Saturday, March 7, 2015

Kegembiraan Berkerja di Lembaga Zakat Selangor (Part II) - Kenangan Berkursus

Reactions: 
0 comments
Bila dah berkerja status tetap ni salah satu perkara yang kena kejar adalah KPI..apa itu 
KPI? KPI stands for Key Performance Indicators.  KPI ni kiranya macam penilaian kepada prestasi kakitangan berdasarkan kepada ciri2 atau petunjuk yang dah ditetapkan boss.  Salah satu petunjuk yang ditetapkan ialah kursus. Untuk mencapai status kursus yang cemerlang gemilang dan terbilang kenalah attend training course selama 60 jam sepanjang setahun.  Dulu masa kerja status sementara teringin sangat nak pi kursus..tapi apkana daya, langsung tak berpeluang. sobsobsob..

so bila dah dapat peluang pi kursus ni memang ler seronok..first kursus yang aku pi kat LZS ni ialah kursus 2 hari induksi.kursus ni khusus kepada kakitangan baru bagi penerangan struktur dan fungsi setiap pejabat di LZS. ada waktunya syok..ada waktunya mengantuk..biasalah tu kan.

hi..my name is syalillah..
dulu kan hobinya mendoodle..la ni dah tak ada masa nak mendoodle so kite mendoodle atas kertas pon jadilah..

yang ni organization chart pejabat aku - pejabat perkhidmatan korporat..nampak tak gambo aku..mesti tak nampak kan..hahaha..

ehem2...time kursus terindu kat si dia..iskkk..gedik nauuuu...heeee

ni la wajah2 kakitangan baru kemasukan bulan 3 2014..ramai yang pangkat adik2 je ni..terasa diriku semakin tua T__T

dari kiri depan : hidayah, huda, nurul, azreena, aku & kak sya :)


*******************************************************************
Next Kursus

ada kisah disebalik nak pi kursus ni..actually yang suruh aku pi kursus ni boss aku la..aku memang nak pi tapi memandangkan aku ni tak ada transport sendiri so hati tu berbelah bahagi nak pi..kursus ni buat 2 hari kat hotel dePalma Shah Alam..tapi nak cakap takleh pi kat boss memang la tak berani..boss pon berusaha carikan staff yang pi kursus ni supaya aku leh tompang naik kereta dorang..tapi kebanyakkan pi terus dari rumah..tak singgah ofis..nak menangis dah time ni sebabnya tak ada transport..lagi satu malu nak menumpang2 orang..takmo susahkan orang lain nak kena pickup aku kat ofis..alhamdulillah ada akak opis ni sudi tumpangkan untuk hari pertama..namanya kak azura..sampai sekarang aku ingat jasanya dia.. balik pulak aku tumpang kak nor..suami dia hantarkan kat tepi jalan area rumah sewa aku..hari kedua pi n balik aku tumpang kak nor..alhamdulillah..Allah permudahkan urusan aku..insyaAllah kalau suatu hari nanti diaorang mintak tolong aku kena tolong diaorang balik :)

ha tengok tu..teringat lagi kat si dia..ngada2 betul..hahaha..

************************************************************************
NEXT KURSUS


kursus ni untuk menambah ilmu pengetahuan berkaitan zakat..memang syok la kursus ni sebab aku ni memang ler kosong tentang zakat..yela aku ni bukan dari aliran sekolah agama..memang tau zakat tu salah satu rukun islam..tapi dari segi pengiraan seriously tak tau..so kursus ni membantu aku faham apa itu zakat..cumanya kursus ni dibuat dua hari je..memang tak cukup masa nak cover semua..insyaAllah next month aku pi lagi kursus ni untuk mantapkan lagi pengetahuan tentang zakat..

aku, kak sya & huda..huda ni pon dah resign sekarang..dapat kerja kat LHDN..

alamak aku lupa dah nama dorang ni..aku ingat yang tudung pink tu je sebab satu group masa induksi..namanya nurul..dia jaga kaunter zakat daerah subang..

aku & kak sya lagi..time ni makan malam..sempat lagi bergambo..

dayah & ina masuk sekali..

belajar waktu malam agak mengantuk la gak..hehehe

kat zakat ni ramai muka cam anak dara..tapi sebenarnya dah jadi mak dara..hahaha..tudung coklat n hitam tu dah kahwin & ada anak pon..aku jugak yang tak kahwin2 lagi T__T

ustazah zakat - ustazah syahrina..

sepanjang dua hari berkursus each group kena kumpul point..point dikutip bila ada soalan dikemukakan atau dapat jawab soalan..group yang masuk lewat ke kelas kena potong markah..so semua jadi punctual..cuba kalau tak buat cam gitu kompom ramai yang masuk lewat..hehehe..

group kami dapat nombor tiga..kalau ikutkan yang banyak jawab soalan kak sya la..sebab kak sya memang terror..peguam lulusan uiam la katakan..hahaha..kami ni dok menumpang tuah kak sya je..


kenangan bersama..walaupun tak satu ofis, jarang jumpa, tapi ukhwah sangat erat..tu la salah satu kegembiraan bekerja di LZS :)



sekian

Sunday, February 22, 2015

Kegembiraan Berkerja di Lembaga Zakat Selangor (Part I) - Farewell Party Mai & Kak Nor

Reactions: 
0 comments
24hb Februari ni genap la setahun aku bekerja di Lembaga Zakat Selangor..syukur Alhamdulillah setakat ni hati aku sangattttttttttttttttttttttt seronok bekerja kat LZS..aku kasi 5 bintang kat staff2 LZS especially kat staff pejabat perkhidmatan korporat..

Kali ni nak update kisah2 sepanjang setahun aku bekerja di LZS..kiranya ala2 throwback la..padahal sebenarnya malas nak update blog..heeeee..aku akan buat part by part..ikut kelapangan masa aku nak menaip..

untuk part I aku nak cerita kenangan farewell a.k.a potluck party..

kalau cerita bab potluck memang kami semua suka..tapiiiiii GM kami sebenarnya tak berapa suka kami buat majlis makan2 camni..sebabnya dia tak suka staff guna masa bekerja untuk aktiviti yang tak ada kaitan dengan kerja..dia xmo makan berejam2..kerja xsiap2..subhanallah..nampak tak nilai-nilai yang cuba diterapkan oleh GM kami..amanah dengan waktu bekerja..tapi sesekali tu ada la jugak kami buat makan2 untuk meraikan staff yang berhenti atau bertukar pejabat..n kalau bos pi outstation ataupun bercuti baru la masing2 berani buat potluck..

1. Farewell Party Mai.

makan-makan ni sempena perpisahan Mai - setiausaha GM kami..masing2 bawak bekal masing2..macam2 menu ada..aku ni memang jenis malas nak masak..so aku bawak keropok ikan goreng je..mudah, ringkas, senang, jimat belanja, jimat tenaga..kehkehkeh..

ni kak nor..orang nya ya Allah sangat soft spoken..sangat lemah lembut..berbudi bahasa..position aku ni dulu kak nor yang pegang..pastu kak nor naik pangkat jadi exec..so aku la yang menggantikan tugas dia :)

wahida..kat entry sebelum ni aku ada cerita pasal dia..kalau nak tau dia punya teh tarik sebijik macam kat kedai mamak..nyummehhhhh..

sesi menyusun makanan..sambil2 susun tu tangan mencapai sebijik dua kuih..hehehe..yang depan sekali tudung biru tu namanya kak azimah..seorang yang sempoi..dia la penyeri ofis..pandai buat kelakar..bila dia cuti sunyi je ofis..kat ofis kena ada sorang dua yang kepala gila2 kan..kalau xde seriously bosan gila kot ofis tu..

ni kuih apam gula hangus yang dibuat mak kak haiza..aku xpernah lagi jumpa kuih yang sesedap kuih yang mak kak haiza buat ni..lembut gilaaaaaa...aishhh bertakung dah air liur ni teringat kesedapan kuih apam gula hangus tu..

macam2 makanan ada..nasi beriyani kambing ada..nasi ambeng ada..laksam ada..kuih jangan cakap la..macam2 jenis...tak termakan ..siap tengah hari makan second round lagi..

ni la mai, orang yang diraikan..nama penuhnya maizatul..selamat maju jaya mai..walaupun xkenal dia ni sebab aku masuk kerja hari isnin, hari jumaat dia dah last day bekerja, tapi aku harap dia berjaya dalam bidang yang dia ceburi..hehehe..

Next...

2. Farewell Party Kak Nor

Macam yang aku tulis kat atas, kak nor ni asalnya one of the team sektor undang-undang..kiteorang panggil SUU je..kak nor dah lebih 5 tahun kerja kat suu..memang dia rapat gila dengan cik najwa & kak haiza n master bab2 kerja perundangan kat lzs..aku ni memang kena banyak menuntut ilmu dengan dia..majlis ni pun kami buat surprise..konon2 nak ajak makan tengahari..hehehe..kami makan kat restoran thai area laman seri, seksyen 13, shah alam..

sebelum order wajib amek gambo dulu sebagai kenang-kenangan..

semua ni cik najwa yang belanja..semoga Allah melipat gandakan rezeki cik najwa..cik najwa ni memang pemurah gilaaaa...ada je benda yang dia nak belanja kami..

alalala..comelnya kak nor n cik najwa..trademark cik najwa bila bergambar mesti buat thumbs up..yeahhh..

aku, kak sya n kak haiza..kak sya time ni baru je masuk..dia pun jenis pemurah gila..kadang2 ada je makanan atas meja dia belikan..roti la..coklat la..kek la..kak haiza pon gitu..suka bagi biskut kat aku..camne nak diet ni..hahahaha..

diorang berdua ni boleh jadi geng..geng xkuat makan..makan sikit da kenyang..aku ni ha makan 2 pinggan..malu kat dorang..hehehehe..

sesi ucapan sedang berlangsung..

ok perut kenyang hati girang..jom kita balik ofis..team suu memang terbaik :)

love all of you..


Friday, February 20, 2015

happy birthday mak

Reactions: 
0 comments
rajin pulak malam ni nak menghapdate kisah pasal birthday lagi..kali ni birthday mak pulak..yang sebenor nya birthday mak dengan aiman dekat2 je..aiman 26hb 1..mak pulak 30hb 1..

alaaaa aku beli kek murah je..tak mampu nak beli kek secret recipe..huhuhu..

happy birthday mak yang ke 55 tahun..tapi still awet muda..macam 40 tahun kan..ecececeh..

mak & adik

mak & abah

mak & aiman

mak & aku

hamboiii abah..perut tu makin kedepan sejak balik haji ye..hehehe..

tiup jangan tak tiup..

sesi suap menyuap..romantik gituuu..

selfie sikittt..alamak nampak background bersepah ;p

actually nak bawak kek ni pi celebrate kat tree steak house..tapi abah pening kepala pulak malam tu..so postponed malam esoknya..










time ni mulut abah ternganga tengok bola..kusyuk bebeno..elok je nk snap gambo abah tutup mulut.hehehe..

sekian coretan kali ni..harapan sempena harijadi mak ni ::

semoga dipanjangkan usia..
diberikan kesihatan yang baik..
dikurniakan syurga buat mak..
dibawah rahmat Allah swt..
love u mak..