Sunday, April 17, 2011

it's all bout test :)

Reactions: 
assalamualaikum kepada semua pembaca yang arif lagi bijaksana..hahaha..

sorry sebab dah lama tak update blog kesayangan aku ni..dah bersawang pun, siap ada spiderman lagi..hehehe..niat hati nak update tapi apakan daya, jodoh masa tiada..

actually punca aku tak dapat update blog disebabkan sibuk menguruskan hal rumah tangga menyiapkan kerja sekolah..hehehehe..memang terlalu busy giler2 tapi yang herannya sempat lagi ber'fb' ;p dua minggu lepas adalah minggu stress bagi aku sebabnya time ni lah semua assignment nak kena submit, kena buat training program, kena redo quiz (sebab soalan bocor) then last week adalah minggu yang hampir2 membuatkan aku masuk hospital tanjung rambutan..hahaha..


mana tak nye, padat giler dengan test..okeh2 meh aku listkan test2 yang membuatkan otak aku agak tak center last week..hehehehe

-Isnin:  Speaking Muet-
-Selasa:  Human Resource Developement + Telecommunications Technology-
-Rabu:  Project Management-
-Khamis:  Research-
-Jumaat:  Speaking Mandarin-
-Sabtu:  Reading, Writing & Listening Muet-

mula2 aku nak cerita pengalaman aku untuk speaking muet..ikut jadual speaking start pukul 7:30am..tapi start pukul 8:10am..huhuhu..sabar jela..penat aku datang awal2..lepas tu pulak aku dapat group ke 4 untuk speaking..pukul 10 lebih baru la aku start berspeaking..ha ni nak cerita sikit pasal group members aku..dua orang budak uia, sorang lagi dah keja..budak uia tu memang teror speaking bi..almaklumlah diaorang ambil course English..salah sorang daripada budak uia tu adalah public speaker peringkat kebangsaan..hahahaha...so dah terbayang2 aku akan tenggelam time speaking tu nanti..dan jangkaan aku memang betul..cakap tak henti2 budak tu..huhuhu..apalah nasib..tak apalah, aku bukan nak target band 5 untuk muet macam budak tu pun..aku nak band 3..tapi macam mustahil jew nak dapat band 3..hehehe..

bayangkan biol tak biol otak aku dengan berderet test..kalau sikit2 nak baca tak apa..ni berchapter2..hehehe..supposely test HRD hari isnin tapi disebabkan aku ada speaking muet, so tunda ke hari selasa..dengan harapan dapat la hint supaya senang aku nak score (niat jahat..hahaha) tapi malangnya bila korek2 satu hint pun tak dapat..bak kata (esah, 2001):  "senang jew, kau baca jew semua notes dalam slide tu" hahahhaa..yela2..terpaksalah aku memerah otak menghafal semua fact dalam HRD tu..dengan Telco tak baca lagi..aku berserah jew..lagipun lebih baik aku berjaya atas usaha aku sendiri kan..daripada harapkan hint daripada orang lain, nanti tak berkat ilmu tu..(mood: insaf..hehehe)..dengan langkah loghlai aku ke bilik miss nudra..first time nak jawab test dalam bilik lecturer & aku sangat nervous yer time tu..test 2 jam & kebanyakkan kawan2 aku cakap diorang tak cukup masa nak jawab, tapi aku dengan rasa tak bersalahnya jawab test 1 jam jew..hahahaha..sebabnya dalam kepala otak aku nak bace buku Telco..sampaikan lecturer HRD aku tu terkejut aku boleh siap sejam..entah macam mana la result test HRD aku tu..harap2 lulus la..hehehehehe..miss nudra tolong bagi saya markah tinggi ye walaupun saya tak banyak bagi explainantion for every point ;p

madu lebah sangat baik untuk otak :) amalkan sesudu madu setiap pagi  untuk mendapatkan daya ingatan yang kuat..

okeh2 pasal telco pulak..siyesly aku tak prepare apa2 pun..dah habis test HRD tu baru aku bukak buku telco tu..isk dah menggelabah ni..dah la quiz 1 dapat markah sikit..quiz 2 markah ok2 la..then terbayang2 betapa susahnya soalan test telco ni..aku hanya baca jawapan soalan past year yang lecturer aku suruh buat tu..then selak sikit2 buku teks..bincang2 sikit dengan hajar..then sekali lagi dengan langkah loglai aku masuk ke dewan peperiksaan..huhuhu..aku tawakal lagi sekali..moga2 Allah bagi pertolongan kat aku..time tu mula la start rasa menyesal tak study awal (rasa penyesalan ni normal for those yang selalu study last minute macam aku..heheheh)..disebabkan aku masuk lewat ke exam hall, tempat duduk depan dah penuh, then buat pertama kalinya dalam sejarah degree ni aku duduk tempat paling belakang sekali..hahahahaha...selalu duduk depan sebab tak suka duduk belakang..rupa2 nya best gak duduk belakang ni..boleh tengok gelagat kawan2..ada yang menggeleng kepala.ada yang termenung..ada yang menompang dagu..ada yang bersandar..ada yang tak henti2 menulis..ada yang bisik2 dengan kawan kat depan..iskkk..macam2 ada..hahahaha..then alhamdulillah, sangat terkejut beruk bila lecturer bagitau aku dapat highest marks dalam class..huhuhu..tak percaya..tak percaya..tapi aku tak boleh rasa selesa..sebabnya final entah macam mana soalannya..btw, thanx a lot to madam sharidatul akma, lecturer telco aku yang sangat bestttttt..dia PAKSA kiteorang buat 5 sets past year..sangat penat (tangan rasa nak patah) & sampai dakwat pen pun habis TAPI outcomes dia memang superb..hehehehehe...once again, thanx madam :))))) nak harapkan aku baca teks  buku yang tebal tu jangan harap la..study past year pun dah cukup sebab soalan selalu berulang..hehehe..

then keesokkan harinya ada test project pulak..aduhhh..project pun susah..banyak benda nak kena baca & faham..tapi yang bestnya project ni ada kira2..aku memang suka bab2 mengira ni..tapi problemnya ada soalan yang aku tersalah jawab..dalam section b 15 markah dah melayang..bye2 15 markahku..then ada lagi 1 kat section a aku tak tahu..melayang lagi 8 markah..bye2 8 markah..kenang daku dalam doamu..hukhukhuk..aduyai...kenapa lah aku ni careless sangat..benda senang pun tak dapat jawab..huhuhu..tapi tak apa, final masih ada..akan aku betulkan kesilapan aku..chewahhh, semangat taik kucing namanya ni..hahahaha...

my next test is research..huhuhu..aku sangat sedih time jawab research sebabnya aku tak habis menelaah buku lagi..malam sebelum test tu aku tak study sebab aku buat karangan untuk speaking mandarin..then rasa penat sangat & konon2 lepas buat karangan tu, nak tidur dalam sejam dua..alih2 terjaga dah pukul 5.30 pagi..huwaaaa...aku tak study apa lagi ni, nanti nak jawab apa..aku takut sebabnya quiz pertama aku fail...aku dapat 20/50..aduh kenapa la aku lemah sangat subjek research ni..aku paling tak suka kalau soalan suruh identify independent, dependent, & moderate variable..aku sangat lemah tang menda alah ni..huhuhuhu..kenapa harus aku menjawab soalan ni..why??why??whyyyyy??give me 10 reasons why i should learn these things (15marks) hehehehehehe..paper ni memang aku bertawakal sepanjang masa menjawab tu..terbayang2 muka kecewa prof bila tanda jawapan aku..im so sorry prof..huhuhuhu :(



okeh2 tak mau fikir lagi pasal research, then i have take the next test which is mandarin speaking..aku ni memang manusia yang suka menangguhkan kerja (guys u shouldn't do like me okeh)..sangat tak bagus untuk kesihatan..hehehe..actually laoshi aku dah lama bagitau suruh buat 4 karangan pasal basha, kan dianshi, huixiang & dujia..ha pew pulak menatang2 ni semua..hehehe..basha:  pasar, kan dianshi:  menonton tv, huixian:  balik kampung & dujia:  bercuti..setiap karangan mesti ada sekurang2nya 12 ayat..then setiap ayat mest ada sekurang2nya 7 patah perkataan..so 12x7x4=336 patah perkataan dalam bahasa mandarin yang perlu aku hafal..huwaaaa....mati lor..hahahaha..dah la tension test2 lepas tak habis lagi, ni nak kena menghafal mandarin pulak..sangat mencabar daya ingatan aku..dengar2 cerita laoshi class D buat, kalau tak hafal empat2 karangan tu, baca yang kita hafal..tapi tolak 2 markah la..okeh la tu..aku pun dah dengar bersemangat la, so aku hafal satu jew karangan..tapi dalam hati tu risau gak kot2 laoshi aku tak bagi..so aku hafal la 3 karangan..lagi satu karangan pasal dujia tu aku tak berapa nak hafal sebab perkataan nye susah2..alih2 masuk class mandarin, laoshi cakap siapa tak hafal tajuk yang dia dapat hanya akan dapat 4 markah..tu pun kalau bacaan lancar..kalau tak lancar kena tolak lagi markah..dengan gelabahnya aku hafal karangan yang ke 4 tu..fuhh berejam aku menghafal..nasib baik laoshi bagi masa lagi..aku harap sangat time balinng dadu tu aku dapat tajuk yang senang..alhamdulillah lagi sekali Allah perkenankan doa aku..aku dapat tajuk paling senang bagi aku iaitu kan dianshi (menonton tv)..hehehehe..so tak ada la masalah sangat nak spekaing tu..tapi still ada yang tersangkut2..siap pejam2 mata lagi time speaking tu sebab nak ingat+takut tengok muka laoshi..btw, thanx to Allah..DIA telah mempermudahkan urusan aku :)))


last sekali ialah test untuk muet..time ni semua kawan2 aku tengah bergembira sebab test dah habis..tapi aku masih lagi ada test..memang untuk muet ni aku tak sempat nak study apa..memang ternganga la jawab test..hehehhee...soalan agak mencabar minda..aku pulak dah lupa cara2 nak jawab writing paper tu..entah apa la yang aku dok merapu kan..paling aku sedih ialah part listening..aku tak dengar dengan jelas..dah la radio suaranya bergema..ditambah2 dengan bunyi hujan yang lebat...sangat mengharukan..huhuhu..lagi sekali aku bertawakal..apa pun result yang aku dapat untuk muet aku terima jela..aku siap cakap kat incik rashid, kalau resutl aku teruk , dapat band 1 aku nak repeat muet..tak kira..hehehehe..

okeh tu saja lah pengalaman aku mengharungi minggu test..benda ni normal pada manusia yang bergelar student..ni lah yang dikatan student life..quiz, test, presentation, assignment, project proposal..memang stress but benda2 ni lah yang akan dikenang, dirindu2 bila dah berkerja nanti..siapa setuju dengan pendapat aku ni, sila angkat tangan macam ucop wilca..hahahahahahah..apa yang penting time management..kalau aku time management memang fail..hehehe..bukan senang nak berjaya..yang penting doa, usaha & tawakal..


good luck for all readers yang akan menduduki final exam..ingat benda ni --> doa, usaha & tawakal..dan jangan lupa restu ibu bapa..nak exam nanti call la parents korang..suruh diaorang doa banyak2 untuk korang..macam mak aku bila aku ada exam dia akan berpuasa :))) sayang mak lebih :))

p/s: sorry kalau entry ni panjang berjela..hehehe..excited menaip ni..almaklumlah dah lama tak update blog..kekekekkee...


4 comments:

  1. hahaha.penah alami.seronok je.ni aku nk PJJ ni mungkin laen sket ase nyer;)

    ReplyDelete
  2. ha, kamu 2 bilenk apply pjj nye?

    ReplyDelete
  3. ok,,,then u get highest for d'TELCO test ok,,,brkt ak soh bce sume dlm slide la 2,,,heheh _esah_

    ReplyDelete
  4. hahaha..yg kamu suh bace sume notes dlm slide tu HRD..hahahaa..rezeki dpt highest..final ni kena double efforts..hehehe :)

    ReplyDelete