Tuesday, March 15, 2011

seminar pengurusan kewangan pelajar

Reactions: 
yeay!! dapat jugak update blog..kalau guna google chrome langsung tak boleh create new post..berejam dok loading..sakit jiwa aku..hehehe..nasib baik my luvly roomate (eewwww geli nak taip luvly roomate..hahahaha) bagitau kalau guna internet explorer laju..terus aku campak buku mandarin & mengadap blog kesayangan aku ni...heeeee...tenks teddie teruterubozu kerana informasi berguna anda tu.. :)))

okeh ni aku nak cerita pengalaman aku attend seminar pengurusan kewangan pelajar anjuran persatuan dinamik uitm puncak alam, citu & unit zakat, sedekah dan wakaf uitm puncak alam last saturday..aku mengakulah aku pergi seminar ni semata-mata nak dapatkan sijil..kekekeke..hati pun berat jew nak bangun pagi untuk bersiap p seminar ni..ikut jadual seminar start pukul 8pagi, tapi kami sampai dewan seminar tu pukul 9pagi..heeeeeee ;p nasib baik kami sampai2 tu seminar baru nak start...

mula2 rasa macam menyesal jew attend seminar ni but bila dah dengar ceramah terus rasa sangat bertuah attend seminar ni..yang aku heran, sepanjang seminar mata aku segar bugar jew..almaklumlah kalau cerita pasal duit2 ni mata segar...kalaulah boleh tengok dalam2 mata aku, nampak la simbol doit dok keching keching kat anak mata ni...hehehehehe...

penceramah pun muda belia lagi..umur baru 24 tahun (tua setahun jew dari aku) tapi sangat petah,memang nampak sangat profesional & berpengalaman..nama penceramah ni cik mazlianul yusma maznan..dia ni perunding untuk hijrah wealth management sdn bhd..

ni la cik mazlianul..so sweet la dia ni..penampilan pun sweet...
masa dia berceramah aku tengok jew style tudung dia..so gorgeous....heeeeee :)))
ha objektif seminar ni untuk panduan pelajar cara nak uruskan doit kat poket & merancang flow duit tu bila dah kerja nanti..salah satu tip berguna untuk simpan duit dengan menggunakan sistem sampul..kalau korang nak tau lebih detail boleh la search kat google "envelop system"..sistem sampul ni kite asingkan siap2 komitmen kita, & namakan setiap sampul tu..salah sorang client hijrah wealth ni amalkan sistem ni & now duit dia dalam tabung haji lebih kurang setengah juta ringgit..cash tau, ni tak termasuk kereta, rumah dll..wowww...lagi la keching keching mata aku ni..hahaha...

lagi satu informasi berguna yang aku dapat ialah senarai bank yang tak islamik dan insurans yang haram...

bank tak islamik:
UOB
Bank of Bangkok
Scotia Bank

insurans yang haram:
MCIS
AIA
Great Eastern
Kurnia
MAA Insurance
ING Insurance
Prudential Insurance..

so for those yang ada guna bank or insurance dari syarikat ni hope boleh la bertukar kepada yang lebih islamik contohnya bank islam (bank) dan  takaful Malaysia (takaful syariah)

yang paling menarik kan, cik ni suggest, untuk perempuan, kalau kahwin nanti mintak la hantaran kat bakal suami korang polisi takaful..bukan pew kalau dah kahwin & dapat bencana or kematian, boleh jugak tampung hidup korang..bijak tak??hehehe..tapi betul jugak tu idea cik tu..kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa hadapan..so sediakan payung sebelum hujan..heeee :))) lagi satu kan cik tu pesan yang muda2 ni cepat2lah daftar tabung haji dan mula menyimpan dari sekarang..(baru jew tadi aku daftar tabung haji dengan hajar kat fakulti :)))) )

time seminar ni ada jugak jual buku tapi aku tak beli sebab bajet takdak..heeeeee


okehlah, ni jew yang aku nak cerita..hope korang dapat sikit informasi.. :)

lepas balik dari seminar tu sempat lagi singgah & bergambar kat labu sayung uitm puncak alam ni..bila lagi kan nak bergambar..tapi kalau bergambar time malam lagi best sebab lampu & pencahayaan cantik sangat..

heeeee :)))

tenks for reading...salam :))

9 comments:

  1. labu sayong masa kat uitm perak ko tanak lak tangkap kan

    ReplyDelete
  2. haaa..bru aku igt..labu sayung uitm perak 2 tengah2 alam..segan aku nk bgmbr kat situ..tp klu p sne, tringin gk nk bgmbr kt situ..hehehe

    ReplyDelete
  3. haha..la..nmpak la u kt seminar ari tuh..adoyai..
    jeles ok!xdpt mik pic dgn cik tuh..

    ReplyDelete
  4. hehehe...ari 2 pun dier kelam kabut ramai duk serbu dier..

    ReplyDelete
  5. itula shaz ptotnyer awk g ngn ilah.die glemer skrg ni taw.hihihi

    ReplyDelete
  6. hahaha..glemer menda nya..aku lalu lalang xde spe pon yg nk bgmbr ngn aku..2 tnde nye aku xglemer lg..hahaha

    ReplyDelete
  7. ila.. jumpa gak blog awk nie.. watster la nie.. ingat x? hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. watzzzzzzzz...mesti la igt awk....siapa leh lupe dr love time present kelas pn norizan tu..hahaha..mcm mana leh jumpe blog sy ni? :)

      Delete