..akhirnya dengan langkah terpaksa+lesu aku pun masuk jugak dalam dewan peksa..aku tawakal jelah..kalau tak tau nak jawab apa, bantai jelah..nasib baik soalan objektif senang..cuma subjektif susah sikit..lantaklah..aku malas nak fikir dah..hehehe..janji aku datang ambil exam :)


petang yang tenang..ahaks.


petang tu kami review balik apa yang terjadi time tengah hari tadi..gelak sampai keluar air mata..macam manalah kiteorang boleh tersalah tarikh..mati2 ingat exam esok..tapi yang paling best ialah sebenarnya ecah solat terlupa tahiyat awal..hahaha..tapi aku tengok dia khusyuk je solat..tak sangka dia boleh lupa..rupa2nya dalam hati tu bergelodak dah tu yang sampai lupa..hahaha


hari tu kami jadi popular sekejap..pergi mana2 semua orang tanya peristiwa tak tahu exam ni..hehehe..


lesssonnya, time exam, sila semak jadual periksa dengan betul dan berhati2..hehehe


~tammat~

dari kiri: jijah, zira, ecah, hajar, aku :)
gambar time part 2..tergelak sorang2 bila tengok gambar lama ni..masing2 dah berubah..dulu aku pakai tudung labuh..heeeee :p

hehehe..ni lah kisah kiteorang..setiap kali menjelang final memang kenangan ni mesti akan datang dalam kepala otak ni..lepas kejadian ni, memang aku akan check sendiri tarikh exam..dah tak mau harap pada orang..orang lain salin jadual betul, kami pulak tengok lain..hehehe..nasib subject ipc ni lulus tau even tak dapat A..sobs3..sampai sekarang kalau jadual final exam dah keluar, kami akan cakap camni --> "betul ke jadual exam tu..tengok betul2..kang ada yang tersalah tarikh lagi..nak jawab apa exam nanti" hehehe...seriously kami dah fobia dengan jadual exam.. :))) 


p/s:  bukak friendster tadi, teringat kenangan main friendster..apesal ek korang dah tak mau main friendster?
p/s/s:  tenks for reading :)



10 comments:

  1. Heheee..Ms ila cite kt kite ttg ni..Mcm tenggiling gelak guling2...XD

    ReplyDelete
  2. hahahahahaahaha..pglmn xleh lupe oooo..jgn tsilap tarikh exam ha..de lagi 3 paper ni.. :p

    ReplyDelete
  3. hahahahha...aku ingt story nie,,,zira penah cite kt aku..aku gelak guling2.tp xbace2 pon lulus cemerlang gak ko.

    ReplyDelete
  4. hahaha.cemerlang menda nye ayie..biase je..klu cemerlang dapat a tau..

    rindu kngn kt perak :(

    ReplyDelete
  5. aku ase msms part 4 je korg lupe tarikh exam ni..upenyer pasrt 2 ye..ish ish ish

    ReplyDelete
  6. part 2 la.time 2 sume pointer turun giler..hahahaha

    ReplyDelete
  7. kelakar la ila.. sebaik kwn korang tu dtg blik korang.. lau x haiyaa ape la yg tejadi kt korang..

    ReplyDelete
  8. hahahahahahaha..2 la kan..klu mmber 2 xmai, owg da blik jwb exam pon kami xsdr agknye..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  9. Aaaaaaaaa, naak tanyaaa. Hmmm. UiTM Sri Iskandar ni diwajibkan bertudung, yaa? Or optional? Huuuuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk course..cm course QS (ukur bahan) di wajibkan..selalunya depends pd coordinator course kamu :) course akak tak wajib pun..

      Delete