Friday, January 7, 2011

header blog

Reactions: 
bila aku bosan tahap cipan maksimum, aku mesti nak edit gambar..dari dulu lagi memang hobi aku suke mengedit gambar..rasa seronok sangat bila dapat mencantikkan muka yang tak seberapa nak lawa ni..hehehe..itu la yang di katakan gambar boleh menipu..hahaha..

aku pun tak tahu la macam mana aku boleh berkebolehan mengedit gambar..yang aku tau aku memang minat benda ni sejak daripada aku ada laptop time diploma dulu..first software yang aku guna Microsoft Office Picture Manager..time tu rasa wahhhhh terernya aku edit gambar..hahaha..padahal time tu baru pandai contrastkan colour, cerahkan gambar..*poyo jew lebih ;p

bila da bosan guna microsoft office picture tu, aku belajar pulak guna adobe photoshop..tapi time tu just tau buat yang basic je macam tambah tulisan, gune lighting effect..lepas tu member aku namanya najwa, dia lah yang ajar aku macam mana nak create new picture..gambar gerak2..*tapi sekarang dah lupa step nak buat gambar bergerak tu..hehehe

then bila da up sikit, aku guna software photoscape pulak..tapi bagi aku la, dalam banyak2 software yang aku gune untuk edit gambar, photoscape la paling senang dan paling cantik hasilnya..tapi effect untuk photoscape agak limited la kalau nk compare dengan adobe photoshop..but photoscape still be my 1st choice :)

sekarang ni teringin nak belajar guna adobe illustrator sebab hasilnya sangat cantik kalau guna software ni..but problemnya aku tak reti guna..siapa la yang sudi ajar aku ek..hehehe.. :)

semenjak ada blog ni, kerja aku asyik nak buat header blog jew..even tak berapa pandai tapi nak buat jugak..header ni aku belajar dari blog ezan ..asal ada masa jew nak edit header..ntah apa-apa la aku ni kan..sampai satu masa baru aku perasan, dah banyak header yang aku buat..hahaha..bukannya nak pakai semua pun..tu la yang dinamakan hobi..heeeeeee ;p

my 1st header..serabut giler kan..tapi aku suka benda2 serabut macam ni..hahaha..

ni daripada 1st header aku tambah background colour..

i love cartoon..ngeh2

2nd header yang aku gune untuk blog..tapi yang ni pon serabut gak..hahaha..so crowded dengan kartun..

3rd header..ni ok sikit..even still crowded dengan ntah apa2 benda but kemas sikit compare dengan yang sebelum ni

ni simple je..tapi aku tak gunakan untuk blog sebab muka ni nampak serious sangat..kang orang takut nak singgah blog bila tengok muka macam ni..hahaha

tengok tu, still nak letak gambar kartun..hehehehe

me in black..hahaha..

ni ok sikit..nampak smart kot gambar hitam putih..ntah la..pendapat aku jew kot..hehehe

yeay!! cartoon again..love it :)

ni current header..aku suka ni sebab nampak kemas..tapi still ada elemen2 kartun..hehehe
ha bukan header aku je yang aku buat..untuk incik rashid pun aku buat juga..saja suka2..hilangkan kebosanan..incik rashid tak suruh buat pon..aku je yang gedik nak buat..hehehe

1st header untuk incik rashid..time ni dia da register blog tapi tak create nama blog lagi..

ha yang ni pulak incik rashid dah create nama blog..just ordinary guy tu aku yang bagi..ntah apa2 la aku ni..tak commercial langsung kan..hehehe

header ni tak berapa kemas sangat..

hehehe..sesuai ke aku letak gambar kartun untuk blog orang lelaki ek?

ni ok sikit kot..tapi still nampak macam kebudak2an..

lastly, aku buat macam ni je..nampak matang sikit..hehehe..
kan best kalau aku terer bab2 design ni..boleh buat bisnes sampingan macam blog ezan tu..1 header rm10..wow..bestnya...ingatnya nanti dah kerja nak ambil kursus design2 ni..mesti best :)



update:


 yeay!!berjaya jugak buat header transparent...nak tengok hasil header transparent  ni bila dah letak kat blog leh la tengok kat incik rashid punya blog..aku belajar header transparent daripada blog intanurulfateha ..best sangat baca blog dia..macam2 tutorial ada..to ezan & intanurulfateha: keep up a good work ya..banyak2 kan lagi tutorial..at least for those yang tak pandai(aku ler 2) leh jadi pandai buat menda2 alah ni..hihihi.. :)






23 comments:

  1. banyaknya header, hehehe rajin betul awak buat :)

    ReplyDelete
  2. hihihi..ni pun blaja dr ezan..thanx ya..nti wt la tutorial cmne gune adobe illustrator..hihikhik.. ;)

    ReplyDelete
  3. suke juga mngedit!
    tp tak pndai!
    hehe

    ReplyDelete
  4. xpe..xpndai boleh blaja..lame2 nti terer r..kn3..hehehehe

    ReplyDelete
  5. insyallah leh jew..nk tau kew?hehhee

    ReplyDelete
  6. wah......cantik la header u wat..
    leh la watkan tok i....
    i xreti pasal blog sgt..
    budak bru belajar..hee~

    ReplyDelete
  7. ala wak, biasa jew tu..
    leh jew tp kne tgk masa free la..la ni bz ckit..hehehe..sy pun xdela terer sgt bblog ni..stkt yg basic2 jew..klu advance mcm blog lain tu kena mnuntut ilmu lagi..hehehe :)

    ReplyDelete
  8. sokayy.....tgok cntek la....sy minat pink...tgok sweet giler laa....

    ReplyDelete
  9. hehehe..gurl dgn pink mmg xleh d pisah kn..pink nmpk lembut kn..hehehe

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. wewwitt..suma lawa...wink3~ ^__^
    blaja slow2 lama2 kompem terer ...
    design nie kena slalu praktis...then dpt improve resultnya nnt...wink2~ :)

    ReplyDelete
  12. yeke..tenkiu2..hehehehe...
    insyallah..tp skg da lupe step nk wt..hahaha

    ReplyDelete
  13. CANTIK BLOG TU... SY NI BARU NAK BELAJAR

    ReplyDelete
  14. boleh tolong ajar x?cantik blog awak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih :) ce tgk balik kat archieve..ada tutorial untuk yang nak belajar :)

      Delete
  15. Replies
    1. aigoooo..rasa nak pengsan bila sifu cakap mcm tu..hahahaha :)

      Delete
  16. hy , jom jadi kawan , http://nyumnyumsedapnyee.blogspot.com/

    ReplyDelete