Sunday, December 26, 2010

rabun & spek mata

Reactions: 
2 comments
aloha..!! :)
siang tadi temankan adik aku buat cermin mata baru dekat jj kepong..dia ni setahun 2 kali kena tukar spek mata tau..aish..ngada-ngada betul..but actually doktor yang sarankan dia tukar spek 2 kali setahun sebab power cermin dia selalu naik..

bestnya tentang kedai spek mata yang aku pergi ni sebab time aku beli spek dulu, kalau beli spek 2 pasang, 1st spek ikut harga asal, 2nd spek jadi setengah harga daripada harga asal..wow!! best...tapi tadi aku pergi promosi tu dah tak ada..sekarang dah tukar promosi..kalau beli 1, tambah rm10, dapat lagi 1 spek..tapi spek yang rm10 tu tak ada kualiti sangat la..biasa-biasa aja..but ok la tu kan..hehehe..

ni la spek yang dipilih adik aku..yang depan tu yang harga rm10..yang belakang tu rm198..jenama disney..berbaloi-baloi..ahaks.. adik aku cakap yang murah pakai dekat hostel..yang mahal pakai time pergi sekolah..
 cun kan..hahaha..aku dah cakap tak payah susah-susah pilih spek..ambil je spek ni..lagi cun apa..tapi adik aku tak mau..
tadaaaa~~cun tak??wakakaka ;p
mak terpegun dengan ke'cun'an adikku..ahaks..


ok la nak cerita sikit pasal rabun ni..macam-macam jenis rabun ada..ada rabun jauh..ada rabun dekat..ada rabun malam..rabun itik ayam pun ada..hehehe..macam aku pulak jenis rabun jauh..sama la macam adik aku tu..aku start pakai spek sejak darjah 4..tapi time tu power cermin rendah lagi..dalam 50 je..lepas tu tak pakai dah until masuk form 1..time tu duduk belakang sekali..so bila dah selalu mengeluh tak nampak, mak aku pun bawak p kedai cermin mata..rupa-rupanya power dah naik ke 150..tambah ada silau lagi..ceh..sekarang dah naik dalam 350..banyak kan..huhuhu..rabun jauh ni selalunya terjadi disebabkan titik tumpuan jatuh depan retina..sebab tu la bila tengok objek jauh pandangan jadi kabur..sobs3..

dua beradik yang RABUN..hahahaaaa.... 
 hi...saya la si rabun tu..dah la rabun, gemuk pulak..aish..=.=' hahaha
 gambar yang tiada kena mengena dengan artikel..saja nak mencapapkan diri ini..lalalalalala~~

kadang-kadang rasa cun jugak bila pakai spek..boleh cover mata sepet & hidung kemek tu..hahaha
aku ada satu pantang iaitu pantang jumpa cermin..ngeh3 :)

tanda-tanda rabun jauh yang aku alami dulu:
  1. tak boleh tengok objek jauh dengan jelas (kabur)
  2. sakit kepala
  3. mata jadi letih
  4. mata jadi lebih sepet sebab kecilkan anak mata untuk tengok objek jauh..hehehe..

dulu mase kecik-kecik teringin sangat nak pakai spek tau..konon-kononnya bila pakai spek macam budak bijak pandai je..hahaha..tipu semata-mata je tu..selalu la pakai spek arwah wan, mak atau abah..konon-konon biar la mata tu rabun..lepas tu suka baca buku dalam gelap-gelap..bongek kan..nah sekarang, baru menyesal..=.=' rasanya kalau mata normal lagi best..tak payah susah-susah beli spek baru la, tukar cermin baru la..

HAHAHAHA...tergelak beso aku tengok pic anak buah aku ni..but i like this pic damn much!! :)

mak pun nak test jugak..dia plan nak beli 1 untuk dipakai khas time mengaji al-quran :) 

 aiman sedang membuat gaya anak kurang upaya yang kekurangan kasih sayang..hahahaha..aiman2 :)

hulurkan tangan, ringankan beban..ahaks..

nak try pakai contact lens tak berani pulak..takut la entah apa consequences nya..kadang-kadang geram tengok kecomelan model contact lens yang berwarna-warni tu..nowadays harga pun dah murah..tapi kn aku pernah baca kat newspaper yang contact lens yang murah especially dari korea tu bahaya sebabnya kita tak mendapatkan nasihat daripada optometri tentang kesesuian contact lens tu dengan mata kita & akhirnya ia boleh menyebabkan kita buta..OMG!! tak mau!! tak mau!! lebih rela pakai spek je..huhuhu..

cantik lagi pelik..adakah anda sanggup untuk menanggug risiko kehilangan penglihatan???

tapi kalau korang dari golongan orang kaya yang duit terlebih-lebih tu boleh la buat rawatan laser untuk pulihkan mata yang rabun tu..tapi ada bran ka??hehehe..

p/s:  bersyukur apa adanya aku..masih boleh melihat walaupun terpaksa menggunakan spek..itu lebih elok daripada tak dapat melihat langsung..kan kan kan???hihihi

~TAMMAT~

Saturday, December 25, 2010

Friday, December 24, 2010

mid valley lagi :)

Reactions: 
0 comments
yeay!! tengok wayang lagi...kali neh aku pergi dengan adik aku pulak disebabkan en odong aku tu berada nun di sabah..huhuhu..rindunya kat dia..erkkk... *G.E.D.I.K P.O.Y.O.. :)

bukan pasal en odong aku nak cerita kali ni, tapi nak cerita keseronokan tengok wayang dengan adik aku..kali ni tengok cerita rapunzel & hantu kak limah balik rumah..even cerita rapunzel ni dah lama ditayangkan, but aku still tak mau lepaskan peluang untuk tengok cerita ni..sebabnya:


  1. aku suka tengok cerita kartun (emm..macam budak kecik)
  2. aku suka tengok wayang 
  3. aku suka bila orang belanja aku..muahahahahaha *gelak kejam*
dan sebab aku tengok cerita hantu kak limah balik rumah:

  1. aku suka tengok filem melayu (dekat dengan jiwa melayu aku neh)
  2. aku suka tengok cerita kelakar (boleh release tension)
  3. aku suka tengok cerita hantu (sebab hantu pun suka tengok aku..erkkk)
mula-mula tu plan nak tengok cerita hantu kak limah je..tapi disebabkan mak bagi duit subsidi tambahan untuk makan, so dengan rasa tak bersalahnya kiteorang tengok dua filem sekaligus dengan duit tu..hahaha..tak pe, tak makan pun tak kisah, janji dapat tengok cerita best..lagipun mak pun bagi duit banyak sangat, guna untuk makan pun berlebih-lebih, so kita perlu manfaatkan peluang yang ada tu..hehehehehe~~

lepak-lepat at foodcourt atas..
di sebbkan  bosan menunggu time masuk wayang, lebih baik bergambar dulu :) 
(: nur syalillah & nur syaheerah :) 
owh no...aku makin gemoksss..tak suke..tak suke :( 
ni la salah satu penyebab kenapa aku makin gemoksss..ahakssss...sila abaikan lobang hidung aku yang agak bulat+besar itu..hahaha

cerita rapunzel tu memang giler best r..dah la cute..eee...geram aku tau..jalan cerita pun best..yang tak boleh blah, kiteorang menangis part eugene tu mati kena tikam..kesian dekat rapunzel..tapi tengah layan perasaan sedih tu, tetibe eugene tu hidup balik sebab terkena air mata magic si rapunzel tu..citttt...membazir ayor mata teman jew..aishhhh.... :D kalau keluar dvd nya, nak beli la..tak pun suruh en odong downloadkan movie neh..jimat+pantas...*tak ada sivik langsung kn..hehehe


so cute :)

cerita hantu kak limah pulak memang kelakar..tapi kadang-kadang rasa macam lawak bodoh pulak..btw, aku anggap je filem ni sekadar menghiburkan..ada part yang aku rasa agak geli+kotor..part yang bomoh siam kononnya nak panggil hantu kak limah, tapi hantu tetek  kopek tuttt pulak yang keluar tu memang agak tidak sesuai la..adik aku pun geli..tapi tak pelah..boleh dimaafkan la sebab tak la selucah filem omputeh tu..hihihi..

setelah puas tengok cerita rapunzel, perut pun terasa lapar..kiteorang beli donut big apple & makan nasi campur dekat foodcourt bawah tu jew..sebabnya:
  1. murah+sedap
  2. kiteorang datang awal, time tu GSC pun belum bukak kaunter lagi..so kiteorang lepak dulu dekat foodcourt atas tu sambil makan nasi lemak..tetibe aku nampak macam ada benda lari bawah meja..aku tengok rupa-rupanya TIKUS...2 ekor tikus okeh..mak aih...geli aku nak makan foodcourt atas tu..sinki da la bocor..kotor..makanan mahal..ada tikus pulak tu..eeeee...dah la beso tikusnya..eeeee..taubat nak makan dekat situ..foodcourt bawah tu aku tak nampak lagi tikus berlari berkejaran..kalau nampak, taubat gak nak makan kat situ..huhuhu..
lepas makan sambung tengok cerita hantu kak limah pulak..bila dah habis temankan adik aku pergi solat dulu..aku??bendera pakistan la..hehehehe..after solat baru lah pergi jalan-jalan, ambil gambar dengan teddy bears..yihhaaa..ni aku suke..sakan aku bergambar dengan adik aku..yelah time pergi dengan en odong hari tu macam tak puas sangat..kali ni makin banyak patung ada..tapi ada juga patung yang dah cedera  terkoyak sampai terkeluar kapas teddie tu..sakai betul lah orang yang koyakkan teddie tu..isk2..aku tengok adik aku la yang excited tengok menda alah ni semua..aku dah tengok dulu, so kurang la sikit terujanya..

ni pic bersama teddy bears & patung-patung..









ada spotlight kat situ..so muka kitaorang nampak bercahaya.. 
 auwww..silau~~
 tembak perut dia...hehehe

yang kiri coklat tu nama dia odong..yang kanan putih tu nama dia mojako..ahaksz 
*pasan macam patung aku pulak 


ni lagi satu teddy besar..tapi hitam.. 

 tersengih je patung ni dapat pegang tangan syaheerah..gatal ek kamu wahai patung..hihihi
besh2..dapat peluk2 :) 


 cantik kan effect lampun pokok krismas ni :)
 sangat berat teddy neh..tak tahu la berapa kilo ni..


kemeriahan pameran patung-patung sempena krismas di midvalley :) 
selamat tinggal teddy..kan best kalau dapat bawak balik :)

balik macam biasa la, tunggu mak dekat bus stop bank negara..

sempat lagi snap pic sambil tunggu mak..hehehe.. 
balik tu, kami singgah jap kubur wan..mak dah rindu dekat wan..aku & adik duduk dalam kete..aku kan period bendera pakistan..so better duduk dalam kereta..adik pulak dah tidur keletihan..hehehe..

rasa puas sangat dapat berjalan hari ni..sebabnya dapat tengok dua filem dan dapat bergambar dengan teddy bears pameran krismas tu..yang penting adik aku pun happy..yelah duduk terperap kat rumah pun bosan jugak..bila ada aktiviti bergonjeng jalan-jalan macam ni baru syok :) lepas ni dia dah masuk sekolah asrama, bila lagi boleh buat aktiviti soSIAL macam ni..hehehe..

~TAMMAT~