Friday, December 3, 2010

udang pedas bkuah pekat..

Reactions: 
~~udang pedas bkuah pekat..ok x name resepi neh??hahaha..xglemer la name resepi neh~~

jom msk2..ni resepi pling simple but sdp..sdp kew???leh la..hehehehe

bhn2:
udang segar dr pasar ;p
cili api pedas xhengat dunia ;p
bwg putih
bwg merah
halia
carrot
tepung jagung
garam secukup rasa :)

cara2 msk:

mule2 kopek la udng 2..buang bhgian kepale n ekor dier..klu kowg ske gigit pale dier, xyah la buang..
lepas 2, kopek la bwg putih dlm 4 ulas, bwg merah 5 ulas, n halia sebesar ibu jari kaki..
utk cili api, pastikn kowg buang tgkai dier..
tumbuk ke semua bhn2 td (bwg putih, merah, halia n cili api)
klu tkot cili msuk mate time mnumbuk 2, kowg blend jela sng..
carrot 2 potong bulat2 leh, potong pjg2 leh, potong bentuk love pon leh..ikot suke hati kowg la eh...
bancuh tepung jgug..agk2 dlm 2 sudu ckup la..byk sgt jd ape lak nti kuah nye 2..

next tumis bahan2 tumbuk td smpai naek bau..jgn smpai hangus okehhh...then msuk kn carrot..letak ckit air..kasik dier empuk dlu..klu ske rangup2, wt spruh msk jela carrot 2..next bru msuk kn udang..msuk kn garam..jgn tlebih, nti drh tigi naek..lastly, msuk kn bncuhan tepung jagug 2..biar smpai kuah jd pekat+likat..

lauk sedia d hidang bsme2 nasi pns..

slmt mcube :)

p/s: ade bkt jd chef x...hahaha

0 comments:

Post a Comment