Tuesday, January 4, 2011

tomok sudah tiada :(

Reactions: 
tanggal 29 disember 2010, tomok telah meninggalkan kami sekeluarga...tomok dah mati..tomok dah takde..huhuhu..sedih...ha jangan confius yer..tomok yang dimaksudkan bukan ler penyanyi tu..tapi kucing kesayangan abah aku yang di namakan tomok..asalnya kami panggil tomok ni tompok..tapi disebabkan anak buah aku si aiman tu suka-suka hati jew panggil tompok tu tomok, lama-lama melekat pulak nama tomok tu..hehehe..

tomok ni lain daripada kucing yang pernah kiteorang bela..kami bela dia dari kecik lagi..mak & adik beradik dia yang lain semua mati time dia baby lagi..tomok ni manja sangat dekat abah aku..bayangkan abah masuk tandas, sanggup tomok ni tunggu depan pintu tandas tu..kalau abah aku berkebun 3 jam, selama tu la tomok ni akan setia tunggu abah aku sampai siap berkebun..dia perhatikan je abah buat kerja..kalau abah bersihkan rumah sewa, dia akan tetap tunggu..kadang-kadang tomok nampak abah aku nak pergi rumah sewa tu, cepat-cepat dia lari & dia dah sampai dulu kat umah sewa tu daripada abah..hehehe...

lagi satu keistimewaan tomok ni, dia ni kalau kiteorang bagi makan & ada kucing lain datang menyibuk nak makan sama, dia akan beralah..lepas tu bila makanan dah habis mula dia mengiau-ngiau..ha time tu memang la makan penyepak aku..hahahaha..*aku agak ganas dengan tomok.. ;p yelah, time makanan banyak boleh pulak beralah dengan kucing lain...bila makanan dah habis, sibuk mengiau2 nak makan..geram jugak di buatnya..


selain tu tomok ni kucing yang sangat pembersih..bulu dia sangat bersih dan halus..kalau aku pegang-pegang dia, tak sampai seminit dia akan bersihkan badan dia..*eleh macam la tangan aku ni kotor sangat..ceh..

tapi dua benda yang aku tak suka dengan tomok ni..1st, dia ni MENGADA-NGADA..menci aku..huh..mengada-ngada dia akan datang bila nampak abah aku..mula la mengiau-ngiau macam la aku tak bagi dia makan..konon-konon nak mengadu kat abah la yang aku ni dera dia..kuang asam punya tomok..rasa nak sembelih-sembelih jew tau time tu..

2nd bila dia lapar, kita tengah buat kerja & nak pergi ke sinki or peti ais, dia akan block jalan kita..geram tau..di sebabkan nak elak dari terpijak dia, kita pulak yang terhuyu-hayang nak terjatuh..cis...dan time tu, memang makan penyepak la dia..hahahahahaha...*kejam ke aku ni ek??tak kan..heeee ;p

owh yer, lupa nak cerita bagaimana tragisnya cara kematian si tomok ni..huhuhu..hmm..tak tau la macam mana nak start cerita ni..huhuhu..hmmmmm....malam kejadian tu, sempat lagi abah bagi makan nasi lauk sardin kat tomok..sempat lagi abah main-main dengan tomok..sempat lagi abah urut-urut perut tomok..dan lebih kurang pukul 4 pagi, abah tak boleh tido so dia pergi luar rumah & tengok tayar kereta mak macam kempis..so abah decided to went petronas untuk isi angin tayar tu..tak sampai 5 minit abah keluar, along call cakap tomok kena gigit dengan anjing..

along cerita time tu dia dengar bunyi bising macam anjing kat luar rumah..dia pun keluar la tengok dengan sebatang kayu belati..*wah macam hero pulak..hehehe..along ingat kucing dia (KECHIK & anak2) yang kena kacau dengan anjing-anjing tu..tapi rupanya si tomok..huhuhu..time tu leher tomok dah di gigit dek anjing-anjing tu..bukan sekor dua anjing tapi more than ten dogs..WTFishhhhh....anjing jahatttttttt.....along sergah hanjin2 tu, tapi boleh hanjin2 tu buat bodoh..along ketuk motor abah yang ada alarm khas tu, baru hanjin2 tu bertempiaran lari & lepaskan tomok..tapi time tu tomok dah mati...dah matiiiiii..huhuhu..sedihnya...
ayam pon jadi kawan tomok tau..heeee ;p

aku sedih ada dua sebab..1st sebab walaupun aku selalu marah-marah tomok, tapi aku sayang jugak kat dia..bila cuti semester, aku yang bagi dia makan...aku yang selalu belasah bantai dia bila dia nakal..2nd sebab tomok mati masih teruna..*confident jew aku cakap dia teruna..hehehe..auwww..sedih mak nyah :( tak sempat dia nak merasa berawek2, dah mati...tak sempat dia nak tinggalkan zuriat dia..huhuhu..tomok mati bujang...uwaaaa :'( hanjin2 jahattttt...

yang paling terasa of course la abah aku...dia yang paling sayang tomok tu..dia lah tempat si tomok ni meleseh2..kalau tak ada lauk, sanggup tu goreng ikan untuk tomok padahal ikan tu untuk lauk kiteorang...sampai kiteorang tak cukup lauk tau..apa-apa pun dia dahulukan tomok sampai sometimes aku cemburu..pelikkan cemburu dengan kucing..kekekeke..tapi kan bila mak tanya abah, sedih tak tomok dah tak ada...abah jawab biasa jew..tapi kiteorang tau abah sedih gila...biase la orang laki ni kan ego..mana nak tunjuk sedih..kiteorang tau abah tu jenis makan dalam..dia sedih dia simpan sorang2 je..

abah rasa bersalah sangat keluar sekejap untuk isi angin tayar tu..sebab katanya kalau dia tak keluar, mesti dia dapat selamatkan tomok..tak pun tomok mesti lari menyorok bawah kereta..tapi disebabkan kereta pun tak ada, jadi tomok tak ada tempat lain nak berlindung & menjadi mangsa hanjin2 gila tu..huhuhu..tapi apakan daya, dah takdir tomok macam tu..terima jela kan...

dan aku baru perasan yang tomok ni ada buang tebiat bbrape minggu dan hari sebelum nak mati tu..

1st selama dia hidup, tak pernah dia duduk baring2 atas sejadah..tapi seminggu lebih sebelum mati tu, dia boleh landing atas sejadah kat bilik solat..hangin la kiteorang..

2nd dia boleh baring atas katil betul-betul tempat mak aku nak tidur..mak aku pun hangin la..nasib baik dia sempat melarikan diri..kalau tak memang nak kena la si tomok ni...

3rd sehari sebelum dia mati tu memang dia tak datang kat dapur langsung..selalunya bila aku masak tengahari aku bukak pintu dapur & dia akan datang mengiau mintak makan..tapi sehari sebelum tu dia tak datang langusng..tak nampak batang hidung la kate orang..hehehe

4th beberapa jam sebelum dia mati tu, abah potong rambut aku & adik dekat depan rumah..time abah sapu rambut2 tu, n tomok just duduk tepi pintu tengok je abah aku menyapu..tak ada pulak dia nak masuk rumah..selalunya pantang pintu terbukak, meluru je dia masuk...huhuhu..

bila tomok dah tak ada, baru lah aku faham kenapa dia buat perangai sebelum mati...dia buang tebiat rupenya..hihihi..

siasat punya siasat, baru lah kiteorang dapat tau hanjin2 ni datangnya dari kawasan pejabat honda (lingui) yang baru dibina dekat2 area rumah aku tu..banyak tau hanjin yang diorang bela..berbelas ekor..hanjin2 tu dikurung time siang, n dilepaskan time malam..WTFishhhh...dasar cina bodoh bangang pentingkan diri sendiri..dia tak fikir ke kesan lepaskan hanjin2 tu malam-malam..elok hanjin2 ni di bunuh & bangkai tu letak depan pejabat honda tu..baru padan muka..huhuhu.. *sorry..teremosional pulak..huhuhu..

apa-apa pun, kena la terima hakikat yang tomok dah tak ada..yang ada hanyalah kenangan bersama-sama dia..sobs3..mak pun dah tak bagi bela kucing lagi dah..sebab dia tak mau sedih2 kehilangan kucing kesayangan..hmmmm.....tomok ni satu dalam berjuta..kalau pun dapat kucing lain lepas ni, tak akan sama dengan tomok yang setia & manja tu..

kubur tomok depan rumah..


~TAMMAT~

0 comments:

Post a Comment